Erna Solberg (H) gjør comeback på Solamøtet

Erna Solberg (H) sa ja til å komme på krisebesøk på invitasjon fra Christine Sagen Helgø (H) under Solamøtet 2016. Denne gang er statsministeren selv på programmet.

Flere statsråder og partiledere står også på programmet.

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Solamøtet tar sikte på å være årets viktigste møteplass i Rogaland for toppledere, beslutningstakere, politikere og andre mer eller mindre innflytelsesrike personer.

Arrangørene NHO Rogaland, KS, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Rogaland fylkeskommune kan ha et poeng.

Statsminister Erna Solberg (H) er det største trekkplasteret for medier pluss 240 gjester fra politikk, næringsliv og det offentlige 9. januar 2017.

I tillegg til olje- og energiminister Tord Lien (Frp), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og partilederne Audun Lysbakken (SV) og Knut Arild Hareide (KrF), står blant andre toppledere hos Marine Harvest, Lyse, Eidesvik Offshore, Statoil, NHO og KS på programmet.

Erna Solberg (t.h.) er hovedtrekkplaster under Solamøtet i januar. Også olje- og energiminister Tord Lien (t.v.) står på programmet.

– Grønt skifte? Verdens mest slitte uttrykk

Statsministeren var forrige gang på plass i 2014. Da dokumenterte en temperaturmåling blant 334 virksomheter optimisme i næringslivet i Rogaland og vansker med å få tak i nok folk.

Omtrent da festmiddagen under forrige solamøte i januar skulle starte, bekreftet Solberg på telefon overfor Aftenbladet at hun ville takke ja til en offisiell ordførerinvitasjon om å komme på krisebesøk til Rogaland for å se en "dramatisk" og "alvorlig" ledighetssituasjon med egne øyne.

Ledigheten har sunket siden da, men årets konferansetema er (det handler om) arbeidsplasser, ifølge rådgiver Tormod Andreassen i NHO Rogaland.

– Nå handler det om trygge og framtidsrettede arbeidsplasser som kan skape verdier inn i et skifte.

– Et grønt skifte?

– Jeg synes det er verdens mest slitte uttrykk. Vi er for "grønt skifte", men vi må snart legge noe innhold i hva det faktisk er. Det har gått inflasjon i bruken av begrepet, og det defineres på altfor mange måter. Søstrene Jensen (finansminister Siv og WWF-sjef Nina) putter vidt forskjellig innhold i det. For oss handler det nå om de trygge, gode og framtidsrettede arbeidsplassene som skal sikre velferdssamfunnet, sier han.

Må si nei til lokalpolitikertopper

Rundt 600 står på listen over mulige gjester til Solamøtet. Det betyr at det på langt nær er plass til alle. Eksempelvis blir de aller fleste lokalpolitikerne i Rogaland ikke invitert.

– Gruppeledere i fylkestinget inviteres fordi fylkeskommunen er blant «eierne» av Solamøtet. Alle ordførere og rådmenn i Rogaland i tillegg til Rogalandsbenken og våre statssekretærer, statsråder og politiske rådgivere. Vi er nødt til å sette et tak, sier Andreassen.

– Hele poenget er at det er beslutningstakere samlet på ett brett, ikke juniorrådgivere. Dette er en møte- og mingleplass.

– Hvilke tilbakemeldinger får dere på Solamøtet som en møteplass?

– Vi får veldig god score. Tilbakemeldingene går ut på at Solamøtet er årets viktigste møteplass for næringsliv og politikere i Rogaland. Nå ligger det an til at dette blir et av møtene med det beste innholdet vi har hatt noen gang.

– Når fikk du bekreftet at statsministeren kom?

– Rett før årets møte. Komiteen har første møte i mars, men vi er allerede i gang med å tenke på konferansen for 2018, sier NHO-rådgiveren.

Publisert:
 1. Erna Solberg
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Næringsliv
 4. Eidesvik Offshore
 5. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Mest lest akkurat nå

 1. Familien på Tasta sparer tusenvis på seine dusjer og middager – her er deres – og ekspertens – strømtips

 2. – Ikke folkeavstemning i Forsand

 3. Støre varsler nye koronatiltak tirsdag

 4. 46-åring omkom i klem­ulykke på Moi – navnet er frigitt

 5. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 6. Bil i brann på bensin­stasjon på Nærbø