Fylkesmannen: Forsand kan hindre løsrivelse

– Kravet om løsriving fra Forsand kan være et moment i en vanskelig vurdering som skal gjøres av Stortinget, uttaler Anfinn Rosnes hos Fylkesmannen.

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Forsand er det kommet et innbyggerinitiativ med krav om folkeavstemning hvis det blir sammenslåing med Sandnes. Gamleordfører Fridtjov Thorsen Norland fronter saken og vil løsrive hele nordsiden av Lysefjorden, inkludert Preikestolen.

– Hvis Stortinget vedtar sammenslåing av Forsand og Sandnes, vil vi kreve folkeavstemning i vår krets om at denne delen av Forsand skal løsrive seg fra resten og slås sammen med Strand, sa Thorsen Norland da han leverte inn 70 underskrifter.

Noen lokalpolitikere har gitt uttrykk for at innbyggerinitiativet kommer for seint, fordi fristen til å gi innspill til kommunereformen er ute. Og at forslaget strider mot inndelingsloven.

– Plikt

Fylkesmannen i Rogaland påpeker at kommunestyret må behandle initiativet

– Forsand kommunestyre har plikt, ifølge kommuneloven, til å behandle innbyggerinitiativet. Kommunestyret kan gjøre det folk ber om, men har også full anledning til å stemme ned forslaget. Det er ikke mulig å anke vedtaket inn for Fylkesmannen, sier Anfinn Rosnes, som håndterer kommunereformen hos Fylkesmannen.

– Dermed vil verken Fylkesmannen eller Stortinget formelt få en sak om løsrivelse på bordet?

– Nei, egentlig ikke. Samtidig er dette noe som har stått i avisen og kan komme Stortinget for øret. Dermed kan det være et moment i en vanskelig vurdering som skal gjøres i Oslo. Uten at jeg skal fargelegge hvilke konsekvenser det vil få, sier Rosnes.

Flertallet i Forsand har 9 mot 8 stemmer gått inn for sammenslåing med Sandnes. Fylkesmannen har anbefalt at Forsand slås sammen med Strand og Hjelmeland. De to sistnevnte forhandler om sammenslåing og har tenkt å legge inn som forutsetning at Forsand også blir del av en ny Ryfylke kommune.

Grensejustering

Tidligere har Hjelmeland vært inne på tanken om å be om en grensejustering i tråd med det aksjonistene i Forsand nå signaliserer.

Fylkesmannen har varslet at kommunegrensene kan bli justert flere steder, blant annet Ombo, Hylsstrondå og Jøsenfjorden.

– Kommer en eventuell deling av Forsand i samme kategori?

– Dette er en deling som nok er mer enn bare en grensejustering. Det vil være ganske komplisert og bør avgjøres i regi av kommunereformen. Samtidig er det sånn at innbyggerinitiativ kan fremmes når som helst. Hvis det blir flertall i kommunestyret for grensejustering, så regulerer inndelingsloven den videre prosessen, sier Rosnes.

Grensejusteringer er hjemlet i inndelingsloven, og må følge prosesskravene som er til folkehøring og lokale vedtak.

4100 Jørpeland

Ordfører Bjarte Dagestad vil foreløpig ikke kommentere saken før den er blitt utredet nærmere. Mindretallet i kommunestyret består av KrF, Ap og to Senterparti-representanter.

KrFs Ole Tom Guse håper inbyggerinitiativet raskt kommer til politisk behandling, og at det blir en god og seriøs diskusjon på om kommunestyret skal lytte til innbyggerne.

– Det vil ikke koste oss mye å ha en folkeavstemning i denne delen av kommunen. Jeg har stor forståelse for at et stort antall innbyggere på nordsiden av Lysefjorden har et sterkt ønske om å tilhøre Strand og Ryfylke. Før Lysefjordbrua kom, hadde de mye større kontakt med Strand enn det sørsiden av fjorden hadde. Det var for eksempel stor protest da de måtte endra poststed fra 4100 Jørpeland til 4110 Forsand. Det sier egentlig ganske mye. Da Lysefjordbrua ble åpnet, fikk også sørsiden av fjorden større kontakt med Strand. Derfor er det et så sterkt mindretall i kommunestyret som vil bygge en ny kommune sammen med Strand, forklarer Guse.

Publisert:
 1. Strand
 2. Folkeavstemning
 3. Kommunereform
 4. Preikestolen
 5. Lysefjorden

Mest lest akkurat nå

 1. Du kan jo prøve sjøl å bygge et hus uten spiker, uten sag og uten strøm, og se hvordan bicepsene vokser

 2. Veton Berisha tatt ut på lands­laget: – Dritkult!

 3. Ble avvist av SUS to ganger – betalte 16.000 kroner for privat­behandling

 4. Åpnet ny bane - vant 12-0 (!)

 5. – Begrunnelsen er latterlig og føyer seg inn i et klart mønster

 6. Noen glemte at det var fri­gjørings­dag lørdag