Kripos mener drapet på Birgitte Tengs må etterforskes på nytt

Haugesund/Oslo (NTB-Peter Tálos): Det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt, ifølge Kripos' cold case-gruppe.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I en rapport utarbeidet av den såkalte cold case-enheten ved Kripos konkluderes det med at etterforskningen av drapet som skjedde 6. mai 1995, bør etterforskes på nytt.

Det var daværende Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som i fjor høst ba cold case-enheten om å gjennomgå drapssaken. Nåværende Sør-Vest politidistrikt vil onsdag holde en pressekonferanse hvor rapporten og konklusjonen skal presenteres. Kripos vil også delta på konferansen.

– Målet er oppklaring

Birgitte Tengs ble funnet drept nær sitt hjem på Karmøy. Hun var da 17 år gammel. Drapet var den aller første saken som den nye enheten i Kripos ble bedt om å se på. Det ble offentlig kjent i januar i år.

– Enheten har spesialiserte etterforskere som vil kunne se på saken med nye øyne, sa Steinar Langholm, fungerende leder i Sør-Vest politidistrikt, da.

– Vårt klare mål er å løse saken, konstaterte han.

Cold case-enheten for uoppklarte saker består av en seksjonsleder, en politiadvokat, tre drapsetterforskere, en kriminaltekniker, en kriminalanalytiker og en psykologspesialist.

Bare dager etter at cold case-gruppen kunngjorde at den ville se på Tengs-saken, hadde Kripos fått inn rundt 20 tips.

Erstatning

Etterforskningen av forbrytelsen har tatt mange ulike vendinger i årene som er gått siden 1995.

To år etter drapet ble Birgitte Tengs' fetter pågrepet og siktet for drapet. Han ble først funnet skyldig i Karmsund herredsrett, men så frifunnet etter anke til Gulating lagmannsrett. Til tross for frifinnelsen i lagmannsretten, ble fetteren dømt til å betale erstatning til Tengs' foreldre fordi retten mente det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har i etterkant dømt den norske staten til å betale 25.000 euro i erstatning til fetteren. Han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten etter straffesaken. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

  2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  3. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

  4. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

  5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

  6. Europas største ugle stopper liten hytte på Jæren