Nå planlegger Nylund neste års julefeiring

Det ble ikke gudstjeneste i år, og noe frem og tilbake om hvorvidt julesanger skulle synges i originalform. Neste års avslutning skal planlegges fra nyttår slik at alle får en tilpasset avslutning.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Onsdag kunne Aftenbladet melde at elever ved Nylund skole hadde fjernet ord som «jul» og «nisser» i sangene som skulle synges ved semesteravslutningene.

Rektor fikk spørsmål om hvorfor det var tatt bort på årets desembersamling.

– Noen som ikke ønsker julebudskapet ville oppfatte det som støtende at ordet jul inngår, for de henger seg opp i at når ordet er med, så må det også være noe kristent, sa Frøydis M. S. Anthonsen.

FAU-leder Arvid Berentsen forklarte at det var uenighet om hvilke julearrangement som skulle avholdes, og det ble til slutt avgjort at elevene ikke skulle til gudstjeneste i år.

Senere på kvelden uttalte rektor at originaltekstene likevel skulle synges på samlingene.

Les også

– Det har vært et helt spesielt døgn

På ukeplanene

De omskrevne sangene kom ut på ukeplanene til en klasse på sjette trinn. På ett tidspunkt ble det pekt på en sykemeldt musikklærer som ikke hadde fått med seg at de redigerte sangene skulle publiseres.

– Vi vil presisere at musikklærerne, så langt vi kjenner til, ikke har omskrevet tekstene på eget initiativ, men etter et sterkt ønske fra skolens ledelse, skriver FAU ved skolen på deres Facebook-side torsdag.

Skolen har nå publisert dette på sin side:

«Ved en feil ble et internt arbeidsdokument som viste hvordan julesanger vil se ut hvis de ikke skal støte noen, lagt ut på nettsiden til 6. trinn som en forlengelse av ukeplanen. Dokumentet er nå fjernet. Sangene i dette dokumentet ble omskrevet med et skråblikk i forbindelse med en diskusjon om hvordan en storsamling før jul som inkluderer alle kunne foregå.»

Nå skal sangene synges fredag og tirsdag i originalversjon med både «nisse» og «jul». Sangen «Deilig er jorden» skal fremdeles nynnes. Det begrunnes i at dette skal inngå i et sceneshow.

– Musikklæreren har gjort rede for at det handler om en forestilling hvor nissebarn skal våkne til en melodi. De skal kombinere elementer hvor sceneopptreden, volum og lys spiller inn, sier FAU-leder Arvid Berentsen.

På rektors forespørsel sa FAU-leder at en omskrivning som Humanist Forlag har gjort av ”Deilig er jorden” ville kunne vekke anstøt (fordi den gjorde det i 2012) og derfor burde unngås. Ellers ønsket ikke FAU å blande seg borti detaljene i skolens opplegg.

– FAU-leder skal være ytterst tilbakeholden ved å legge seg borti detaljer rundt skolens opplegg. Jeg vil helst ikke mene noe om sangene som skulle fremføres og tekstene i det hele tatt.

FAU-leder Arvid Berentsen.
Les også

- Jeg tok ungene med i kirken på eget initiativ, sier Sahfana M. Ali

Ser fremover

Nå har de begynt å planlegge neste års feiring, og vil ha det meste klart allerede til påske. På den måten kan rektor få innspill fra foreldrene til de kommende førsteklassingene og høre på alle innspill.

Driftsstyret vedtok i oktober at man fra neste år skal ha en tredeling av juleavslutningen. Da kan barna eller foreldrene velge mellom å gå på julegudstjeneste, arrangement på skolen med ikke-kristne tradisjoner, eller faglig undervisning som matte og norsk.

I tillegg vil skolen ha et større felles arrangement i et større lokale eller utendørs, der de eksempelvis kan ha kakemenn, sang og ikke-kristne juletradisjoner. Nøyaktig hvordan arrangementet blir, skal utarbeides på nyåret.

– Det blir større grad av valgfrihet og mangfold. Dette har også både lærerne og foreldrene gått inn for. Problemet i høst var at det var for kort tid til å gjennomføre det på, derfor iverksetter vi det fra neste år, sier Berentsen.

Han innrømmer at FAU kanskje var litt sent ute med å foreslå noe annet enn den løsningen som ble valgt i år.

Men til neste år skal det bli lettere å melde seg på de ulike arrangementene og legge inn hvordan en ønsker avslutningen.

– Vi skal ivareta både et mangfold, tradisjoner og valgfrihet innenfor rimelighetens grenser. Vi kan ikke arrangere en julefeiring for hver enkelt elev, sier han.

Les også

Drøset: Nissene på Nylund

Tror på en glipp

– Vi skriver ikke om julesanger i Stavangerskolen. Nå håper jeg elever og ansatte kan får ro til å skape en fin og stemningsfull ramme før julehøytiden, sier skolesjef Jørn Pedersen.

FAU-leder er også glad for at semesteravslutningen, desemberfesten eller julefeiringen nå kan inneholde sanger med både «nisse» og «jul».

– Hvordan og hvorfor glippen har oppstått, vet jeg ikke, men jeg er glad for det ledelsen nå sier. Vi har ikke grunnlag for å tro noe annet enn det ledelsen sier når de uttaler at det har skjedd som en misforståelse, sier Berentsen.

Han er fortvilet over at debatten har gått i en feil retning.

– I enkelte Facebook-debatter har det beklageligvis kommet rasistiske insinuasjoner om at dette handler om muslimer som kommer her og frarøver oss så vel ”Deilig er jorden” som diverse andre kristne og ikke-kristne juletradisjoner. Dette medfører på ingen måte riktighet. Ideen som ble vurdert om å fjerne alt som har med jul å gjøre fra semesteravslutningen, kom ikke fra muslimer, skriver FAU.

Publisert: