Hijab-forbudet består på Blidensol

Tre personer fra Stavanger kommune stilte på styremøtet i Blidensol sykehjem og fortalte hvor lite de liker det omdiskuterte hijab-forbudet, og hvorfor. Det endret ingenting.

Jurist Ragnhild Øvrebø, til venstre og levekårsjef Eli Karin Fosse ankommer Blidensol sykehjem.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Det var viktig for oss å få fram at forbudet mot at ansatte kan bruke hijab på Blidensol sykehjem er i strid med Stavanger kommunes verdier, og hvorfor. Det fikk vi gjort på sykehjemmets styremøte i ettermiddag, sier kommunaldirektør Per Haarr i oppvekst og levekår i Stavanger kommune til Aftenbladet.

Les også

Sagen Helgø har ingen instruksmyndighet

Les også

Ordføreren: Blidensol må snu, hijabforbud uakseptabelt

Les også

Biskopen ut mot Blidensols hijab-nekt

Kommunaldirektør Per Haarr for oppvekst og levekår ankommer Blidensol sykehjem for styremøte.

Han sier at det ikke var noen meningsutveksling om saken på møtet, og at det heller ikke ble gjennomført noen ny avstemningen om saken på fredagens styremøte, der også levekårsjef Eli Karin Fosse og jurist og spesialrådgiver Ragnhild Øvrebø deltok fra kommunen.

Les også

Får ikke gå med hijab på jobb

De tre representantene fra Stavanger kommune ankom sykehjemmet like før klokka 16 fredag ettermiddag. Da var styret i Blidensol allerede ferdige med sin ordinære sakliste.

At representantene for kommunen ble invitert til styremøtet skyldtes at levekårsavdelingen opprinnelig kalte inn styret til en samtale etter det omdiskuterte vedtaket om å forby ansatte å bruke hijab på jobb. Dette avviste styret, men parerte med å invitere kommunen til sitt eget styremøte i stedet.

Venter på likestillingsombudet

– Ordfører Christine Sagen Helgø har sagt at om ikke Blidensol sykehjem endrer på vedtaket, kan det få konsekvenser for samarbeidsavtalen med kommunen. Hva skjer i den saken nå?

– Saken er klaget inn til Likestillingsombudet, og vi venter først på en tilbakemelding derfra. Om den skulle vise seg å gå i vedtakets disfavør, forventer vi at Blidensol-styret retter seg etter det. Hvis ikke, vil vi se nærmere på konsekvensene, sier Haarr.

Han sier at kommunen tenker både på de ansattes på Blidensols ve og vel, samt omdømmet til kommunen i denne saken.

– Omdømmetap

Haarr viser også til at foreningen for Ideelle syke- og aldershjem i Stavanger (ISAS), som representerer seks lokale sykehjem, har sendt et brev til Blidensol og påpekt at vedtaket medfører et omdømmetap.

– Inntrykket jeg sitter igjen med etter møtet er at det det fortsatt er flertall for hijab-forbud. Men at det også er et mindretall som ikke er enige, sier Haarr.

Thomas Middelthon, som har fungert som talsmann for styret på Blidensol sykehjem de siste ukene, er varamedlem i styret. Han deltok derfor ikke på fredagens styremøte.

Det har foreløpig ikke lyktes Aftenbladet å komme i kontakt med styreleder Dagny H.H. Pedersen Welle eller nestleder Kirsten Smedvig.

Ifølge NRK Rogaland sier nestleder Kirsten Smedvig i drifsstyret ved Blidensol sykehjem at styret har behandlet vedtaket grundig, og at det ikke er aktuelt å stemme over saken igjen. De avventer nå uttalelsen fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, som er ventet om rundt en uke.

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Hijab
 3. Christine Sagen Helgø
 4. Stavanger kommune
 5. Kommunalstyret for levekår, Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Person til sykehus med stikkskader etter alvorlig voldshendelse

 2. Mytene lever i Stavanger-regionen. Er det på tide å kvitte seg med dem?

 3. Tøff høst for flere familier – mange vil slite med økonomien

 4. Saktegående trafikk på E39 sør for Ålgård - køen minker

 5. Skadet 18-åring utskrevet fra sykehus

 6. Politiet etterlyser «Rambokniv» - ber folk sjekke hagene