De rødgrønne vil finne lykken på Soria Moria

<p> Stoltenberg, Halvorsen og Haga gjør som Askeladden. De drar til Soria Moria for å finne lykken. Etter valget håper de å kunne forhandle fram et regjeringsprogram på konferansesentret Soria Moria i Holmenkollåsen.</p>

 • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

Partilederne for Ap, SV og Sp kom torsdag med en viljeserklæring til å danne en rødgrønn regjering etter valget dersom velgerne gir de tre partiene flertall. Samtidig la de fram en liste med 155 saker som de står sammen om før valget til høsten.

– Vi vil ha slutt på vinglingen i norsk politikk. Norge trenger en flertallsregjering som gir trygghet, langsiktighet og forutsigbarhet. Bondevik-regjeringen sitter på Frps nåde, sa Ap-leder Jens Stoltenberg.

De tre partilederne presenterte listen sammen for å tilbakevise påstandene fra borgerlig side om at velgerne ikke kjenner de politiske konsekvensene av et regjeringsskifte.

Valg av verdier

Stoltenberg, Halvorsen og Haga understreker sterkt at valget til høsten er et verdivalg der deres alternativ står for en annen politisk kurs og for andre verdier enn dagens regjering.

De understreker også at velgerne ikke stemmer på en samlet blokk dersom de stemmer på Ap. SV eller Sp.

– Velgerne har i realiteten to valg. De stemmer på hvilken regjering de ønsker og de stemmer på hvilket politikk de ønsker skal ha størst gjennomslagskraft i den rødgrønne regjeringen, sa Stoltenberg.

– Dette er ingen regjeringserklæring. Den skal vi forhandle om etter at velgerne har sagt sitt i valget. Doseringen av politikken avgjøres av styrkeforholdet mellom partiene, understreket Sp-leder Åslaug Haga.

– Enige om det meste

– Vi er enige om de viktigste verdivalgene: Mer fellesskap og mer rettferdig fordeling, sa Stoltenberg og omfattet listen med punktene om det partiene er enige om som et «omfattende politisk dokument».

– Jeg ble overrasket da jeg så hvor mange punkter vi var blitt enige om i løpet av våren, fulgte SV-leder Kristin Halvorsen opp.

Stoltenberg gjentok ønsket om og behovet for en flertallsregjering som en viktig grunn til et regjeringsskifte.

– Med en rødgrønn regjering får vi forutsigbarhet og vi slipper vingling og uklarhet. Velgerne vet hvem de stemmer på og at de velger en regjering som tar ansvar for det som blir gjort på godt og vondt, sa han

Stoltenberg ventet seg en tøff valgkamp, og han advarte mot å ta seieren på forskudd.

Ikke enige om alt

Spørsmålet om hva som skal skje med sakene det ikke er enighet om, vil bli avgjort etter valget. Kristin Halvorsen understreket at spørsmålet om oljeboring i nord vil bli ett av de vanskeligste spørsmålene.

Om EU-er partene enige om å være uenige. I det øyeblikk Ap velger å gå inn for norsk medlemskap vil en rødgrønn regjering bryte sammen.

– Det er velgerne som til sist avgjør hva vi skal forhandle om. Ved sin stemmegivning sier de fra om styrken på den retningen de ønsker, sa Halvorsen.

– Hvis vi vinner skal vi forhandle oss fram til en felles plattform. Jeg har god tro på at vi skal klare å gjennomføre de målene vi setter oss og regjere i fire år, sa Stoltenberg.

– Blir forhandlingene for vanskelige, får vi låse oss ned i vinkjelleren, la Kristin Halvorsen til.

Les også

 1. Spørrelysten Solberg kunne ikke vente

 2. Bondevik: Ikke avklaring om viktige spørsmål

 3. Hareide: - Fargen grønn mangler i rødgrønn erklæring

Publisert:
 1. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

 2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 3. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 4. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

 5. Så vakkert, så vakkert

 6. Stavanger-ost best i Norge