SV vil kopiere rød Oslo-politikk

Stavanger SV øyner et håp om å komme i posisjon i Stavanger-politikken etter valget til høsten. I så fall vil partiet kopiere «røde» Oslo på flere punkter.

Publisert: Publisert:

Marianne Borgen (SV) er alt ordfører i Oslo. Kommunalråd Eirik Faret Sakariassen har håp om et rødere Stavanger etter kommunevalget. Foto: Jon Ingemundsen

 • Benedicte Øhren Danielsen
  Journalist
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Gruppeleder Eirik Faret Sakariassen (SV) er imponert over hva partifelle og ordfører Marianne Borgen har fått til i hovedstaden i koalisjon med Ap og MDG.

Denne uken var Borgen i Stavanger.

En grønnere by, gratis SFO og bedre ressursutnyttelse i eldreomsorgen er tre viktige punkter der Sakariassen mener Stavanger kan lære av Oslo.

Grønnere by

EU kåret Oslo til europeisk miljøhovedstad i 2019. De vant konkurransen mot 13 andre europeisk byer.

Det er i dag flere som reiser med kollektivtransport i Oslo, enn de som reiser med bil.

– Lager man gode transportmuligheter så bruker folk dem. Det er som med røykeloven. I dag er det helt rart å tenke på at det før var lov å røyke ved siden av noen inne på offentlige steder, sier Marianne Borgen.

I høst vedtok flertallet i bystyret at Stavanger skal kutte 80 prosent klimagassutslippene innen 2030. For å nå det målet, må det gjøres store grep innen transportsektoren. I tillegg til økt satsing på kollektiv og tiltak mot forurensende cruiseskip, vil Stavanger SV ha enda sterkere satsing på sykkel som transportmiddel.

Borgen og Sakariassen viser til at Oslo har fjernet parkeringsplasser for å gjøre plass til sykkelveier. 34 kilometer nye sykkelveier har sett dagens lys i Oslo siden 2015.

Både Oslo og Stavanger har elektriske bysykler, en ordning som skal utvikles videre.

– Bysyklene som er i bruk i Stavanger i dag, er litt tunge, men de nye som kommer vil være mye bedre, sier Eirik Faret Sakariassen.

Gratis SFO

Oslo har innført skolefritidsordningen «Aktivitetsskole i Oslo». Omtrent 20 prosent av barn i Oslo lever under EUs fattigdomsgrense. I Stavanger var det i 2016 2968 barn i samme kategori, eller 10,2 prosent av alle barn i byen.

– Disse barna lever uten noe sosialt fellesskap. Derfor er det viktig å få dem inn i fritidsordninger som blant annet kulturskolen og idrettslag, sier ordføreren i Oslo, Marianne Borgen (SV).

Borgen og SV ønsker at fritidsordningen skal være en del av skolehverdagen, uavhengig av foreldrenes økonomi.

Oslo startet arbeidet i bydelene som hadde dårligst deltakelse i SFO. I Stavanger ser man også at bydelene med dårligst levekår er de som har størst utfordringer knyttet til SFO. Kommunalråd i Stavanger kommune, Eirik Faret Sakariassen (SV) mener at det er fullt mulig å få til det samme her i Stavanger.

– Det koster 2929 kroner for en hel SFO-plass i Stavanger i dag. Det er en stor utgift for mange foreldre, sier han.

Oslo innførte gratis skolefritidsordning (SFO) etter valget i 2015. De startet med førsteklasse, og nå jobber de videre med klassene oppover i barneskolen.

– I dag er alle førsteklassinger i Oslo i SFO. Dette tilsvarer omtrent 10.000 barn. Antallet vil øke til 16.000 i løpet av høsten, sier Marianne Borgen.

Marianne Borgen (SV) er alt ordfører i Oslo. Kommunalråd Eirik Faret Sakariassen har håp om et rødere Stavanger etter kommunevalget. Foto: Jon Ingemundsen

Tillitsordning i eldreomsorgen

Innen eldreomsorgen er SVs resept blant annet å redusere stoppeklokke-omsorgen og heller gi de ansatte tillit til å gjøre jobben slik de ønsker.

– Vi ønsker ikke at omsorgen skal være minutt-festet. Det er begrensende for de som er i hjemmetjenesten. I dag er det ikke rom for fleksibilitet. De ansatte er fagfolk og vet selv hva det er behov for, sier han, og viser nok en gang til Oslo.

– Vi kaller det en tillitsreform fordi vi ønsker å gi mer tillit til de som utøver og mottar tjenester i eldreomsorgen. Folk ønsker å bo hjemme lenger, og da må vi styrke hjemmetjenesten, sier Oslo-ordføreren, som vil gi de eldre mulighet til blant annet å spare opp til tjenester som kino eller frisør.

Sakariassen og SV Stavanger har alt fått gjennomslag for et prøveprosjekt for tillitsordningen i bydelene Eiganes og Tasta. Prosjektet starter i år og skal vare i tre år.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi ønsker ikke at politikerne våre er en del av en lønnsadel

 2. Ordføreren vil lage sjau

 3. 16-åringen stupte med hendene over hodet

 4. – Ikke en kommunal oppgave å finne tomt til bygging av moské i Klepp

 5. Ferske Nav-tall: – Den gode utviklingen i arbeidsmarkedet i Rogaland fortsetter

 6. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 1. Eirik Faret Sakariassen
 2. Stavanger
 3. Eldreomsorg
 4. Sykkel
 5. Klima