UiS-professor påklager avskjedigelse

Tidligere UiS-professor Nils Rune Langeland mener han ikke har begått grove nok brudd på tjenesteplikten til at universitetet kan avskjedige han.

Nils Rune Langeland mener
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Advokat Kjell M. Brygfjeld bekrefter at Langeland (53) har denne uken påklaget avskjeden til Kunnskapsdepartementet.

– Vi mener at avskjeden ikke er i samsvar med loven. Loven stiller strenge krav i en slik sak. Han må ha begått grove brudd på hans tjenesteplikt og vi mener at det ikke har skjedd, sier Brygfjeld.

Han ønsker ikke å kommentere saken ut over dette.

Les også:

Les også

Professor Langeland avskjediget fra Universitetet i Stavanger

Les også

UiS bekrefter varsel om avskjedigelse

Ansatt siden 2008

Langeland har vært ansatt ved Universitetet i Stavanger siden 2008. Han ble orientert i begynnelsen av oktober om at universitetet ønsket å avskjedige han.

Saken ble behandlet i Styrets ansettelseutvalg, fredag 24. november. Der ble det vedtatt at vilkårene for å bli avskjediget var til stede.

Les også:

Les også

Langeland dropper forelesning om dannelse for nye studenter

Les også

Universitetet vil ha inn UiS-professor på teppet

Her er saken

2. juli ble det publisert flere grove meldinger som Langeland har sendt kvinner, deriblant tidligere studenter, privat og på Facebook. Meldingene ble lagt ut på sosiale medier.

I meldingene skal Langeland ha sendt seksuelle kommentarer og upassende forespørsler. I en av dem sto det «Liker du rimming?», og i en annen «Kan jeg kjøpe trusen din?».

Meldingene fikk blant annet Pedagogstudentene og Foreningen for studentene ved IKS til å sende inn klager til universitetet. Saken fikk massiv medieomtale. Den tidligere historieprofessoren ble kalt inn på teppet til ledelsen ved UiS. Ledelsen ved universitetet bestemte i august at han ikke skulle undervise mer i år, men kun forske. Det ble understreket at han kunne komme til å undervise i fremtiden.

Professor og dekan på det humanistiske fakultetet, Elaine Munthe, fortalte til Aftenbladet i september at de tar klart avstand fra det som har blitt skrevet.

– Det er uttalelser som kan virke krenkende og som ikke representerer de verdier som universitetet står for, sier Munthe.

I et innlegg på Facebook skrev Langeland dette:

«Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn.»

Ifølge Universitetavisen Khrono skal professoren ha fått minst tre muntlige advarsler og tre skriftlige fra sin arbeidsgiver siden 2010.

Publisert: