Fem nye forkjørsveier i Sandnes

Postveien, Solaveien, Aksel Eggebøs vei, Kjærholen og Åsveien i Sandnes blir alle forkjørsveier i løpet av mandag 16. januar.

Postveien i Sandnes blir forkjørsvei.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Skiltingen er allerede på plass og vil bli avdekket i løpet av mandag 16. januar, sier trafikkplanlegger Ingrid Bratseth Gjedrem i park, vei og idrett i Sandnes kommune.

De nye forkjørsveiene i Sandnes kommune er en del av et større prosjekt i samarbeid med Statens vegvesen.

– Målet er å skape bedre trafikkflyt og gjøre det mer trafikksikkert. På forkjørsveier kan bilførere konsentrere seg mer om bilen foran og myke trafikanter. Ved å ta bort vikeplikt fra høyre, får du vekk et element i trafikkbildet, sier Gjedrem.

Aksel Eggebøs vei blir forkjørsvei.
I krysset mellom Kjærholen og Solaveien, er det bilene og bussene som kommer fra Kjærholen som har vikeplikt fordi Solaveien er en overordnet vei.
Les også

OBS: 27 veier blir forkjørsregulerte

Tidligere har Austråttveien, Gamle Skaravei og Skaraveien på Austrått blitt forkjørsveier. I løpet at mandag følger fem nye veier etter: Postveien, Solaveien, Aksel Eggebøs vei, Kjærholen og Åsveien. Trygg Trafikk ønsker de nye forkjørsveiene velkommen, men ber bilister om å være ekstra oppmerksomme i en overgangsperiode.

– Vi er enig i at flere forkjørsveier er bra. Det blir et tydeligere kjøremønster som er enklere å forstå. Mange ganger kan bilister være usikre på om det er en utkjørsel eller en vei, og det kan bidra til misforståelser rundt høyreregelen. I en overgangsperiode er det risiko for at alle ikke er oppmerksomme på endringen, og det er ikke alle som får med seg at det er et nytt skilt. Derfor er det viktig å varsle bilistene godt om at det har skjedd en endring, sier distriktsleder Ingrid Lea Mæland i Trygg Trafikk til Aftenbladet.

Solaveien blir forkjørsvei.

Politiet er også positive til at flere av hovedfartsårene i Sandnes blir forkjørsregulerte.

– Erfaringen vår tilsier at det oppstår færre farlige situasjoner ved forkjørsregulering. Bekymringen er at farten øker, men fordelene med forkjørsregulering oppveier de negative sidene. Et eksempel kan være Postveien, som også er en skolevei. Her har mange bilister hovedfokus på om det kommer biler fra høyre. Det gjør at det kan gå lenger tid før de oppdager myke trafikanter, og det kan føre til farlige situasjoner, sier trafikkansvarlig Georg Grødem ved Sandnes politistasjon. Samtidig ber han bilister om å være ekstra oppmerksomme i en overgangsperiode.

– Bilister må være forsiktig med å stå på kravene og må være obs på at noen kan glemme at det er en forkjørsvei de skal inn på, sier Grødem.

Han varsler også at politiet vil følge med på trafikkbilde og holde fartskontroller for å se hvordan endringene vil slå ut.

Åsveien blir forkjørsvei.
Publisert:
 1. Statens vegvesen
 2. Trafikksikkerhet
 3. Sandnes kommune
 4. Trygg Trafikk
 5. Trafikk

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor vil de ikke vaksinere seg

 2. 400 kan miste jobben i Seadrill

 3. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 4. Ferdig i utenlandsk klubb

 5. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

 6. De ville gi oppreisning til Inger-Tone, men ble stemt ned