Lars Gule: – Vi må være forberedt på nye terrorangrep

– Angrep på myke mål vil ikke stoppe med terroren mot konsert-arenaen i Manchester. Det vil komme flere angrep, og vi kan ikke forutse når det vil skje, sier Lars Gule til Aftenbladet.

Lars Gule er ekstremismeforsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Gule er ekstremismeforsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

– Alle terrorangrep er overraskende, sier Gule.

Les også

22 drept i selvmordsaksjon ved konsertarena i Manchester

Mer brutal

– Terrorister kommuniserer ofte et budskap de vil ut med. Tidligere så vi gisseltagning, der flykaprere truet med å drepe passasjerer. Nå er terroren mer brutal, rettet mot hvem som helst.

Han sier det er vanskelig å tidfeste når dette skiftet skjedde, men vi har i det siste sett brutale angrep mot vanlige mennesker en rekke steder både i Paris, Nice, Berlin, London, Stockholm, og nå Manchester.

– Det var også det som skjedde under terrorangrepet mot USA 11. september 2001, der 3000 mennesker ble drept. Men dette var et godt planlagt og ressurskrevende angrep, der resultatet var overraskende; for terroristene overraskende positivt siden de klarte å ta livet av så mange, og for oss andre skremmende negativt, sier Lars Gule.

– Vi kan ikke beskyte oss 100 prosent mot slike angrep som det i Manchester, sier Lars Gule.

Etterforskningen viste at Osama bin Laden og terrororganisasjonen Al-Quaida sto bak, men de påtok seg aldri skylden. Bin Laden kjempet en hellig krig mot alle vantro, også vanlige mennesker, sier han.

Osama bin Laden ble drept for seks år siden av amerikanske soldater i Pakistan.

Les også

Al-Qaida truer med hevn etter bin Ladens død

Les også

Taliban etterlyser bevis på at bin Laden er død

Les også

– Vi bare løp og løp

Skille

Forskeren skiller gjerne mellom høyreekstremister, som vil skape politisk ustabilitet, usikkerhet gjennom å skade flest mulig, og venstreekstremister som har et mer spesifikt budskap, men hvor det ikke er nødvendig å drepe flest mulig. Ekstreme islamister, som At-Quaida og Den islamske stat (IS), fører derimot en hellig krig og da kan det være et mål å ramme flest mulig.

– Slik er islamistisk ekstremisme en form for høyreekstremisme, sier Gule.

– Ingen felles profil

– Noen har hevdet at den typiske terrorist er en misfornøyd muslim. Er dette en god beskrivelse?

– Det finnes ikke én felles profil på dette. En terrorist kan være en islamist med inspirasjon fra Den islamske stat (IS), et medlem i en gruppe eller også en mentalt forstyrret person, sier Gule.

– Hvorfor angriper terroristene såkalte myke mål på steder der mange mennesker er samlet?

Myke mål

– Myke mål er en mulighet til å gjøre stor skade med enkle virkemidler, som en lastebil som kjører inn i en folkemengde, selvmordsbombere eller enkle eksplosiver.

– Hvis sprengstoffet er mer avansert, er sannsynligheten stor for at terroristen tilhører en gruppe med ressurser. Er det egenprodusert og bærer bud om at dette nærmest er laget hjemme på kjøkkenet, er det grunn til å tro at den som angriper er en «ensom ulv» eller er uten en direkte tilknytning til et større nettverk.

Det er langt vanskeligere for terrorister å angripe fremtredende politiske ledere som er omgitt av livvakter og et stort sikkerhetsoppbud, eller bygninger, organisasjoner og institusjoner som også er sikret på en helt annen måte enn en konsert-arena eller store menneskemengder, sier han.

– Angrip de vantro

Han understreker at angrep på alminnelige mennesker ikke er noe nytt.

Og det er ikke bare Al-Quada som angriper sivile.

Abu Muhammad al-Adnani, som var talsperson for Den islamske stat (IS), inntil han ble drept i fjor sommer, oppfordret til å angripe alle vantro. Det var de som var fienden, også alminnelige mennesker, sier Gule.

Les også

IS hevder gruppas talsmann er drept i Aleppo

– Kan ikke beskytte oss 100 prosent

– Hvordan kan samfunnet beskytte seg mot terrorisme?

– Vi kan ikke og bør ikke beskytte oss 100 prosent mot dette. Da får vi et autoritært og totalitært samfunn, sier Gule som likevel mener det er fornuftig å innføre tiltak som kan svekke terrorfaren, men ikke innskrenker vår frihet i stor grad, sier Gule. Han legger vekt på at det er mulig å forberede sikkerheten og forebygge terrorangrep uten at dette rammer oss negativt.

– Vi ser at det er terrorangrep også mot samfunn med mer overvåking enn vårt eget, som diktaturet i Egypt eller det autoritære Putin-styrte Russland. Her er rettssikkerheten redusert, overvåkingen stor og lovene gir myndighetene rett til å kaste folk i fengsel. Også her lykkes terrorister, sier han.

– Skal vi gi politi og sikkerhetstjeneste større fullmakter og mer myndighet, taper vi frihet. Men vi vinner ikke sikkerhet, sier Gule.

Smitteeffekt

– Har terrorangrep smitteeffekt?

– Det er helt klart en «copycat-effekt» , men det er likevel vanskelig å forsvare seg mot fordi den rammer så tilfeldig og uventet.

– Hvordan skal vi forholde oss til terrorfaren?

– Sjansen for at du og jeg rammes av terror, er minimal. Det er langt større sjanse for hjemmeulykker og trafikkulykker, sier han.

Ikke la oss styre

– Vi må ikke la våre liv styres av mulige terrorangrep og overdreven redsel for terror, men leve våre liv så normalt som mulig.

– Hva gjør et terrorangrep med oss; de som opplever det direkte, nære pårørende eller oss som opplever det på avstand?

– Terror skaper frykt og avsky, men etter en stund faller vi tilbake til det normale. Hos dem som blir direkte berørt, skjer en traumatisering.

– Det som bekymrer meg er at dekningen i etermediene er repeterende. TV-stasjonene viser de samme klippene om og om igjen. For de pårørende og de som var nær på hendelsen, får vi en traumeforsterkning som trolig påvirker den psykiske helsen negativt. Vi så også dette etter 22. juli-angrepet, sier Lars Gule.

Publisert: