Folkemordsiktet frykter for sin egen sikkerhet

I nesten fire år satt Eugene Nkuranyabahizi (44) fengslet uten dom i Stavanger fengsel. For tre måneder siden slapp han ut, men han føler seg fremdeles som i et fengsel.

Publisert: Publisert:

Eugene Nkuranyabahizi, som er bosatt i Sandnes, er redd folkemordssaken ødelegger for hans barn. - Jeg håper på en snarlig avklaring, sier han. Foto: Fredrik Refvem

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg ser meg over skulderen når jeg følger barna mine til skolen, og jeg sjekker alltid hvilke biler som står i parkeringsanlegget. Rwanda har begjært meg utlevert, men enn så lenge er jeg i Norge. Jeg frykter for min sikkerhet. Det normale ville vært å gå til politiet, men det våger jeg ikke. Ikke etter måten jeg har blitt behandlet på, sier Nkuranyabahizi.

Les også

Løslatt etter 45 måneder uten dom

Les også

Dette har skjedd med menneskene på Rwanda-listen

29. mai 2013 ble han pågrepet og siktet for å ha deltatt på folkemordet i hjemlandet Rwanda i 1994. 1. mars 2017 ble han løslatt fra varetekt, men siktelsen henger fremdeles over ham. I løpet av de drøyt tre månedene som har gått etter løslatelsen, har han ikke hørt noe fra påtalemyndighetene. Ikke annet enn at nye undersøkelser i saken skal bli gjennomført.

Vil bidra

Flere venner av 44-åringen stusset da de så ham med norsk flagg og et stort smil i barnetoget i Sandnes 17. mai. Hvordan kunne han feire Norge etter nesten fire år i fengsel uten dom? For Nkuranyabahizi var det helt riktig å gjøre det.

– Barna mine er norske. Norge er det eneste landet de har bodd i. Jeg ønsker å bidra slik jeg gjorde før jeg ble varetektsfengslet. Jeg ønsker å bidra både i samfunnet og ikke minst for min familie. Med den forferdelige siktelsen hengende over meg får jeg meg ikke jobb. Jeg hjelper med det jeg kan hjemme, men jeg tjener ikke til mat på bordet. Når ungene spør meg om vi kan besøke besteforeldrene deres i Belgia i sommer, må jeg svare nei. Jeg våger ikke å reise utenlands. Jeg våger ikke å gjøre noe som gir politiet anledning til å pågripe meg igjen, sier 44-åringen, som satt varetektsfengslet på grunn av det påtalemyndigheten mente var unndragelsesfare.

Tenker på barna

– Jeg håper faktisk at det blir tatt ut tiltale mot meg, men at det skjer her i Norge. Her vil jeg få en rettferdig rettergang. Det får jeg ikke i Rwanda. Mitt største mål nå er å renvaske meg. Jeg har lyst til å legge dette bak meg og komme meg videre. Hele livet mitt har vært satt på vent i fire år. Har ikke jeg og familien min lidd nok, spør han.

Det tyngste for Nkuranyabahizi har vært å se hvordan saken har rammet barna hans.

Les også

Sandnes-mann (43) besluttet utlevert til Rwanda

– Jeg er mest engstelig for deres utvikling. At det fremdeles settes begrensninger er negativt også for dem, sier 44-åringen.

Taushetsbelagt

Det norske rettssystemet har fattet en rettskraftig avgjørelse på at vilkårene for utlevering til Rwanda er til stede for 44-åringen. Departementet har videre fattet vedtak om at han skal utleveres. Dette vedtaket ble påklaget til Kongen i Statsråd. Saken er nå til forberedelse i departementet.

Når Aftenbladet ringer til riksadvokaten og spør om hvilke nye undersøkelser som skal gjøres i saken, er svaret at vi må ringe til Justis- og beredskapsdepartementet.

Les også

Folkemordsiktet slipper ikke ut fra varetekt

Les også

Kjemper for sin folkemordsiktete venn

I en e-post til Aftenbladet skriver departementet at saken ikke kan kommenteres utover at utleveringsvedtaket er påklaget. «Ut over dette kan ikke departementet kommentere den konkrete saken på grunn av reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven og offentlighetsloven», heter det i svaret.

Personen som plasserte den siktede 44-åringen i forbindelse med en massakre som skjedde kvelden 14. april 1994 ved denne grenseelva i Rwanda, er blant dem som sier at han har forklart seg uriktig. Foto: POLITIET

– Jeg vet ikke hvilke undersøkelser de planlegger. Jeg har ikke hørt noen ting etter at jeg ble løslatt, sier Nkuranyabahizi.

– Underlig

Heller ikke 44-åringens forsvarer, advokat Brynjulf Risnes, vet hvilke undersøkelser det er snakk om. Han omtaler prosessen som underlig.

– Alle venter på et utspill fra departementet, men så langt har det ikke kommet noe. Min klient kan i alle fall ikke utleveres så lenge påtalemyndigheten, med riksadvokaten i spissen, har bedt om at det blir foretatt flere undersøkelser, sier Risnes.

Les også

Folkemordsiktet: - Alle var velkomne i vårt hus

Les også

Folkemordsiktet er i menighetens tanker

Forsvareren mener det er meget kritikkverdig at saken mot hans klient nå virker å være inaktiv. Han forventer at Rwandas utleveringsbegjæring avslås eller at departementet forklarer hva de har tenkt å undersøke.

– Min klient satt varetektsfengslet i nesten fire år på mildt sagt sviktende grunnlag. Nå fortjener han en avklaring, sier Risnes.

Publisert:

Les også

 1. Eks-kjæreste kan renvaske folkemordsiktet

Mest lest akkurat nå

 1. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 3. – De kaller det tidenes funn i Norge

 4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Pizzabakerens hemmelighet

 1. Justis- og beredskapsdepartementet
 2. Rwanda
 3. Sandnes