Endelig er familien Larsen hjemme igjen etter skrekkbrannen

JÆREN: 16 måneder med livet på vent er over. Grethe, Bengt, Kariann, Nicolay og Maren er hjemme igjen. Men de som satte fyr på hjemmet deres har gått fri.

En 16 måneder lang unntakstilstand er over. Nå har Grethe Mæland Larsen og Bengt Larsen flyttet hjem til sitt nye hus i Torkel Lendes vei på Bryne. Foto: Fredrik Refvem

 • Ove Heimsvik
  Journalist
Publisert: Publisert:

Først en lyd som høres ut som en skikkelig regnskur. Så et smell som river dem ut av søvnen.

I Torkel Lendes vei 3 på Bryne er klokka ganske nøyaktig 3 natt til fredag 3. august i fjor. Grethe er på beina og springer ut av soverommet, med Bengt i hælene. Gangen er fullt opplyst av et voldsomt lys fra utsiden. Grethe åpner døra og ser at det brenner to steder; i søppeldunken som står med lokket åpent ved husveggen og i søppelsekkene som ved boden. Grethe vekker sønnen med et hyl: «Nicolay, det brenner». Så ringer hun brannvesenet og kommer seg ut, i pyjamas-shorts og t-skjorte. Bengt får på seg en shorts, det er alt.

– Det tok fem minutter, så var huset helt overtent, sier Grethe Mæland Larsen.

Ute møter de eldstedatter Kariann og samboeren Benjamin, som akkurat har flyttet inn i hybelleiligheten i huset. Minstejenta Maren er i Lyngdal med tante og onkel.

Alle er ute av huset og i sikkerhet. Med unntak av Bengt, som har fått brannskader på venstre side av ansiktet og på venstre arm, er ingen skadet.

Det er ingen tvil om at brannen er påsatt. Stående utenfor, i shorts og bar overkropp, reagerer Bengt Larsen med sinne. Han vil ta opp jakten på den eller de som har tent på.

– Da møtte jeg en politimann med hund. Han ba meg la ham gjøre jobben sin. Vi ble fort enige om at dét nok var den beste løsningen.

 • Artikkelen fortsetter under bildene.
 1. Slik så det ut i Torkel Lendes vei 3 etter brannen i fjor sommer. Foto: Geir Sveen

 2. Klokka 03.02 ringte hun brannvesenet. Samtalen varte i to minutter. Grethe har lagret skjermdumpen. Foto: Ove Heimsvik

Bengt Larsen fikk andregrads forbrenning i ansiktet. I dag er skaden helt borte. Foto: Pål Christensen

Takker familie og venner

Grethe, Bengt og undertegnede sitter i stua i Torkel Lendes vei 3, i tre byggestøvete campingstoler, med blå plastsokker utenpå skoene for ikke å skade den nye eikeparketten. Håndverkere myldrer omkring, både ute og inne, for å rydde og gjøre de siste justeringene.

Det nye huset er så godt som ferdig, bare litt finpuss og et gjørmete uteområde gjenstår. Torsdag ettermiddag var det formell overtakelse. En 483 dager lang unntakstilstand kunne avsluttes.

– Vi hadde ikke klart dette uten familien og mange gode venner, som har stilt opp og hjulpet oss med alt mulig. Det har vært veldig spesielt å se hvordan både kjente og ukjente har stilt opp. Folk ringte og tilbød husene sine, de kunne flytte ut selv. Noen ville gi oss den beste sofaen de hadde, så skulle de kjøpe ny. Og folk i nabolaget vi aldri har sett før, forteller en overveldet og rørt familiefar.

Forsikringsselskapene If og Tryg får også stor ros for måten de har opptrådt på. Alt har gått på skinner, og vel så det.

 • Artikkelen fortsetter under bildene.
 1. Endelig kan familien ta fatt på resten av livet, hjemme i nytt hus i Torkel Lendes vei. Fra venstre Nicolay, Maren, Grethe, Bengt og Kariann. Foto: Fredrik Refvem

 2. Mye skal på plass, ikke minst i det nye kjøkkenet. Grethe får hjelp av fra venstre mor Anne Margrethe Mæland og venninnene Oddny Vassbø og Inger Marie Laland. Foto: Fredrik Refvem

Litt kaos ved overtakelsen av nytt hus. Fra venstre Grethe, Maren, Nicolay, Kariann og Bengt Larsen. Foto: Fredrik Refvem

– Oppveksten er borte

– Det har vært en lang og tøff prosess, både for oss og for ungene. Nå blir det fantastisk å komme hjem. Å finne roen igjen, sier Grethe.

– Hva har dere mista?

– Alt ungene har laget. Oppveksten deres er borte. Bilder. Håndavtrykk. Ting de har laget på skolen. Julepynt. Det er sårt, sier hun.

I flere måneder etter brannen gikk hun rundt i brannruinene, i verneutstyr og hjelm, for å se om hun kunne finne noe som ikke var helt ødelagt. Så, i det som var kjøkkenet:

– Det var helt fantastisk. Jeg hadde flyttet kullbit etter kullbit. Så fant jeg ei av dåpsskjeene. Da tenkte jeg at da må de andre ... Da går jo pumpa, du må jo finne de andre to også. Så fant jeg dem. Og en kakespade jeg fikk av min egen mor da jeg var 20.

– Hvordan er det, at du fant de skjeene?

– De får så enorm betydning, når så mye annet er borte, sier en beveget trebarnsmor.

– Nå sitter dere her, hjemme igjen. Hvordan føles det?

– Det kjennes godt, sier Grethe.

– Vi har fått huset sånn vi har drømt om det siste året. Det gamle er borte, det er fortid. Her er framtida nå.

 • Artikkelen fortsetter under bildene.
 1. I flere måneder etter brannen gikk Grethe rundt i brannruinene og lette etter ting å ta vare på. Til slutt fant hun dåpsskjeene til alle de tre ungene. – Helt fantastisk. Skjeene får så enorm betydning når det meste annet er borte, sier hun. Foto: Fredrik Refvem

 2. Fullt flyttekaos torsdag ettermiddag, og Maren, nærmest, og Kariann er med og får tingene på plass. Foto: Fredrik Refvem

Endelig kan Grethe Mæland Larsen, Bengt Larsen og resten av familien «lande» i sitt nye hus – hjemme igjen. Foto: Fredrik Refvem

«Mest sannsynlig»

– Jeg håper at ingen andre skal behøve å oppleve dette, sa familiefaren til Aftenbladet dagen etter brannen. Bengt stilte til intervju i håp om å bidra til en slutt på brannene som rystet Bryne-samfunnet i fjor sommer.

Denne uken kunne Aftenbladet bringe nyheten om at tre lokale ungdommer er tiltalt for én av brannene. De tre var mistenkt for å stå bak flere av de andre ildspåsettelsene, også brannen hos familien Larsen.

– Vi har fått brev fra statsadvokaten. Der står det at det mest sannsynlig er de samme som tente på huset vårt. Men i retten holder det ikke med «mest sannsynlig», konstaterer Bengt.

– Jeg blir sur

– Jeg blir sur når jeg tenker på det. Når du har gjort noe sånt, tenker jeg at du skal stå for det, sier 12 år gamle Maren, husets yngste.

Hun var bortreist, i Lyngdal, da barndomshjemmet hennes forsvant i flammene. Først på morgenkvisten dagen etter fikk hun vite hva som hadde skjedd hjemme på Bryne.

– Det var ganske fælt å komme hjem og se at familien hadde det vondt, sier hun.

Nå er Maren spent på hvordan det blir å flytte hjem.

– Jeg gleder meg til å komme tilbake, men vet ikke om det kommer til å føles hjemme helt i starten, sier hun.

– Jeg føler vi har snakket om maling og bygging i et år nå. Det blir rart å flytte tilbake, mener også storesøster Kariann (20).

Det ble gasspeis, ikke vedovn, i det nye huset. – En vedovn, med den knitringen og de lydene der, det takler vi ikke så godt nå, sier Grethe Mæland Larsen. Foto: Fredrik Refvem

Venter en utlading

De siste 16 månedene har foreldrene konsentrert kreftene sine om å holde tak i alt det praktiske, i tillegg til å følge opp ungene. På den måten er Grethe og Bengt like som typer, de vil holde i tømmene på ting som er konkrete.

Egne følelser og tanker har de skjøvet unna, stort sett.

– Jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk på det som kommer nå etterpå, når vi har flyttet inn. Det kan nok komme noen reaksjoner, tror Bengt.

– Jeg har en samtalepartner og to venninner jeg har ventilert hos noen ganger. Men du kan ikke legge deg ned, det må jo gå, for du har ikke noe valg. Og det er dét som er greia her, det er noen andre som har gjort noe som du må ta ansvar for. Vi har levd i unntakstilstand i 16 måneder, så kan vi møte folk som sier: «men dere får jo nytt hus» eller «det gikk jo ikke liv». Alt det stemmer, men det har vært 16 måneder med knallhardt arbeid for å komme i land med alt. Du skal jo overleve, du skal ta vare på familien, du skal klare å gå på jobb – og ikke minst skal du klare å fungere på jobb, sier Grethe. Og vil at vi tar med:

– Jobben min i TKS Heis på Nærbø har virkelig vært et fristed. Heldigvis har jeg en arbeidsgiver som gjør at det er godt å gå på jobb. Det er ganske viktig, sier hun.

Julemåneden er viktig for Grethe Mæland. Her sammen med sin mor, Anne Margrethe Mæland. Foto: Fredrik Refvem

Én million nisser

Jula er ei spesielt viktig tid for Grethe Mæland Larsen. Nå ser hun fram til å forberede gode lag med venner og familie.

– Jeg tror både førjulstida og jula blir god, for nå er vi hjemme igjen.

– Og da kommer det nok én million nisser i huset. Og et megastort juletre, tipper jeg, sier Bengt med et glis.

Han har alltid sett på førjulstiden som stress og mas, men tror på ei spesiell og koselig tid i år.

– Så skal vi ha hele Grethe sin familie på julaften, og min familie på førstedag. Så det blir en ilddåp, da.

– Ilddåp???

– Eh, ja, forhåpentligvis ikke i ordets rette forstand!

Publisert:

Les også

 1. Sju branner i samme område på Bryne – politiet kaller inn ekstra ansatte

 2. Fem branner på Bryne: – Det er tydelig at en brannstifter står bak

 3. Naboer på Bryne er på vakt etter nattens branner

Mest lest

 1. Ryfylketunnelen nattestengt fra mandag

 2. Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel - Ryfast fortsatt gratis

 3. Hareide signerte byvekstavtalen: - En god dag for Rogaland

 4. Viking må trolig endre på laget

 1. Jæren
 2. Bryne
 3. Time
 4. Branner