Legionella-funn på Ganddal godsterminal

For rundt en uke siden ble bakterien legionella funnet i dusjanlegg på Posten og Brings terminal på Ganddal.

Publisert: Publisert:

Ganddal godsterminal. Det stor bygget midt i bildet er den nye logistikkterminalen til Posten Norge, som åpnet i mai 2019. Forrige uke ble det påvist legionella i anleggets garderober. Foto: Pål Christensen

 • Pernille Filippa Pettersen
  Journalist

I en rutinekontroll som gjøres hvert kvartal på Posten og Brings terminal på Ganddal var det positivt utslag på legionella. Dermed er dusjene og vaskehallen for storbil stengt inntil videre.

– Ingen har blitt syke. Vi jobber nå med og bli kvitt bakterien, sier terminalsjef for Stavanger, Siri Tansø.

Smitte av legionella kan føre til legionærsykdom, som er en sykdom som infiserer lungene. Det er derimot få som utvikler sykdom av legionallabakterien, opplyser Folkehelseinstituttet.

Setter i gang tiltak

Tansø forteller til Aftenbladet at Posten og Bring nå er i gang med tiltak for å stoppe smittefaren og et potensielt utbrudd av legionellabakterien.

– Det tar opp til et par dager å rense gjennom hele ledningsnettet, men det er ingen smittefare nå som garderobe og vaskehall er stengt, sier kommuneoverlege i Sandnes kommune, Hans Petter Torvik.

– Posten og Bring har tatt gode grep og ser ut til ha kontroll på situasjonen.

– Det finnes mange typer legionellabakterier, og vi jobber nå med å finne ut hvilken type legionella som ble funnet på godsterminalen, sier kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik. Foto: Pål Christensen

Formerer seg i lunkent vann

Torvik forklarer at legionellabakterier finnes i små mengder i naturen, men at de blir først smittefarlige når de får formere seg i lunkent vann i dusjanlegg og andre tekniske installasjoner.

Bakteriene smitter ved at små vanndråper som er infisert med legionellabakterier pustes ned i lungene.

– Legionellabakterien vokser frem og formerer seg lettest i lunket stillestående vann, og formerer seg i belegget som oppstår på innsiden av rør, sier Torvik.

Legionellabakterien vokser frem og formerer seg lettest i temperaturer på mellom 20 og 50 grader. Her er vannrør og temperaturmåler fra Tastahallen, som måtte stenge i 2016 grunnet legionella. Foto: Thomas Fosse

Flere utbrudd

– Opp gjennom årene har det vært flere tilfeller av legionellabakterien, men heldigvis er det lenge siden et stort utbrudd nå.

Mange husker kanskje legionellautbruddet på Radisson SAS Atlantic Hotel i Stavanger, hvor det viste seg at kjøletårnet i ventilasjonsanlegget var smittekilden. Flere mennesker døde som følge av smitten.

Tilbake i 2007 ble en eldre mann smittet og fikk legionærsyken etter besøk i Tastahallen, som også måtte stenges i flere uker i 2016 grunnet legionella.

I 2017 ble dusjene til svømmehallen på Madlamark skole stengt grunnet bakterien. Også i høst og vinter førte funn av legionellabakterie til at svømmehallen ble stengt. Hallen ble nylig friskmeldt og åpnet for bruk igjen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ryfylketunnelen nattestengt fra mandag

 2. Hareide signerte byvekstavtalen: - En god dag for Rogaland

 3. Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel - Ryfast fortsatt gratis

 4. Viking må trolig endre på laget

 5. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 6. Når en gruppe i samfunnet føler seg spesielt uthengt, må det være på sin plass å lytte, og å innrømme feil.

 1. Sykdom
 2. Legionella
 3. Bring
 4. Posten
 5. Folkehelseinstituttet