Her er alt du trenger å vite om Øster Hus Arena

Byggets beste utsikt er i «panoramaresturanten». Her kan publikum kjøpe et bord for å se kamp og få middag. Foto: Jon Ingemundsen

 • Helen Greig King
  Journalist
Publisert: Publisert:

Eier: Sandnes Ulf Arena AS, heleid av Sandnes Ulf og Sandnes Ulf Toppfotball.

Hvor: Sandnes Idrettspark, Jønningsheiveien 40, 4316 Sandnes

Areal: 24.749,4 kvadratmeter bruttoareal inkl. banen.

Kostnad: Rundt 200 millioner kroner for hele prosjektet.

Tilskuere: 6046 sitteplasser med mulighet for utvidelse.

Offisiell åpning: Fredag 13. mars med lokalderby mot Viking og kamper for yngre i forkant.

Første seriekamp: Lørdag 4. april, hjemmekamp mot Tromsø.

Les også

Selger deler av Øster Hus Arena

Sandnes Ulf Arena AS ber kommunen om lov til å seksjonere stadion i sju deler.

SE 360-BILDE AV ARENAEN HER

Den offisielle åpningskampen på Øster Hus Arena blir lokalderby mot Viking fredag 13. mars. Foto: Jon Ingemundsen

Klubben

I 2007 rykket Sandnes Ulf opp i 1. divisjon, altså den nest øverste divisjonen, for første gang på nesten 40 år. I første omgang ble det en kort opptur med nedrykk året etter før det ble et nytt opprykk i 2009. I 2011 rykket klubben opp til eliteserien, der laget spilte fram til 2014. De siste fem sesongen har laget spilt i 1. divisjon.

 1. Himmelblått møter moderne industriell stil i gangen fra spillergarderoben. Foto: Jon Ingemundsen

 2. Spillergarderoben er selvsagt også malt i klubbens farge. Foto: Jon Ingemundsen

Byggingen

Varaordfører Pål Morten Borgli tok første spadetak med gravemaskin 20. juni 2018, og selve byggingen startet i august 2018. Den neste milepælen i prosjektet var da det siste elementet i veggkonstruksjonen ble satt på plass 2019. Én uke senere fikk Njål og Cato Østerhus æren av å grave ned den første byggesteinen inne på arenaen. Inne i «stadion-kroppen» er det 1350 betongelement, og tribunen består av 250 elementer. Opprinnelig skulle arenaen stå ferdig våren 2019. Nå står stadion ferdig i løpet av 1. kvartal 2020.

 1. Fortsatt er det arbeid som gjenstår. Her jobbes det med inngangen for spillerne, VIP og de ansatte. Foto: Jon Ingemundsen

 2. Det er Plank arkitekter som står bak det designet på anlegget. Her sett fra utsiden. Foto: Jon Ingemundsen

Banen

Banen på den nye arenaen har kunstgress med vanning og undervarme. Sandnes Ulf har tidligere vært uheldig med frost på banen. 9. november 2019 skulle laget spille hjemmekamp mot Strømmen på «gamle» Sandnes stadion. På grunn av frost på banen bestemte dommeren at kampen ikke kunne spilles. Sandnes Ulf ble da ilagt 0–3 tap.

Utenfor er det plantet blomster. Byggingen av klatrepark er også godt i gang. Foto: Jon Ingemundsen

Barn og ungdom

Daglig leder i Sandnes Ulf og kontaktperson i Sandnes Ulf Arena AS, Tom Rune Espedal, er opptatt av at det skal være stas å komme til arenaen. Banen skal derfor ikke brukes som en vanlig treningsarena av alle klubbens lag. Sandnes Ulf er en av byens største klubber og har mange yngre spillere. Disse vil få bruke banen til kamper. I tillegg sikrer avtalen med kommunen at barn og ungdom får brukt den blant annet til turneringer. Barn ned i femårsalderen vil få spille på fotballbanen.

Daglig leder for Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal, er opptatt av at det skal være stas å spille på banen. Foto: Jon Ingemundsen

Finansiering

Budsjettet var på 195 millioner kroner, ifølge daglig leder Tom Rune Espedal, og prisen ender på rundt 200 millioner kroner, ifølge økonomileder John Are Larsen i Sandnes Ulf. Dette er totalt for både stadion og næringslokaler.

Det er viktig med full oversikt for radio-reporterne, som blir sittende her. Foto: Jon Ingemundsen

Disse tallene er tidligere kjent og utgjør hovedpostene i finansieringen, men det kan være justeringer på det enkelte beløpet:

 • Spillemidler: 11,8 millioner.
 • Egenkapital gaver: 10,5 millioner, inkludert 5 millioner fra Sandnes sparebank.
 • Egenkapital sponsor: 29,85 millioner, inkludert 12 millioner fra Øster Hus for stadionnavnet i 10 år, med opsjon om forlengelse.
 • Egenkapital salg areal: 26,91 millioner.
 • Kommunal forskuddsleie: 40 millioner.
 • Banklån 30 millioner.
 • Sum 149,1 millioner.

Undervarme og kunstgress sørger for at banen er grønn og kan brukes hele året. Foto: Jon Ingemundsen

I finansieringsplanen fra juni 2018, som ble lagt fram for bystyret, er bygg- og prosjektkostnadene kalkulert til 155 millioner kroner, men dette inkluderte ikke bygging av næringsseksjonen, som ble skilt ut i en egen entreprise i datterselskapet Jønningheia Næringsareal AS. Det er derfor totalkostnadene for nytt stadion nå kommer opp i rundt 200 millioner kroner.

Sandnes Ulf Arena AS har bedt kommunen om samtykke til å seksjonere og selge tre deler av stadion, som utgjør rundt 20 prosent av totalarealet og er i hovedsak knyttet til næringslokaler.

Lyse: Er både sponsor og leverandør til kurs- og konferansesenter i bygget. Avtalen innebærer at konferansedelen av stadion skal markedsføres som Lyse kurs- og konferansesenter. Larsen ønsker ikke å kommentere hvor mye Lyse har betalt for avtalen.

Sandnes kommune: Betaler 40 millioner kroner i forskudd på leie for 40 år. Avtalen sikrer banetid til offentlig bruk og gir kommunen rett til bruk av banen i 1400 timer årlig.

Her kommer Stavanger-bryggeriet Lervig til å innrede og ha sitt eget konsept. Foto: Jon Ingemundsen

Utleie

Sandnes Ulf toppfotball leier anlegget av Sandnes Ulf Arena AS og er hovedleietaker av stadion. De andre leietakerne er Wang ungdomsskole, Macron Sport Store, Mix Gabbis Storkiosk og Movon trening- og helsestudio.

Sandnes Ulf inngikk i oktober 2017 et syv år langt samarbeid med den italienske kjeden, Macron Sport Store. Foto: Jon Ingemundsen

Parkering

Det er ikke planlagt flere parkeringsplasser, utenom de som allerede tilhører idrettsparken. På hjemmesiden til Øster Hus Arena opplyser klubben at det tidligere ikke har vært problemer med parkeringsplasser, selv ikke ved utsolgte kamper. Mulige parkeringsplasser på kampdager er med Ulf-huset og skolene i nærheten, inkludert Gymnasbanen ved Sandnes videregående skole. Espedal mener det fort blir mellom 800 til 1000 parkeringsplasser. Avgjørelsen om å ikke bygge flere parkeringsplasser, ble fulgt i henhold til reguleringsplanene. Espedal tror ikke det blir et problem, da det er gode bussforbindelser, i tillegg til gangavstand fra sentrum.

Ett av totalt syv VIP-rom. Foto: Jon Ingemundsen

Størrelse/Areal

Bruttoarealet for hele Øster Hus Arena er på 24.749,4 kvadratmeter fordelt på fire etasjer. Det inkluderer også selve banen. Arenaen har fire garderober, og sammen med banen utgjør det 15.867 kvadratmeter av bruttoarealet. Barne- og ungdomsavdelingen får et eget klubbrom i byggets tredje etasje, mens fremtiden til det gamle Ulf-huset enda er usikker. Ledelsen håper det kan brukes til noe fremfor at det rives.

I front av stadion. Her vil man kunne gå selv når stadion er låst. Foto: Jon Ingemundsen

Av leietakerne, disponerer Wang ungdomsskole 1300 kvadratmeter bruksareal fordelt på blant annet åtte klasserom. Totalt har Movon 1300 kvadratmeter tilgjengelig. Det nye trening- og helsesenter har i tillegg til selve treningslokalet, manuellterapeut, leger og fysioterapeut. I samarbeid med Sandnes kommune, har treningssenteret ansatte som vil arbeide med fysisk rehabilitering. Per dags dato har de 300 medlemmer, inkludert spillere på Sandnes Ulf. Med en maks kapasitet på 4000, satser de på rundt 1000 medlemmer. Også barn ned til 12 årsalderen kan trene ifølge med en foresatt eller veileder. Macron Sports Store har 200 kvadratmeter, og Mix Gabbi Storkiosk har 213 kvadratmeter.

Leietaker Wang Ungdomsskole var første aktør som flyttet inn i arenaen. Foto: Jon Ingemundsen

Tilskuere

Tribunen har totalt 6046 sitteplasser med mulighet for utvidelse. Til sammenligning har «gamle» Sandnes stadion kapasitet til rett under 5000 tilskuere, med 4109 sitteplasser. I arenaen er sju VIP-bokser på totalt 700 kvadratmeter, som rommer 300 personer fordelt på bokser, lounge og restaurant. Seks VIP-bokser er solgt.

Byggets beste utsikt er i «panoramaresturanten». Her kan publikum kjøpe et bord for å se kamp og få middag. Foto: Jon Ingemundsen

Konsert

Det er planlagt Kiss-konsert 20. juni. Bandet skal innom arenaen på sin avskjedsturné, «End of the Road World Tour». Opptil 15.000 rockeglade mennesker vil samles på det som blir den eneste konserten i Norge. Det er foreløpig ikke planlagt flere konserter, men dersom Kiss-konserten blir vellykket, og det er et ønske, ser Espedal for seg at de kan ha en konsert i året.

Publisert:

Les også

 1. Mandag flytter Sandnes Ulf inn i Øster Hus Arena

 2. 140 elever har klasserom i Sandnes’ nye storstue

 3. – Skal du ha tribuneplass må du forte deg

Mest lest

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 1. Øster Hus
 2. Sandnes Ulf
 3. Sandnes
 4. Konsert
 5. Lyse