Følg Arendalsuka direkte

Hvilken lærdom bør vi ta med oss fra Historien om Siw? Aftenbladets Thomas Ergo innleder. Er klima bare for overklassen, spør de under Arendalsuka i dag?

Mímir Kristjánsson, førstekandidat Rødt i Stavanger, deltar i den store klimadebatten under Arendalsuka onsdag kl. 10.00–11.30 Foto: Jon Ingemundsen

 • Stavanger Aftenblad

LES OGSÅ:

Les også

Program Arendalsuka onsdag

Les også

Frps bomdilemma og regjeringskrise

Les også

Erna Solberg tar ikke bølgen for Arendalsuka

Her følger vi Arendalsuka fortløpende:

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Carl Gunnar Gundersen
  DEL

  Måling: Større EØS-støtte enn -motstand 

  Sp kritiserer EØS-avtalen hardt og ofte, men 45 prosent av partiets velgere sier de støtter avtalen, og bare 34 prosent at de er imot, ifølge en undersøkelse.

  I løpet av det siste året har oppslutningen om EØS-avtalen økt i befolkningen, og siden november i fjor har den ligget på minimum 60 prosent, ifølge siste måling i mai i år. Samtidig ligger andelen som er uenig i at Norge skal delta i EØS, på 17 prosent i maimålingen.

  Undersøkelsen fanger også opp oppslutningen om avtalen i de ulike partiene. I alle partiene er det flere EØS-tilhengere enn -motstandere.

  Blant Arbeiderpartiets velgere har støtten ligget på minimum 70 prosent siden oktober i fjor, men i mai var den økt til 75 prosent.

  Også blant Fremskrittspartiets velgere har EØS-støtten økt, fra 42 prosent i juli i fjor til 59 i mai.

  Året sett under ett er Rødt splittet på midten, med 38 prosent for og 39 prosent mot EØS-avtalen, mens Sp har 43 prosent for og 35 prosent mot.

  Fylkesvis er oppslutningen om avtalen størst i Oslo, med 67 prosent, og minst i Finnmark, med 42 prosent.

  Det er NHO som i samarbeid med Ipsos Norge hver måned kartlegger nordmenns holdning til EØS-avtalen, som i 25 år har regulert Norges forhold til EU.

  1.000 respondenter svarer på spørsmålet om hvor enige eller uenige de er i påstanden «Norge bør fortsatt delta i EØS-samarbeidet».

 • av Carl Gunnar Gundersen
  DEL

  Lars Helle støtter TV Vests politiske reklame

  TV Vest vil trosse forbud og åpner for å sende politisk reklame.

  – Vi tilbyr en kampanje med fast lengde og fast pris. Prisen er så lav at vi mener alle kan benytte seg av tilbudet. Det er prinsippet i denne saken som er viktig for oss, sier ansvarlig redaktør Jørund Kopren i TV Vest til NRK.

  Det er ikke tillatt å sende politisk reklame på TV i Norge. Politiske partier kan reklamere på radio, nettsider og på sosiale medier.

  I 2003 sendte TV Vest politisk reklame for Rogaland Pensjonistparti. Det førte til en lang rettsprosess, hvor kanalen til slutt fikk medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

  Forbudet gjelder fremdeles fordi det er ulike oppfatninger av om dommen skal leses slik at Norge må oppheve forbudet.

  TV Vest dekker i hovedsak Sør-Rogaland. Kanalen får støtte av sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad.

  – Jeg synes det er bra at noen igjen prøver å utfordre denne latterlige regelen. Jeg gir TV Vest all mulig moralsk støtte, sier han.

  Medietilsynet vil følge med på TV Vest, opplyser direktør Kristine Meek for kommunikasjon, rådgivning og analyse.

  – Hvis de velger å sende slik reklame kan vi ilegge sanksjon i form av advarsel, gebyr, tvangsmulkt eller inndragning av konsesjon, sier hun.

 • av Carl Gunnar Gundersen
  DEL
 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Mer statlige penger og kollektivsatsing kan løse bompengekrisen

  ARENDAL (AFTENPOSTEN): Nye bevilgninger til nedbetaling av bompengegjeld og økt kollektivsatsing. Kutt i kommunal ekstravaganse og økt statlig andel av finansieringen av byvekstavtaler.

  Det er hovedsporene regjeringen arbeider intenst med for å løse bompengekrisen.

  – Vi nærmer oss en løsning som reduserer bompengene for folk flest, sier samferdselsminister Jon Georg Dale tirsdag ettermiddag.

  Bompengesaken er nå i ferd med å stjele all oppmerksomhet fra partienes prioriterte saker, forteller en kilde i regjeringsapparatet. Derfor haster det med å finne en løsning.

  Mandag fyrte lederne for de fire regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF av startskuddet for «likeverdsreformen», der foreldre til barn med spesielle behov får garanti om koordinator.

  Men tiltaket druknet helt i nye spørsmål om når bompengeforhandlingene er klare.

  Så nå er det like mye Venstre og KrF som Frp som ønsker en avklaring for igjen å kunne bestemme den politiske dagsordenen.

  Forhandlingene foregår nå utelukkende mellom de fire partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Samferdselsminister Jon Georg Dale er også hyppig inne i forhandlingene. Nesten ingenting lekker ut fra disse møtene.

  Men før TV-debatten mandag ble de enige om å gi velgerne et signal om at det går mot en løsning.

 • av NTB
  DEL

  Arendalsuka lukket dørene for SIAN og Alliansen

  Arendalsuka satte foten ned for en planlagt debatt om ytringsfrihet med SIAN og Alliansen.

  Debatten skulle arrangeres av Ytringsfrihetsforbundet, som ledes av Resett-sjef Helge Lurås.

  Men det ville ikke Arendalsuka ha noe av.

  LES HELE SAKEN HER.

 • av NTB
  DEL

  «Eksamen» for fersk Ap-topp i Arendal

  Ap-nestleder Bjørnar Skjæran hamret løs på regjeringens distriktspolitikk i Arendal tirsdag. Talen ble omtalt som den ferske nestlederens «eksamen».

  – Halvparten av oss bor på bygda, den andre halvparten bor i byen. Vi må ha en politikk for alle. Trusselen mot oss på bygda er selvsagt ikke byen eller byfolk, men en regjering som er helt uten en aktiv distriktspolitikk, sa Skjæran, som kritiserte at en rekke statlige arbeidsplasser er flyttet fra Helgeland der han bor.

  Skjæran var den eneste fra partiledelsen som var til stede under Arbeiderpartiets tildelte partitime i Arendal tirsdag. Leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik var i begravelsen til Malviks ordfører Ingrid Aune.

  Enkelte partifeller hadde omtalt talen som Skjærans «eksamen». Han ble valgt til nestleder på landsmøtet i april.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Arendalsuka: Ap og Høyre styrer flest fjernvarme-kommuner

  Ordførere fra Arbeiderpartiet og Høyre er overrepresentert i kommuner som har satset på fjernvarme i Norge. For Senterpartiet er det motsatt, viser en gjennomgang fra Norsk Fjernvarme.

  Både Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) trakk fram fjernvarme som klimatiltak i partilederdebatten på Arendalsukas første dag mandag.

  – Jeg blir imponert når jeg ser hva noen kommuner har gjort. I Sogndal kommune har de bygd fjernvarmeanlegg for å få bort fossilt drivstoff til skoler, idrettslag og høyskole. Det samme har politikerne gjort i Harstad og utslippene går ned, sa Støre.

  Vedum fulgte opp like etter.

  – Noe av det viktigste vi kan gjøre i norsk kommunesektor er å få på plass fjernvarme, sa Vedum.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Stavanger er best på klimatiltak

  Stavanger er landets best klimatilpassede kommune, ifølge en ny nasjonal kartlegging. Mange kommuner, spesielt de små, ligger langt etter.

  Det er forsikringsselskapet If og klimaforskningssenteret Cicero som står bak den nye rapporten, som tirsdag skulle overrekkes klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) under et arrangement på Arendalsuka.

  – Det er en helt klar tendens i undersøkelsen at de kommunene som har vært utsatt for ekstremvær, er langt mer opptatt av dette arbeidet enn kommuner som så langt har vært forskånet fra dette, sier seniorforsker Marit Klemetsen hos Cicero i en pressemelding.

 • av Andreas Askildsen
  DEL

  Arendalsuka setter foten ned for debatt med SIAN og Alliansen

  Ytringsfrihetsforbundet ledes av Resett-sjef Helge Lurås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  Ytringsfrihetsforbundet ledes av Resett-sjef Helge Lurås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  Arendalsuka har bestemt seg for å si nei til en planlagt debatt om ytringsfrihet med SIAN og Alliansen.

  Debatten skulle etter planen arrangeres av Ytringsfrihetsforbundet, som ledes av Resett-sjef Helge Lurås. Men det vil ikke Arendalsuka ha noe av.

  «Vi har vært i dialog med Ytringsfrihetsforbundet om dette arrangementet og har etter en totalvurdering valgt å avslå en debatt om ytringsfrihet med Hans Lysglimt Johansen og Lars Thorsen. Vi har begrunnet vårt avslag med at vi i år ikke tillater at Alliansen og SIAN deltar på arrangementer i Arendalsukas program», skriver Arendalsuka på Facebook tirsdag formiddag.

  Johansen leder Alliansen, mens Thorsen er med i SIAN (Stopp islamiseringen av Norge). Debatten skulle egentlig ha funnet sted tirsdag klokka 18.

  «Vi mener at dialog, debatt og en sivilisert samtale er langt bedre enn boikott og utestengelse», skriver Ytringsfrihetsforbundet i arrangementsteksten på Facebook.

  Arendalsuka bestemte seg tidligere i sommer for å utestenge SIAN og Alliansen etter at Arbeiderpartiet og flere andre aktører truet med å boikotte Arendalsuka hvis disse organisasjonene fikk delta.

  Dagbladet skriver at Ytringsfrihetsforbundet inviterte SIAN og Alliansen «i hemmelighet», og at det ikke har ligget ute noen informasjon om de to organisasjonenes deltakelse på Arendalsukas programsider.

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Det blir billigere å bygge fornybar kraft, som sol- og vindkraft.

  I Statkrafts nye Lavutslippsscenario går prisen på fornybarteknologiene kraftig ned de neste ti-årene. Kostnaden for å omstille til en lavutslippsverden er dermed langt lavere enn kostnadene verden må bære dersom den globale oppvarmingen ikke bremses.

  - Vi ser at prisen på fornybarteknologi går ned raskere enn de aller fleste hadde forventet. For de fleste land lønner det seg nå å bygge fornybar energi der det er behov for ny kraftproduksjon. Snart vil det på steder med gode sol- eller vindressurser være billigere å bygge ny fornybar enn å ha kull- eller gasskraftverkene i drift, sier analyse- og strategidirektør Henrik Sætness i Statkraft i en melding.

  Statkrafts analyseavdeling utvikler hvert år et eget Lavutslippsscenario, for å analysere utviklingen i energimarkedene. Analysene brukes som bakgrunn når Statkraft vurderer nye investeringer. For fjerde år på rad deler nå Statkraft disse fremtidsanalysene.

  Mens energibransjen globalt vil kunne redusere egne utslipp i tråd med 2-gradersmålet, tar årets rapport også for seg hvilke tiltak som kreves for å nå 1,5-gradersmålet, som er et mye mer offensivt klimamål.

  Et overraskende funn i rapporten er hvor liten prisforskjell det er i å styre mot 1,5 graders oppvarming i stedet for 2 graders oppvarming. Dersom vi sikter mot 1,5 graders oppvarming, vil kostnaden bli godt under 1 prosent av global BNP. Det er en stor sum, men lav sammenlignet med 2 til 3 graders oppvarming ved århundreskiftet, som flere eksperter anslår vil koste 5 til 10 prosent av global BNP.

  Den største endringen i årets rapport er at kostnadsestimatene for solenergi på nytt blir justert ned. I Lavutslippsscenariet øker solkraft i verden med 30-gangeren frem mot 2050, og hele kraftsektoren blir 80 prosent fornybar i samme periode. Det betyr samtidig at det er gass som blir største utslippskilde av klimagasser.

  En fornybar kraftsektor gjør elektrisitet stadig mer attraktivt som energikilde i transport, bygg og industri. Det nesten halverer klimagassutslipp fra energisektoren i 2050, noe som er i tråd med en 

  2-gradersbane. Rapporten slår fast at lastebiler som går på strøm og hydrogen blir konkurransedyktige med diesel allerede i 2025, og nesten alle nye personbiler og godt over halvparten av nye tyngre kjøretøy går på strøm eller hydrogen i 2050.

  - Skal energimarkedene lykkes med å holde seg innenfor 1,5 grader, må alle tiltak økes i omfang, og de må iverksettes enda tidligere enn det som er planlagt. Våre analyser viser at 1,5-gradersmålet er oppnåelig, men det haster, og det vil kreve betydelig innsats fra politikere og næringsliv, sier Henrik Sætness.

 • av Andreas Askildsen
  DEL

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg starter tirsdagen med "Frokost uten filter" i regi av Dagens Næringsliv.

  Innledningen var av det muntre slaget:

  Vedum fortalte om da han bodde i samme oppgangen som Erna Solberg og fortsatt abonnerte på Donald Duck - til Sindre Finnes' (Ernas ektemann) store glede.

  - Vi kaller ham fortsatt Donald-mannen hjemme, sier Solberg.

  Statsministeren innrømmer at partilederdebatten ble en seanse der partilederne ble for "avbrytende". 

  - I går hadde det nesten vært bedre med ni dueller enn disse lite opplysende diskusjonene med mye avbryting, sier Høyre-lederen.

  Senterparti-leder Vedum tok opp at finansminister Siv Jensen (Frp) kalte ham bertete under debatten.

  - Hva er regjeringens standpunkt på det? lurte Vedum på mens han lo på sitt karakteristiske vis.

  Solberg kunne bekrefte at denne ordlyden ikke var en del av regjeringens vanlige kommunikasjonsform.

 • av Andreas Askildsen
  DEL
 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Siv Jensen sier at regjeringen snart er enige i bompengespørsmålet

  Regjeringspartiene er nær en enighet om bompengenivå og bypakker, ifølge Frp-leder Siv Jensen.

  LES MER HER

 • av Ellen Kongsnes
  DEL

  Kan Stavanger bli beste elbil-by?

  I fjor tok Bergen gullet «hem» og Oslo gikk av med seieren i 2017. Klarer Stavanger eller Trondheim å nå toppen i år, eller blir det en seier nummer to for Oslo eller Bergen?

  Onsdag er det klart for ny kåring. 

  For tredje år på rad ønsker Norsk elbilforening velkommen til den prestisjefylte kåringen av Norges elbilhovedstad 2019. Prisen deles ut av klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen.

  Norge er verdensledende i overgangen til elbil. Men hvilken norsk by har gjort mest for å kutte utslipp fra transport og legge til rette for elbilskiftet?

  Byene blir representert av:

  Bergen – ordfører Marte Mjøs Persen

  Oslo – ordfører Marianne Borgen

  Stavanger – kommunalråd, Per A. Thorbjørnsen,

  Trondheim – varaordfører, Ola Lund Renolen

  En fagjury vurderer byene opp mot hverandre basert på deres egen rapportering av innsatsen det siste året, men det kan alltids gis ekstrapoeng for en overbevisende presentasjon på selve arrangementet!

  Spenningen varer helt til dommerne har trillet terningen!

  Juryen består av:

  Erik Lorentzen, leder av fag og rådgivning, Norsk elbilforening

  Marius Holm, daglig leder, miljøstiftelsen Zero

  Beate Nossum, byråleder og spesialrådgiver, Footprint

  Velkommen til Samferdselsteltet 14. august klokken 18.00!

 • av Siv Helen Kvalvåg
  DEL

  Kjempegodt konsept, god debatt og stødige deltakere

  NRK-veteran Jon Gelius ropte partilederne inn til partilederdebatten som fotballspillere blir presentert for publikum foran kampene. De må derfor vurderes som vikingspillere, på en skala fra én til ti.

  Íngen får ti poeng på børsen, men én får åtte. 

  LES HELE SAKEN HER.

 • av Espen Sand
  DEL

  Partilederdebatten: – Bompenger er genialt i byene

  Siv Jensen angriper FNB i Stavanger, Erna Solberg regner med å finne veien ut av bomkrisen, og MDG hyller det som har skapt politisk jordskjelv i Norge.

  LES HELE SAKEN HER.

 • av Espen Sand
  DEL

  14 personer bortvist fra partilederdebatten i Arendal

  Foto: Jarle Aasland

  Politiet har bortvist flere klimaaktivister fra Arendalsuka.

  – Vi hadde grunn til å tro at disse personene ville forstyrre partilederdebatten. Derfor ble de bortvist, sier Morten Sjustøl, stabsjef i Agder Politidistrikt.

  Like før klokka ti mandag kveld meldte politiet at de har bortvist 14 personer fra området hvor partilederdebatten pågår i Arendal.

  – Klimaaktivister

  – Dette for å forebygge mulige ordensforstyrrelser, melder operasjonsleder ved Agder politidistrikt.

  Sjustøl karakteriserer de bortviste personene som klimaaktivister.

  – Vi mener de kan knyttes til klimaaktivisme og derfor grep vi inn, sier Sjustøl.

  – Er dette noe dere var forberedt på?

  Forberedt på aksjoner

  – Arendalsuka er et type arrangement som tiltrekker seg forskjellige organisasjoner med en politisk agenda, og sånn sett kan du si vi var forberedt på at noe slikt kunne skje, sier stabsjefen.

  – Har dere større sikkerhet enn vanlig denne uken?

  – Vi har tilsvarende beredskap som vi har hatt under Arendalsuka tidligere, sier Sjustøl.

 • av Siv Helen Kvalvåg
  DEL

  Går verden under?

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok på «Global outlook 2019». Her sammen med ordstyrer Anita Pratap.
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok på «Global outlook 2019». Her sammen med ordstyrer Anita Pratap. Foto: HILDE ØVREBEKK

  Er det vi ser på som normalt i ferd med å forvitre, spør journalist Hilde Øvrebekk i en kommentar fra Arendalsuka. 

  LES DEN HER.

 • av Siv Helen Kvalvåg
  DEL

  Godt oppmøte på Høyres partitime

  Statsminister Erna Solberg under Høyres partitime på Kanalplassen i Arendal.
  Statsminister Erna Solberg under Høyres partitime på Kanalplassen i Arendal. Foto: Jarle Aasland

Les også

 1. Program Arendalsuka onsdag

 2. Program Arendalsuka onsdag

 3. Program Arendalsuka onsdag

 1. Arendalsuka
 2. Politikk
 3. Kommunevalg 2019