Listekandidat sammenlignet homofilt ekteskap med dyr: - Grovt og drøyt

I en kommentar på Facebook sammenlignet en listekandidat til kirkevalget homofilt ekteskap med det å gifte seg med dyr.

Publisert: Publisert:

Selv om homofiles fikk lov å gifte seg i kirken etter Kirkemøtet i 2017, er det fortsatt stor uenighet rundt temaet - også i forbindelse med årets kirkevalg. Foto: JOAKIM

 • Pernille Filippa Pettersen
  Journalist

Les Helen Jansdatter Eskeland svar nederst i saken.

– Å bli sidestilt med det å leve sammen med dyr er ganske grovt og drøyt. Det er rett og slett graverende, sier førstekandidat til Åpen folkekirke, Thor Magne Seland til Aftenbladet.

Holdningsendring

Dialogprest ved Kirkelig dialogsenter, Silje Trym Mathiassen, delte et innlegg på sin Facebook-side hvor hun ga sin støtte til Åpen folkekirke, og det var her kommentaren fra listekandidaten til Bønnelista, Helen Jansdatter Eskeland, ble publisert.

Denne kommentaren fra femtekandidat på Bønnelista reagerer Åpen folkekirkes Thor Magne Seland sterkt på. Foto: Skjermdump.

Kommentaren lød som følgende: «Jeg vil gjerne gifte meg med katten min i fremtiden. Kan det også bli mulig?»

Seland, som er homofil, ble sjokkert og dypt såret over kommentaren.

Førstekandidat for Åpen folkekirke Thor Magne Seland. Foto: Pål Christensen

– Den er et godt eksempel på at kampen mot diskriminering av homofile i kirken ikke er over. Det finnes dessverre kristne med slike holdninger.

– Trenger deler av kirken en holdningsendring?

– Absolutt. Men å endre folks holdninger tar lang tid og vi trenger at alle er på samme lag.

– Upassende måte å debattere på

Førstekandidat på Nominasjonskomiteens liste, Jostein Ådna, mener også at det er en upassende måte å debattere på.

– Jeg er selv mot vigsel av likekjønnede, og har vært åpen om dette. Men jeg forsøker alltid etter beste evne å ta mine meningsmotstandere på alvor og forstå deres synspunkter. I kirken trenger vi en type samtale og debattklima hvor vi viser respekt for hverandre. Det er dette et dårlig eksempel på, sier Ådna.

Leder for Bønnelista nasjonalt, Jo Hedberg, forteller at Bønnelista tar avstand fra sammenligningen til listekandidaten. Det gjør også førstekandidat på Bønnelista i Stavanger bispedømme, Magne Hersvik.

– Hvis en kandidat fra Bønnelista har stilt spørsmål om det kan komme dit hen at noen vil gifte seg med katten sin, mener jeg det er uklokt å ordlegge seg slik. På Bønnelistas vegne vil jeg beklage en slik ordbruk og måte å vinkle det på, sier Hersvik.

Sentralstyremedlem og tidligere leder i FRI Rogaland, Daniel Rayner. Foto: Fredrik Refvem

Ikke uvanlig

I en annen kommentar på Åpen folkekirkes Facebook-side blir homofili sidestilt med blant annet pedofili og incest.

Sentralstyremedlem i FRI, Daniel Rayner, forteller at dette ikke er uvanlige argument i debatten rundt homofili og kjønnsidentitet.

– Dette er sammenligninger som brukes for å fordumme våre argumenter og synspunkter. Det tilhører et nivå av debatten vi helst skulle vært foruten, sier Rayner.

Han stiller også på lista til Åpen folkekirke i Stavanger bispedømme, men uttaler seg i denne saken som sentralstyremedlem og tidligere leder i FRI Rogaland.

– Hva er konsekvensen av en slik debatt?

– For det første kan det skape mange misforståelser rundt hva homofili og kjønnsidentitet egentlig er og handler om. For det andre kan det demotivere folk. Man orker ikke å uttale seg eller engasjere seg fordi man opplever usaklige motargument og hets.

– Kan ikke sammenlignes

Femtekandidat på Bønnelista, Helen Jansdatter Eskeland, skriver i en melding til Aftenbladet at hun ikke mener at dyr og mennesker skal kunne gifte seg.

– Det handler ikke om katten min, men om hvor grensa skal gå og hvem som skal sette den. Jeg forstår at utsagnet kan virke støtende for noen, sier Eskeland, som mener kommentaren var ment humoristisk.

Utover dette ønsker ikke Eskeland å kommentere saken.

Aftenbladet har vært i kontakt med biskop i Stavanger bispedømme Anne Lise Ådnøy, som ikke ønsker å kommentere saken.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Brann i søppeldunk på Arkaden

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 6. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 1. Kristendom
 2. Teologi
 3. Religion
 4. Livssyn
 5. Åpen folkekirke