Lervig sykehjem vil ikke spare penger på mat fra storkjøkken: - Da er den saken avklart

Det er ikke penger å spare ved å overlate ansvaret for kjøkkenet på Lervig sykehjem til Stavanger Byggdrift.

Måltidene er dagens høydepunkt for Alf Oskar Olsen (102) som bor på Domkirkens sykehjem. De gamle her skal flytte inn på nye Lervig sykehjem når det står klart om ett år. Anne Gro Evertsen skjenker vann.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det går fram av et nytt notat fra rådmannen.

– Da er den saken avklart, sier Per A. Thorbjørnsen, Venstres gruppeleder.

Det betyr at han regner med at det som blir vedtatt er at maten både skal kokes på Lervig og styres av virksomhetslederen på Lervig.

Kåre Reiten (H) er leder for levekårstyret.

Det samme gjør Kåre Reiten (H) som er leder av levekårstyret. Han antar at et samlet levekårstyre den 29. mars vil gå inn for at kjøkkenet skal være en integrert del av Lervig sykehjem. Han tror også det vil bli flertall for det både i Høyres gruppe og formannskapet.

Økonomi

Dette fordi hovedargumentet til de som har villet at Stavanger Byggdrift skulle drive kjøkkenet, har falt vekk, nemlig at dette ville bli billigere. Leif Arne Moi Nilsen (Frp) som er nestleder av kommunalstyret for miljø og utbygging og styreleder for Stavanger Byggdrift, har hevdet det ville være et par millioner kroner å spare.

Grunnen til at rådmannen foreslo Byggdrift-løsningen, var også økonomi. Men i det nye notatet står det ikke noe om stordriftsfordeler. Her understrekes det at det vil være behov for like mange ansatte, samme utstyr, mat og andre driftsutgifter uavhengig av hvem som drifter kjøkkenet.

Det poengteres også at kjøkkenet på Lervig er laget for kok og server (altså at beboerne får servert maten samme dagen som den lages), ikke for kok og kjøl (slik som det foregår ved Byggdrifts storkjøkken på Stokka).

Sissel Stenberg (Frp) er nestleder av levekårstyret i Stavanger.

– Best for de eldre

Også Sissel Stenberg (Frp) som er nestleder i levekårstyret, mener rådmannens nye notat styrker den løsningen hun hele tiden har gått inn for. Hun er overbevist om at det vil være den «smidigste» løsningen; - når kjøkkenet er en integrert del av driften på sykehjemmet, vil man lettere kunne tilpasse seg beboernes matønsker og helsetilstand.

Spørsmålet er om hennes syn vil vinne fram innad i Frps gruppe før formannskapet avgjør saken, eller om det blir Leif Arne Moi Nilsen som går av med seieren.

Frp koker på noe

Frps gruppeleder Christian Wedler vil ikke ut med hva han og gruppa lander på før saken har vært behandlet både i levekårstyret og KMU. Men han røper at Frp jobber med et forslag som han mener vil gi de eldre et bedre mattilbud, ikke bare ved Lervig men ved flere sykehjem. Hva det går ut på, vil han ikke si noe om nå.

Lang kamp

Per A. Thorbjørnsen (V) som sitter til høyre, er leder for kommunalstyret for miljø og utbygging. Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er nestleder.

Også kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) skal behandle denne saken før den avgjøres i formannskapet. Leder Per A. Thorbjørnsen er enig med levekårspolitikerne:

– Ernæring er et faglig spørsmål og bør derfor være en del av sykehjemstyrerens ansvar. Jeg har kjempet for at Lervig skulle ha sitt eget kjøkken fra dag en. Da det ble bestemt, var det ingen som så for seg at det skulle være et satelittkjøkken under Stavanger Byggdrift. Alle så for seg det som er den vanlige løsningen ved sykehjem med eget kjøkken, nemlig at det skulle være et selvstendig kjøkken under sykehjemsstyreren. God mat til de eldre er viktigere enn om det skulle være en krone eller to å spare på eventuelle stordriftsfordeler. Nå viser jo rådmannens notat at det vil koste det samme, sier Thorbjørnsen som dermed håper at også Frp og Høyre sine representanter i KMU vil gå inn for at maten både kokes og styres fra Lervig.

HER KAN DU LESE ARTIKLER SOM AFTENBLADET HAR SKREVET OM DENNE SAKEN:

Les også

 1. Hvem skal lage mat til Olsen neste år?

 2. Striden om sykehjemsmat: - Mat like viktig som medisin

 3. Helsepolitikerne kan tape striden om sykehjemsmat

 4. Her lages maten til ni av Stavangers sykehjem

 5. Charles Tjessem tester sykehjemsmat

 6. - Vil du spise ferdigmat hver bidige dag?

 7. Kitty Janzon og de eldre krever nylaget sykehjemsmat

 8. Ap snur i striden om sykehjemsmat

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Stavanger
 3. Kjøkken
 4. Leif Arne Moi Nilsen
 5. Per A. Thorbjørnsen

Mest lest akkurat nå

 1. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 2. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 3. Hytte brant ned i Sand­nes: – Kun mater­ielle skader

 4. Lastebil­sjåføren har forklart at han ikke så rulle­ski­løperen før døds­ulykken i Strand

 5. Snart er vi 500.000 roga­lend­inger – Sand­nes øker mest

 6. Hagen var egen­tlig en bratt skrå­ning med sum­pete bunn. Så tok de grep