– På høy tid med flere menn i barnehagene

10 av oppvekststyrets 11 medlemmer mener det er på høy tid å få flere menn i Stavangers barnehager.

Kristoffer Sivertsen (Frp) (i midten) kjempet mot forslaget fra Rune Askeland (V) som sitter til venstre sitt forslag om flere menn i barnehagene. Sissel Knutsen Hegdal (H) er leder av oppvekststyret.
Publisert: Publisert:
Les også

Bare sju av hundre som jobbar i barnehage er menn

icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kristoffer Sivertsen (Frp) kjempet hardnakket mot forslaget fra Rune Askeland (V) om å øke andelen til 20 prosent. Han fikk kraftig motbør.

Tynt med menn

Først en kjapp rekapitulering om hva saken dreier seg om:

Det var Askeland som tok opp problemstillingen etter at han har besøkt rundt 30 barnehager. Han oppdaget at i de fleste barnehagene var der enten ingen menn, eller bare en.

Det til tross for at det er tjue år siden det ble vedtatt som nasjonal målsetting at andelen menn skal være 20 prosent. I Stavanger er andelen 7,3 prosent. Stort bedre står det ikke til i de andre kommunene i Rogaland, i de fleste er andelen enda lavere.

Askelands forslag går ut på at andelen skal opp i 20 prosent og at rådmannen skal legge fram en sak med forslag til tiltak etter han har sjekket hva som virker i barnehager og kommuner som har høy andel.

Aftenbladet skrev om dette den 13. mars

Dermed rykket Sivertsen ut i Aftenbladet og stemplet forslaget med ordene «tullemål» og kvinnediskriminerende.

Les også

Frp mot å øke andelen menn i Stavangers barnehager

-Utrolig

Rune Askeland (V) er nestleder i oppvekststyret. Ved siden med briller sitter Terje Eide (H).

– Det er utrolig å lese i Aftenbladet at Sivertsen påstår noe slikt. Jeg er overbevist om at hvis vi jobber for bedre kjønnsbalanse, vil vi øke kompetansen i barnehagene, sa Rune Askeland.

-Forstår Venstre rekkevidden av foreslaget sitt? Hvis det skal bli flere menn, må det bli flere kvinner og kjønnskvotering og det er vi mot, sa Sivertsen.

– Vi fremmer ikke forslag om kjønnskvotering, forslaget er at vi skal øke målet og så skal rådmannen komme med forslag til tiltak, poengterte Askeland.

Kristoffer Sivertsen, Frp

Jobbdiktat

Sivertsen kjørte på:

-Det er vanskelig nok å få jobb i denne regionen, om vi ikke skal legge føringer for hvem som får jobb. Er du best kvalifisert, skal du få jobben, uansett kjønn. Hvorfor skal det være et overstyrende mål som vi skal presse barnehagestyrere til å følge? Vi kan ikke ha politikere som dikterer hvem som skal ansettes.

Vi kan ikke ha politikere som dikterer hvem som skal ansettes.

Rune Askeland (V): - Jeg synes det er rart Frp snakker mot sitt eget parti som i 2014 vedtok en handlingsplan for likestilling.

-På høy tid

Sara N. Mauland (Rødt):

– Jeg syntes Sivertsen viser liten tillit til administrasjonen når han antar at rådmannen vil komme med forslag som er kvinnediskriminerende.

Hun mente det var på høy tid at noe blir gjort med kjønnsbalansen i barnehagen. Det vil være positivt for likestillingen i samfunnet. Kvinnebevegelsen har kjempet i mange år for at kvinner skal få innpass i mannsdominerte yrker. Når nå menn vil ha innpass i kvinnedominerte yrker, er det veldig bra, sa Mauland videre.

Dag Mossige, Ap.

-Uforståelig

Dag Mossige (Ap) sa han ikke forsto hvorfor Frp var mot å øke målet om mer menn. Er det bare midlene, eller er det også målet han er uenig i? spurte han.

–Jeg ser sammenhengen mellom mål og konsekvens, derfor mot forslaget, svarte Sivertsen som presiserte at han ikke hadde noe mot at det blir flere menn i barnehagene, dersom det skjer på naturlig måte, det vil si at det skjer av seg selv uten politiske vedtak.

Det endte med at alle i oppvekststyret minus Kristoffer Sivertsen vedtok forslaget fra Askeland.

Gutter

Terje Eide(H) var bekymret for guttene i skolen:

Flest gutter faller fra i videregående, og jentene gjør det bedre enn guttene, påpekte Han. Han ville derfor ha en sak fra rådmannen som ser på forskjellen mellom jenter og gutter i spesialundervisning og saken bør ha tiltak for å gjøre noe med «gutteutfordringen».

Det ble enstemmig vedtatt.

OPPVEKSTSTYRET VEDTOK OGSÅ Å GI UNGDOMSSKOLENE 13,1 millioner ekstra. LES OM DET HER:

Publisert: