Sp går etter KrF når de vil ha to på Stortinget

Senterpartiet surfer på en folkelig bølge. Nå vil de smi mens jernet er varmt, målet er to representanter fra Rogaland på Stortinget.

Senterpartiet vil ha Geir Pollestad og Hanne Marte Vatnaland inn på Stortinget fra Rogaland.
 • Lars Hjalmarsson
  Lars Hjalmarsson
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er mye som går vår vei for tiden, men det er ingen som vinner valget på meningsmåling i februar, sier fylkesleder i Senterpartiet, Svein Undheim i åpningstalen på årsmøtet til Rogaland Senterparti, foran 140 medlemmer.

Partiet har gjort sin beste valgmåling på landsbasis på 20 år. Noe som preget stemningen på møtet. Uttrykk som heftig begeistret, beste noensinne og smil om munnen ble brukt om fra talerstolen.

Les også

Rekordmåling for Senterpartiet: - Norsk nasjonalisme er en positiv kraft

Holder bakkekontakten

Kjent med andre partier, som har gjort det godt på meningsmålinger for øyeblikket, for så å skuffe i valget, prøver Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet, å holde bena plantet på jorda:

– Hovmod står for fall. Målinger, så lenge før valget, er ingen grunn til å bli høy på seg selv. Vi har mye hardt arbeid å gjøre frem til september, sier Borten Moe, før han fortsetter:

– Kommune- og fylkesvalget var vårt beste valg på 20 år, og de siste tre årene har vi hatt god medlemsvekst. Vi er i angrepsposisjon, og det er klart målingene gir oss ekstra mye energi, det skaper en meget god stemning i partiet.

Borten Moe benyttet også talerstolen til å fokusere på hardt arbeid:

– Jeg syntes tidligere at det var litt ekkelt å verve, å spørre folk om politikk, men det ligger en tillitserklæring i det. Folk setter pris på å bli spurt. Spør alle dere møter!

Budskap som gikk igjen fra talerstolen, i tillegg til valg, var landbruksgaranti, et styrka heimevern, krig mot anitbiotika i maten, motstand mot tvangssammenslåing, motstand mot byråkratisering og at de er lei av EØS.

Ola Borten Moe i samtale med Geir Pollestad. Sistnevnte hadde for anledningen damebriller fra Nille, ettersom de var fem kroner billigere enn herremodellen.
Les også

Senterpartiet vil ha Ryfylke kommune

Les også

Senterpartiet vil bruke 500 millioner mer på lokalsykehus

Går etter KrF

– Vi skal ikke godta at vi er så høyt på målingene at vi ikke kan komme videre. Når journalister spør meg, sier jeg at måling er måling, men inni meg bobler det, sier Geir Pollestad, stortingsrepresentant for Senterpartiet, fra talerstolen.

– Det er jo valget som teller, sier han til Aftenbladet i etterkant.

Pollestad mener grunnen til at Senterpartiet gjør det godt, er en kombinasjon av ro og harmoni i eget parti, og at folket har fått øynene opp for politikk for de som bor utenfor ring 3 i Oslo. Han mener også at partiet må gå etter velgerne til Kristelig folkeparti, ikke bare Fremskrittspartiet og Høyre.

– Kristelig folkeparti ønsker Erna Solberg som statsminister, sånn sett er en stemme på dem, en stemme på Høyre og Fremskrittspartiet, sier Pollestad, før han fortsetter:

– Dersom de ombestemmer seg, så blir lysten til å ta velgere fra dem mindre, men alle partier er våre konkurrenter.

– Hadde det vært opp til meg, så hadde jeg aller helst tatt plassen fra Høyre eller Fremskrittspartiet, sier Borten Moe.

2. representant

Målet for Senterpartiet i Rogaland, er å få to representanter på Stortinget. Pollestad vil i så fall være den ene. Den andre de ønsker inn, er Hanne Marte Vatnaland. Mens Pollestad er et kjent navn for de fleste, og er den representanten de har på Stortinget i dag, har Vatnaland gått under radaren.

Den 27 år gamle ungdomsskolelæreren brenner for skolepolitikk, og lyntog over Haukeli. Hun fant interessen for politikk da hun var på utveksling i Ecuador.

– Jeg ble skremt da jeg så den politiske uroen der. Vi ble vitne til opptøyer der de brant bildekk og knuste vinduer. Da ble engasjementet for internasjonal politikk tent, sier Vatnaland.

Senterpartiet ligger nært for henne. Onkelen hennes rekrutterte henne til partiets liste ved kommunevalget i Bokn, hvor hun er oppvokst, i 2011. Det ble nesten fire år i kommunestyret, før hun flyttet til Gjesdal og giftet seg med en mann hun møtte på partiets årsmøte for fire år siden.

– Partiet er hele livet mitt! Men jeg elsker også å være lærer. Den biten er jo litt trist, dersom jeg skal til Stortinget. På skolen har de startet en kampanje for å ikke stemme på meg, for å sørge for at jeg blir værende, ler Vatnaland.

Om hun blir å se på Stortinget, avgjøres ved valget 11. september. Med utgangspunkt i målingen som er gjort i februar, kan det dreie seg om noen hundre stemmer, om det blir en eller to representanter.

Les også

 1. Senterpartiet: – Det var jammen på tide

Publisert:
 1. Politikk
 2. Rogaland
 3. Geir Pollestad
 4. Erna Solberg
 5. Kristelig Folkeparti (KrF)

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet: Legen og kommunen brøt loven i Sirdal-saken

 2. Måtte vente i timevis for legetilsyn til sønnen (13 måneder): – Det var skikkelig skremmende

 3. Noen pensjonister spiller golf. Terje Sjeggestad (70) venter barn – igjen

 4. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

 5. Tror mennene som er siktet for gigantbedrageri i Stavanger vil forsøke å flykte

 6. Berisha skuffet etter kollapsen: – Vi ble feige