Slik vekket hvalen Norges største gartneri

De kan være på vei til en butikk nær deg. Tomater i papir, uten plast, som et svar på det grønne skiftet.

Publisert: Publisert:

På disken ligger en forpakning slik den var, i plastbeger og med plast rundt. På rullebandet kommer den «nye» tid, papiret, viser Jasmina Licanin, Kåre Wiig og Roman Presich. Foto: Geir Sveen

 • Geir Sveen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Nå starter vi i Rogaland. Er dette noe kundene vil ha, går vi videre til resten av landet, lyder det ivrig fra Kåre Wiig, daglig leder av Miljøgartneriet ved Nærbø.

Pakkelinjene går, pakkerisjefen smiler, mens Jasmina Licanin kikker spent på den nye «satsingen», små beger av papir, som i tusentall snart skal passere hennes hender.

– Alle snakker om miljø, det viktige nå er å handle, fortsetter Kåre Wiig.

Han leder Norges største gartneri som også regnes som et av de mest miljøvennlige i landet. Miljøgartneriet samarbeider igjen med Tine som rett over veien har Norges største meieri, og dermed kan gartnerne her på Nærbø produsere nesten fire ganger mer enn tilsvarende gartnerier i Norge med samme CO2 utslipp.

Les også

Ikke prøv dette selv

Les også

Jæren får Europas mest moderne drivhus

Jasmina Licanin har startet pakkingen av tomater i beger som skal erstatte plast, foreløpig på en sort fra Miljøgartneriet. Foto: Geir Sveen

Før plastens tid

Nå har de gått løs på en annen miljøutfordring; emballasjen.

Familien Wiig driver i tillegg gartneri hjemme på Vik, også det er et av landets største Og når en så stor aktør gjør noe, kan det lett bli en ny trend.

– Vi går bare tilbake til der vi var for kanskje 10 år siden. Da var det papir som gjaldt. Så kom plasten. Vi har siden bare pakket mer og mer i plast, det var det markedet ville ha, konstaterer gartneren.

– Men?

– Ja, jeg skal gjerne innrømme at det var hvalen som ble funnet ved Bergen som gjorde utslaget. Det var bare fælt å se at den hadde magen full av plastposer, sier Kåre Wiig.

Les også

Arven etter Fredrik som døde i en dykkerulykke i Spania skal nå gi reinere strender på Jæren

Grasrotopprøret

Men han registrerte også at hvalen vekket en hel nasjon. Plast ble tema over alt. Plutselig gikk folk landet rundt ut for å rydde strender og viker. Bare på Jærstrendene hadde friluftsrådet sist måned registrert 57 organiserte ryddeaksjoner med 1600 deltakere. Utenom kommer alle de frivillige som bare henter ting i det stille. 15 tonn var da levert.

Derfor behøver man heller ikke være professor i markedsføring for å forstå at et alternativ til plast kan bli god butikk.

Selv lever Kåre Wiig og familien tett på Jærhavet. Her arbeider de, her bor de. Datteren bygger nå hus i første linje ved sandkulene på Vik og Kåre Wiig har også fått seg hytte - ved Refsnesstranda, bare noen få kilometer fra hans egen bolig.

– Vi ville se hva vi som næring kunne gjøre for vår egen natur, sier gartneren.

Det grønne skiftet

Han viser fram de nye pappbegrene. De skal være laget av det reneste kartongmaterialet som finnes i dag, blir markedsført som en del av det grønne skiftet, skal også ha en høy rivestyrke som gjør de svært egnet til emballering av matvarer der det kan være fukt, ifølge leverandøren.

– Pappbegrene er så grønne at du kan spise de, hvis du vil, forklarer Wiig.

– Holder ikke tomatene seg bedre i plast?

– Kanskje tvert i mot. Det er mer fuktighet i en plastpose, som igjen kan sørge for at tomatene mugler raskere.

Agurk blir rett nok fortere vesen hvis den ikke er i plast. Og cherry-tomatene må fortsatt dekkes av plast for at de ikke skal falle ut av begeret.

– Men nå prøver vi oss fram, sier Kåre Wiig.

Coop kan ta mer

De første plommetomatene leveres til Coop.

– Men vi kan ikke love at alt grønt i vår kjede vil gå over fra plast til papir. Der er vi ikke, presiserer innkjøps og salgssjef i Coop Stavanger, Sindre Skårdal.

Hans region leverer varene til 200 butikker fra Stord til Tvedestrand.

– Nå må vi først teste både holdbarhet og salg for plommetomatene i dette begeret. Det gjøres lokalt, men i praksis kan de leveres til hele landet. Det er også slik at vi har grønt uten plast i butikkene, så folk kan gjøre et valg i dag. Men vi vil være så miljøvennlige som mulig, og synes det er veldig interessant at gartneriene nå prøver å gå fra plast til mer papir, sier Coop-representanten.

Les også

Jærstrendene: Villere, våtere, varmere

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Filmet mens han kjørte i 230 kilometer i timen i Ryfast

 2. Mastrafjordtunnelen åpen igjen, men med redusert hastighet

 3. Ødelegger Høibo for UiS med denne omtalen?

 4. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

 5. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 6. Tesla traff tre på Forus

 1. Miljø
 2. Miljøgartneriet
 3. Nærbø
 4. Coop
 5. CO2