Vant russisk tv-quiz om Norge

De kan mer om Norge enn nordmenn. Fire russere som har vunnet kunnskapskonkurransen om Norge på russisk tv! Førstepremien: Tur til Rogaland.

  • Kadafiszaman
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

STAVANGER: Akkurat som franskmenn sier at Paris er Frankrike, vil jeg si at Stavanger er Norge, sier Vasiliy Klepikov fra Murmansk.

75 åringen var soldat under krigen i Finnmark. Nå er han tilbake igjen i Norge etter å ha vunnet en spørrekonkurranse om Norge på russisk fjernsyn! Han og tre kvinner, alle fra forskjellige byer i Russland, har i ni måneder sett 22 program av tv-serien «Vindu mot Norge».

Vist til 12 millioner Hovedpremien var en ukes tur til landet de kan alt om, men som de ikke har besøkt, nemlig Norge. Programserien er blitt sendt til mer enn 12 millioner mennesker i Nordvest-Russland. Etter hvert program har seerne hatt mulighet til å ringe inn, eller sende svarene som brev. Spørsmålene var innen områder som politikk, økonomi, geografi, musikk, historie og kunst. Og vanskelighetsgraden er ikke vanskelig å bedømme: Hva har den norske Kongen på seg når han åpner Stortinget? Hvem vant Nobels fredspris i 1975? Hva het den og den øya som inneholder ordet «gaupe». Dette er bare noen av spørsmålene som finalistene ble stilt.

I helgen var norgesekspertene på tur i Lysefjorden og på Jæren. De laget en liten varde på Kjerag, i tilfelle de skulle gå bort neste gang de er i Norge. Premien varer i bare en uke, og er det noe alle vil, så er det å reise rundt i Rogaland en gang til i løpet av livet.

Valentina Zabegalova fra Velikiy Novgorod mener naturen er enestående.

Jeg leste om norsk litteratur og så bilder av blant Lysefjorden. Virkeligheten var akkurat like vakker som jeg hadde forestilt meg. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få se de stedene jeg hadde sett i så mange år gjennom bilder. Alt er så vilt, men samtidig så rent og eksotisk, sier Valentina.

NRK og UD støtter Fjernsynsserien kom i gang etter støtte fra både NRK og Utenriksdepartementet. NRK bidrar velvillig med allerede produserte tv-programmer som de lokale fjernsynskanalene klipper og limer fra. Slik sparer de utgiftene til å produsere nytt i Norge. De russiske gjestene sier til Aftenbladet at de vil ha med seg en bit av Norge hjem. Noen har kjøpt Melkesjokolade, andre har plukket med steiner fra Sola strand. Men det er Janna Cherepennikova fra Arkhangelsk som har funnet de virkelig norske oppfinnelsene.

Jeg tar med brunost og ostehøvel til vennene mine. Turen til Norge har vært som en god drøm, sier Janna.

Den siste deltageren, Nina Tirikova, skryter uhemmet av det hun kaller eventyrlandet. Spesielt det norske folket er mest tiltalende, mener den russiske kvinnen.

Turen til Stavanger og Oslo er som skjebnens gave. Da jeg så tv-programmene, fikk jeg inntrykk av at nordmenn er veldig patriotiske og stolte. Men helt siden jeg kom hit, har vi blitt mottatt som om vi skulle være slektninger. Av og til merker en ikke at vi snakker to forskjellige språk engang. Jeg kommer virkelig til å huske denne uken, sukker Nina.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Risa har dratt inn milliardbeløp på vindkraft - nå vil de helst ikke snakke om det

  2. Denne gaven tar helt av: – Dette er all time high. Vi har aldri sett slike tall

  3. Da Tomas (14) landet i denne hoppe­gropen, ble han lam fra halsen og ned

  4. De trodde munnbind beskyttet. Så gikk de syke på jobb i sykehjemmet.

  5. Erling Braut Haaland sto nylig fram i en podkast som farse-elsker. Han er ikke alene.

  6. Naboklager førte ikke frem. Omstridt Hundvåg-hus godkjent