Verre enn fryktet for Stavanger – taper 44 millioner

Til sammen 2,2 milliarder går til staten istedenfor til oppdrettskommunene. Dette betyr at Stavanger taper 44 millioner kroner, ifølge NRK.

Publisert: Publisert:

– Stavanger er blitt en stor havbrukskommune og vi har store utgifter med å tilrettelegge for denne næringen, sier Dag Mossige. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist

– Ingen tvil om at vi får et kraftig inntektstap på grunn av regjeringens politikk. Det skjer nå når vi mer enn på mange år har behov for inntekter som tross alt skapes i vår kommune, sier Dag Mossige, gruppeleder i Stavanger Arbeiderparti.

Inntektene fra Havbruksfondet er fordelt for 2020. Til sammen 2,2 milliarder går til staten istedenfor til kommunene med oppdrett. Den nye fordelingen i Havbruksfondet, sørger for at staten får 60 prosent av inntektene, mens den før fikk 20 prosent.

Endringen av fordelingsnøkkelen er resultatet av et forlik i Stortinget i vår mellom regjeringen og Frp. Samtidig innførte regjeringen en årlig produksjonsavgift, som vil gi havbruksfondet cirka 500 millioner årlig. Uansett taper kystkommunene netto på omleggingen.

Etter sammenslåingen med Finnøy og Rennesøy er Stavanger en av landets største havbrukskommuner.

- Regjeringen snur på hodet hvem som får penger. Statens andel går opp. Til tross for produksjonsavgiften er det ingen tvil om at kystkommunene taper på regjeringens politikk. Dette er svært mye penger, som vi trenger nå. Jeg skulle ønske en del lokale representanter for regjeringen var mer opptatt av å sikre inntektene til Stavanger enn et glødende forsvar for regjeringens sentralisering, sier Mossige og viser til at stortingsrepresentant for Høyre, Kent Gudmundsen, kalte omleggingen for en dårlig idé.

Les også

– Nei, den nye havbruksskatten er ingen katastrofe, og Ap må lære seg å regne

Les også

Øker potten til Stavanger og andre havbrukskommuner

– Regjeringen vil unngå at forskjellene mellom kommunene skal bli for stor. Arbeiderpartiet er vanligvis opptatt av små forskjeller?

– Stavanger er blitt en stor havbrukskommune og vi har store utgifter med å tilrettelegge for denne næringen. Dette er et dårlig tidspunkt for å legge om ordningen. Vi har behov for pengene nå, svarer Dag Mossige.

KrF-politiker Henrik Halleland er ikke enig.

– Utspillet fra Arbeiderpartiet er populistisk og gir ikke et rett bilde av virkeligheten. Dette er et eksempel på at Ap elsker skatt og ikke har magemål. Stavanger kommune vil få cirka samme beløp fra Havbruksfondet som Rennesøy, Finnøy og Stavanger fikk samlet i 2018. I tillegg kommer det en produksjonsavgift på 500 millioner kroner som også skal fordeles. Dersom Ap ønsker en kunnskapsbasert debatt der en vurderer tildeling til kommuner og stat opp mot hvor mye næringen tåler, så skal KrF bidra, kommenterer Halleland, som er gruppeleder i KrF og kommunalråd Stavanger kommune.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Se de spektakulære tegningene av nytt bad i Sandnes

 2. TV-signalene skal tilbake straks – ellers må Vardafjellet Vindkraft stoppe turbiner

 3. 44-åring dømt til 5 års fengsel for millionbedragerier mot privatpersoner

 4. Filmet mens han kjørte i 230 kilometer i timen i Ryfast

 5. Hvorfor er menn så rike? – Kanskje trives menn bedre med store sko

 6. Ødelegger Høibo for UiS med denne omtalen?

 1. Dag Mossige
 2. Stavanger
 3. Oppdrettsnæring