Birkedal-saken skal opp igjen i oktober

Gulating lagmannsrett har godtatt anken fra statsadvokaten. Dermed må Trond Birkedal møte i ny rettssak i oktober.

Trond Birkedal møtte pressen etter at han fikk dommen opplest i Stavanger tingrett 16. februar. Her sammen med advokat Christian Faye Ree. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Jone Østebø
  Jone Østebø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den tidligere Frp-politikeren Trond Birkedal (32) ble i midten av februar frikjent for de alvorligste anklagene i tiltalen. Stavanger tingrett fant det da ikke bevist at han hadde hatt seksuell omgang og begått seksuell handling mot to 15-årige gutter. Tiltalepunktet om seksuell omgang med barn under 16 år har en strafferamme på seks års fengsel.

Birkedal ble bare dømt for det han selv tilsto. Straffen ble satt til 60 dagers fengsel, hvorav 40 ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

Statsadvokat Tormod Haugnes anket dommen til Gulating lagmannsrett.

Fire dager

Nå har Gulating lagmannsrett besluttet å slippe anken gjennom, melder NRK Rogaland. Dermed går det mot ny runde i retten igjen til høsten. Lagmannsretten har satt av fire dager fra 1. til 4. oktober.

«Lagmannsretten bemerker at anken ikke gjelder spørsmål av mindre betydning, og det er heller ikke andre grunner som tilsier at anken ikke bør tillates prøvd,» skriver lagmannsretten i sin beslutning før helgen.

Påtalemyndigheten anket bare frifinnelsen på seksuell omgang og godtok frifinnelsen for seksuell handling. Sistnevnte forhold dreide seg om massasje som ifølge tiltalen utviklet seg slik at den ble straffbar. Denne frifinnelsen er nå rettskraftig.

Statsadvokaten møter selv

I Stavanger tingrett var politiadvokat Karsten Monsen aktor. I lagmannsretten møter statsadvokat Haugnes selv.

— Det er vanlig at vi går selv med våre egne anker, sier Haugnes.

— Hvorfor har påtalemyndigheten anket?

— Vi mener at tingretten vurderte bevisene feil. I tillegg mener vi at tingretten i dommen har unnlatt å drøfte store deler av bevisene. For eksempel blir ikke Birkedals kontakt med fornærmede før natten på hotellet nevnt i det hele tatt. Da opptrådte Birkedal under psevdonym. Det er dokumentert at Birkedal ba om å få tilsendt bilder av fornærmede. Så kan man diskutere hvilken type bilder det var snakk om - om det var bilder av den typen som ellers er omtalt i dommen. Jeg noterer meg at Birkedal hevder at det i akkurat dette tilfellet dreide seg om portrettbilder, sier Haugnes til Aftenbladet.

Ikke overrasket

Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin, er ikke overrasket over at Gulating lagmannsrett slapp anken gjennom. Det er uvanlig at ikke lagmannsretten slipper anker fra påtalemyndigheten gjennom.

— Jeg har orientert Trond om beslutningen i lagmannsretten. Han sier at han var forberedt på dette. Hvis de ønsker en ny runde, så skal de få det, sier Sjødin.

— Vil dere legge fram noe nytt i lagmannsretten?

— Ja. Det dukker stadig opp nye ting, blant annet har fornærmede en blogg hvor det blir lagt ut ting som vi ikke kan se vekk fra, blant annet i form av drapstrusler, sier Sjødin til Aftenbladet.

Advokaten sikter til innlegg i kommentarfeltet som skal ha kommet inn på bloggsiden til fornærmede. Birkedal vurderer fortsatt om noe skal politianmeldes.

Birkedal ble i tingretten dømt for seksuelt krenkende adferd mot ni gutter, men ingen av disse tilfellene dreide seg om direkte fysisk kontakt. Han filmet nakne gutter hjemme på badet sitt uten at de visste det, og opptrådte med falsk, kvinnelig profil på nettet og fikk mindreårige gutter til utføre seksuelle handlinger foran kamera.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Borghild Fiskå er død

 2. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

 4. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

 5. Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal

 6. Da strømmen ble borte i kraftbygda Sirdal