Foreldre glad for forskning på barnehagebarn

Hvis begavede barn først får hjelp på ungdomsskolen, er det for sent, mener foreldrenettverk for høyt begavede barn.

Publisert: Publisert:

Senter for atferdsforskning forsker på begavede barn i barnehage. (Illustrasjonsfoto) Foto: Jonas Haarr Friestad

I 2007 møttes åtte foreldrepar i fortvilelse over at barna deres ikke fikk god nok oppfølging i skolen og slet sosialt. Foreldrene hadde begavede barn, men ikke nødvendigvis skoleflinke. Nå ville de stå sammen og etablerte Lykkelige barn — nettverk for foreldre med høyt begavede barn.

- Vi har møtt voldsomme fordommer. Folk lo litt av at begavede barna ikke hang med faglig. Men vi har opplevd både det og at de sliter med å tilpasse seg sosialt, sier Bjørn E. P. Fredriksen, talsperson for foreldrenettverket.

Riktig vei

Heldigvis opplever Fredriksen nå at ting har snudd.

- Utfordringene begavede barn opplever, begynner å bli akseptert, i hvert fall hos sentrale myndigheter. På enkelte skoler er det fryktelig langt igjen, men heldigvis ser vi at situasjonen bedrer seg. Sist fredag var det for første gang et seminar om begavede barn på Østlandsk lærerstevne, og det var fulltegnet.

Les også

Forsker på supersmarte barn

Foreldrenettverket mener at det mange steder hverken er kunnskap eller vilje til å ta tak i de evnerike barna. Fredriksen viser til et nylig eksempel fra Rogaland. En gutt i 6. klasse var ferdig med 7. klassepensumet i matematikk, men skolen ga beskjed om at den ikke hadde råd til å kjøpe 8. klasseboken.- Moren til gutten foreslo at hun kunne kjøpe boken, men ble regelrett skjelt ut av en annen far da hun sa det på et foreldremøte. Han er en sentral SV-politiker i kommunen og mente dette var elitisme, sier Fredriksen.

- For sent

At Senter for atferdsforskning nå forsker på begavede barn i barnehager, mener han er riktig vei å gå.

Les også

Klepp vil dyrke barnetalenter

- Hvis disse barna får hjelp på ungdomsskolen, er det for sent. Ofte får de problemer mellom andre og tredje klasse. Når de kommer på ungdomsskolen, har de allerede store hull i kunnskapen.

Publisert: