Barnevernet skal intervjue onkelen

Barnevernet i Stavanger skal nå ha samtaler med onkelen til de indiske barna for å bringe på det rene om han kan overta omsorgsansvaret.

Publisert: Publisert:

Barnevernsjef i Stavanger Gunnar Toresen åpner nå for at de to indiske barna som siden mai i fjor har bodd i beredskapshjem i Stavanger kan flytte hjem til onkelen i India. Om kort tid starter Barnevernstjenesten samtaler med onkelen. Foto: Olav Rege Olsen

Denne artikkelen er over åtte år gammel

Barneverntjenesten vil vurdere en løsning der de to indiske barn som er under offentlig omsorg i Stavanger får vokse opp i India.

— Vi er positive til å vurdere et forslag som kan innebære at barna blir flyttet hjem til onkelen i India. Familien har foreslått at broren til faren til de to barna blir omsorgsperson, og vi vil nå vurdere om det er en løsning som er til det beste for barna, sier barnevernsjef i Stavanger Gunnar Toresen til Aftenbladet.

Det indiske paret som bor i Stavanger ble i mai i fjor fratatt datteren på fem måneder og sønnen på tre år. Søsknene har siden da bodd i beredskapshjem i Stavanger.

Det vil nå bli tatt en vurdering om det vil være til barnas beste å vokse opp hos onkelen i hjemlandet. Deretter må domstolen oppheve vedtaket om offentlig omsorg.

Onkelen bor i Kolkata i Vest-Bengal, samme indiske by som foreldrene kommer fra. Han er ventet til Stavanger innen kort tid.

- Avgjørende samtaler

— Vi regner med å starte samtalene med ham så raskt han er på plass i Stavanger, sier Toresen.

Ifølge Svein Kjetil Lode Svendsen, som er advokat til foreldrene til de indiske barna, var onkelen fredag hos et reisebyrå i hjembyen for å skaffe flybilletter til Norge.

— Det er en reel vurdering som skal gjøres, så det blir grundige og avgjørende samtaler. Hvis vi blir overbevist om at dette er til det beste for barna, vil vi sammen med advokat Svendsen gå til retten, sier Toresen.

I tillegg til barneverntjenesten skal en sakkyndig som kjenner kulturen i India bistå i samtalene med onkelen.

Direktør for oppvekst og levekåri Stavanger Per Haarr presiserer at saken må behandles i rettssystemet siden foreldrene er fratatt den daglige omsorgen etter en avgjørelse i Fylkesnemda for barnevern og sosiale saker. Partene har ikke fri rådighet i saken og domstolen må først oppheve vedtaket om offentlig omsorg. Saken er planlagt behandlet i Stavanger tingrett i uke 26. ## Foreldrene er tilfreds

Tidligere denne uken var utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i kontakt med Indias utenriksminister om den mye omtalte saken i Stavanger. Den har fått mye oppmerksomhet i India, spesielt etter at barnas besteforeldre møtte Indias president Prathiba Patil for å få hjelp til å gjenforene familien.

Både Indias største privateide tv-kanal, NDTV, BBC og Times of India har omtalt saken.

- Har dere blitt presset til å gjøre denne vurderingen, Toresen?

— Vi har ikke vært utsatt for direkte press, men vi registrer holdningen og beskyldningene som har kommet i internasjonal presse. Samtidig ville vi aldri vært positive til en slik løsning hvis vi ikke hadde tro på at dette kan bli den beste for barna, sier Toresen.

Advokat Lode Svendsen sier at foreldrene til barna er veldig fornøyd med utviklingen saken har hatt de siste dagene.

— Foreldrene er slitne, men de er samtidig svært positive til det som nå skjer, sier Lode Svendsen.

Publisert: