Søker flere menn mot sexkjøp

De fleste menn kjøper ikke sex. Derfor engasjerer de seg heller ikke mot sexkjøp. Det bør de gjøre.

Publisert: Publisert:

Hvis mannfolk mener at prostitusjon er et problem, må de ta affære, mener SV-politiker.

Denne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg ønsker meg en mannsbevegelse mot kjøp av sex i denne byen, sa en engasjert kvinne under debatten om prostitusjon og menneskehandel i Stavanger sist uke. SV-politiker Eirik Faret Sakariassen (20) tok utfordringen.

Allerede fredag, dagen etter møtet, hadde han opprettet et åpent samfunn, "Menn mot sexkjøp", på Facebook.

— Jeg inviterte alle mine mannlige venner på Facebook til å bli med og ikke minst; spre budskapet videre, forteller Faret Sakariassen.

- For treige

I går hadde 126 personer, flesteparten menn, gitt sin støtte til samfunnet. Antallet imponerer ikke Faret Sakariassen.

— Menn er for treige – de må mer på banen. Hvis mannfolk mener at prostitusjon er et problem, må de ta affære. De må vise at det å kjøpe sex er uakseptabelt og pinlig, sier SV-politikeren.

Under halvparten av mennene han inviterte, ga respons. Og langt fra så mange som han kunne ønske, spredde budskapet videre.

— Jeg er avhengig av drahjelp her, og jeg mener flere bør slenge seg på. For eksempel vil jeg oppfordre næringslivet, og spesielt hotell- og restaurantbransjen, til å bli med, sier Faret Sakariassen.

- Har effekt

Det er vanskelig å måle effekten av slike opprop. Men både politiet og Albertine, som er Kirkens Bymisjons prostitusjonsprosjekt, mener at engasjement av denne typen har en effekt.

— Jeg har lite erfaring med denne typen kampanjer, men alle tiltak som kan få folk opptatt av problemstillingen, er bra. Jeg setter stor pris på at folk i bystyret jobber for denne saken – det får flere til å engasjere seg, sier Odd Tveit Jørgensen, stasjonssjef ved Stavanger politistasjon.

Han mener alle kan bidra til å forebygge sexkjøp.

— Jeg kan love at vi holder øye med kundene, og hvis vi tar dem, får de en bot som svir. Men de er vanskelige å få tak på, for vi må kunne dokumentere at de har kjøpt sex. I fjor ga flere bøter for sexkjøp, i år har vi ikke tatt så mange. Men – vi holder øynene åpne, sier Tveit Jørgensen.

- Kan påvirke holdninger

Annette Hagelin, leder av Albertine-prosjektet, deler politistasjonssjefens syn.

— Hvis kampanjer som denne skaper diskusjon i byen, virker det positivt på folks holdninger. Kjøp av sex er tabubelagt; de som kjøper sex, deler det ikke med andre. Der har menn en jobb å gjøre. Kanskje potensielle sexkjøpere tenker seg om en gang ekstra dersom de ser at svært mange mener det er uakseptabelt, sier Hagelin.

Hun synes ikke det er overraskende at det har vært vanskelig å få menn til å gi sin støtte.

— De som velger å kjøpe sex, er ikke interesserte i slike kampanjer, og de som ikke kjøper sex, føler ikke at kampanjene angår dem, forklarer Hagelin.

Hun understreker at prostitusjonen som er synlig i bybildet, bare er en bitteliten flik av problemet. Det meste av sexhandelen foregår innendørs og ofte via nettet.

Økning siden januar

Albertine har siden januar registrert en betydelig økning i antall nye ansikter blant de prostituerte i Stavanger.

— På våre runder har vi talt rundt 20 prostituerte, men da har vi holdt på til klokken 23.30. I morgen skal vi være i byen til 01.30, og da kan det bli flere nye ansikter. Men – det at det er mange prostituerte i byen nå, betyr ikke nødvendigvis at det er flere kunder enn tidligere, sier Hagelin.

"Menn mot sexkjøp" finner du her: facebook.com/#!/MennMotSexkjop

Eirik Faret Sakariassen, SV, har startet Facebook-kampanje mot menn som kjøper sex. Foto: Jonas Haarr Friestad

Publisert: