Forsand vil ha omkamp om Nye Sandnes til høsten

Det nye flertallet i Forsand kommunestyre vil ha omkamp om Nye Sandnes til høsten, dersom det kommende valget gir en ny regjering som åpner for dette og skjebnen til Høgsfjord-ferja ennå ikke er avklart.

Varaordfører Tore Hans Mikkelson, til venstre, og ordfører Bjarte S. Dagestad står på hver sin side når det gjelder Nye Sandnes.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Nå tar vi først en is og kjøler oss ned, sa Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) avvæpnende før kommunestyret behandlet saken som har skapt bruduljer i lokalpolitikken.

To dager før Stortinget skulle behandle kommunereformen, var KrF, Sp, Ap og den uavhengige representanten Paul Løland klar til å sørge for flertall for å utsette Nye Sandnes.

Men det ekstraordinære kommunestyremøtet 6. juni endte med at saken ikke ble behandlet. Nye Sandnes-fraksjonen forhindret det nye flertallet å gjøre vedtak. Dette skapte stor oppstandelse. Fylkesmannen mener kommunestyret trolig hadde plikt til å ta den aktuelle saken opp til behandling og har varslet at det er aktuelt med lovlighetskontroll.

Tuastad: – Maktmisbruk av Forsand-ordføreren

Selv om Stortinget nå har vedtatt kommunesammenslåing, er ikke siste ordet sagt. Det nye flertallet i Forsand tok opp saken gjennom en interpellasjon i kommunestyret 14. juni. Og denne gangen ble saken satt opp på sakskartet, selv om Nye Sandnes-fraksjonen kunne hindret dette hvis de ville. Tonen i kommunestyret var gemyttlig hele møtet.

– Jeg håper dette kan diskuteres med respekt, så vi slipper mer spetakkels i bygda, sa varaordfører Tore Hans Mikkelson (Sp) da han la fram forslaget som ble vedtatt.

Forsoning

Det nye mindretallet mener at siste ordet er sagt. De spår at en ny regjering ikke kommer til å omgjøre vedtaket. Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) la opp til forsoning og stilte seg bak oppfordringen til varaordføreren.

– Jeg unner ingen andre å oppleve det jeg har gjort den siste uka. Enten jeg fortjente det eller ikke. Jeg er glad for at dere nå får saken opp, på tross av vedtaket i Stortinget. Vedtaket ble gjort med 141 mot 28 stemmer. Et rødgrønt skifte vil ikke endrer ikke at det er flertall for Forsand-Sandnes. Det er trist at dere vil fortsette kampen, fordi det vil gå utover innbyggerne og de ansatte, sa Dagestad.

– Dette er avgjort, fortsatte Reidar Thu i Samlingslista.

Skjebnen til Høgsfjord-ferja er ikke avklart. Det gjenstår å se hvordan Rogaland fylkeskommune vil håndtere saken, om det er rederier som ønsker å drive kommersiell ferje, og om ferja kan konkurrere med Ryfast. Paul Løland, som har foretatt en snuoperasjon, beklaget at ikke spørsmålene om samferdsel er blitt avklart.

– Kommunereformen har gått for fort fram. Samferdsel skulle vært avklart først. Det hadde gjort det enklere for bygda å ta stilling, sa Paul Løland.

Forslag til vedtak fra AP, KrF, SP og Paul Løland (uavhengig), som ble vedtatt med stemmetallet 9–8:

1. Kommunestyret i Forsand syner til ekstraordinært kommunestyremøte tysdag 6. juni 2017, og vil sterkt beklaga at ein gjennom feil bruk av kommunelova hindra eit fleirtal  i kommunestyret frå å gjera vedtak.  Grunnlaget for ønsket om utsetjing var knytt til manglande avklaring om framtidig ferjedrift over Høgsfjorden, jfr. vedtak i samferdselsutvalet i Rogaland fylkeskommune 31. mai 2017, samt brev frå samferdselsdepartementet datert 6. juni 2017.

2. Med bakgrunn i den manglande avklaringa ser ikkje Forsand kommunestyre lenger på ei samanslåing med Sandnes som aktuell.

3. Dersom kommande Stortingsval gir ei ny regjering som opnar for ei ny vurdering av kommunereforma, og ferja over Høgsfjorden ikkje er avklara vil kommunestyret i Forsand ta saka opp på nytt.

Mindretallet bestod av Høyre, Bygdelista og Samlingslista.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes
 3. Kommunereform
 4. Kommunesammenslåing
 5. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Omkom i druknings­ulykke på Sande­stranden

 2. Jordmor på SUS: – Har aldri vært så bekymret som jeg er nå

 3. Eierne av Martinique-huset protesterer mot planer om ute­sted på nabo­eiendommen

 4. Sauda nest varmest i landet

 5. Hun trodde hun var trygg på boinstitusjonen. Så tok nattevakten kontakt på Messenger

 6. Her ligger enorme verdier. Men kan de hentes ut?