Stavanger kan være eldre enn det man har trodd til nå

Funn gjort gjennom arkeologiske undersøkelser i Stavanger sentrum kan tyde på at Stavanger ble grunnlagt langt tidligere enn det man har trodd til nå.

Man har tradisjonelt regnet starten på byggingen av Domkirken i 1125 som det året Stavanger by ble grunnlagt. Nå kan historien måtte skrives om.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hovedoppfatningen blant forskere og arkeologer har vært at Stavanger først ble by etter at bispesetet ble etablert der på 1120-tallet. Det har de funnet ut av gjennom skriftlige kilder som for eksempel kongesagaene.

Tradisjonelt regnet 1125 som året byen ble grunnlagt

Selv om man frem til nå ikke med sikkerhet har slått fast når Stavanger ble grunnlagt, har man tradisjonelt tidfestet dette til 1125. Da startet bygging av Domkirken i regi av den engelske biskop Reinald av Winchester.

Interessert i Stavanger-historie? Da bør du se Sven Egil Omdals foredrag 900 år på 90 minutter:

Men nå viser arkeologiske undersøkelser i Stavanger sentrum at bebyggelsen før dette kan ha vært både mer omfattende og mer allsidig enn forskere har trodd, og at den har hatt funksjoner som ligner på andre byer i Norge på denne tiden, skriver Historisk Tidsskrift.

Byen kan være mye eldre

– Resultatene støtter opp om at det eksisterte en sentralgård på 900- og 1000-tallet, blant annet ved at det er blitt avdekket metallhandverk og muligens også bein- og hornhåndverk i større skala, sier seniorforsker Jan Brendalsmo ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Det betyr at gården Stavanger har vært stedet der folk byttet varer og tjenester, en såkalt kaupang eller handelsplass. Dette var før pengesystemet med mynt ble innført, som først kom på plass i Middelalderen, altså etter år 1000. Før den tid ble varer og tjenester byttet og fraktet til og fra handelsplassene.

Utgravinger i sentrum

Utgravningene ble gjort av Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) i samarbeid med Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger i perioden 2004–2014. Det var Stan Reed som ledet de arkeologiske undersøkelsene og Brendalsmo og avdelingsleder Knut Paasche som forsket på materialet.

Hvis de nye arkeologiske funnene kan gi grunn til å tidfeste grunnleggelsen av Stavanger som by mer enn hundre og kanskje 200 år før det man har gått ut fra til nå, er Stavanger ikke 892 år etter dagens tradisjonelle tidfesting, men langt mer enn tusen år.

Resultatene presenteres i en artikkel i siste nummer av Historisk tidsskrift.

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Stavanger
 3. Arkeologisk museum
 4. Stavanger sentrum
 5. Stavanger bispedømme

Mest lest akkurat nå

 1. Utdrikkingslag skremte livredde restaurantgjester - siktet for grove trusler

 2. Åpning av Byhaugtunnelen utsatt igjen

 3. Storm av henvendelser etter streik

 4. HRS: Båt skal ha kjørt på land i stor fart

 5. Skuespilleren Anne Heche er død

 6. Du trenger ikke en stor hage for å plante et tre. En krukke holder lenge