De klarte det!

De har ikke fått gå på introduksjonsprogram. Men skaffet seg jobb på få måneder. Her er deres beste råd.

Gloria Marquez var barnehagelærer på Filippinene, nå jobber hun som renholder i Stavanger byggdrift. Foto: Jan Inge Haga

 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Dariusz Jozwiak fra Polen, Christian Pumbo fra Spania, Gabriel Giraldo fra Colombia, Gloria Marquez fra Filippinene, Wasana Wongphen og Suwanna Ingebretsen fra Thailand - alle arbeider som renholdere i Stavanger Byggdrift. Alle var i jobb bare få måneder etter at de kom hit.

- Jeg kom i mai i 2014 og fikk jobb i juli. Først som maler, men det var bare en sesongjobb. Det var vanskelig å få fast jobb, du trenger papirer og erfaring som maler og det har ikke jeg. Så fikk jeg heldigvis denne jobben, forteller Dariuz Jozwiak.

– Nesten alle starter som vikarer først, sier Wasana Wongphen som har bodd i Stavanger i ti år. Etter tre måneder vasket hun barnehager som vikar, samtidig som hun gikk på norskkurs, så fikk hun jobb først i 60 prosent stilling, så 100 prosent.

Fra venstre: Christian Pumbo, Gloria Marquez, Gabriel Giraldo, Wasana Wongphen, Dariusz Joziwiak, Veronica Pinto, Suwanna Ingebretsen. Foto: Jan Inge Haga

De andre forteller lignende historier.

– Nå er det veldig vanskelig, det var lettere før, tilføyer Gabriel Giraldo.

– Noen venter ett år før de får jobb, og da får de kanskje bare jobb i 50 prosent, sier Jozwiak.

– De var heldige og kom i en periode vi trengte veldig mange vikarer, men de er også veldig flinke, svært lærevillige og står på, sier Veronica Pinto. Hun er er sjef for renholdsavdelingen i Stavanger Byggdrift (kommunalt foretak). 160 av de 218 fast ansatte er fra 38 forskjellige nasjoner. De rundt 45 vikarene har også utenlandsk bakgrunn. Selv kom hun hit fra Chile i 1988. Også hun startet som renholder, og så steg hun i gradene.

Gulvene på Nylynd skole blir blanke og fine etter Dariusz Jozwiak har brukt glinsemaskinen. Foto: Jan Inge Haga

-Du må bare snakke!

– Hva er den største hindringen for å få seg jobb?

– Språk, kommer det samstemt.

– Det er vanskelig fordi her er krav om at du må kunne norsk. Når jeg kom hit, snakket jeg bare polsk og engelsk. Jeg prøvde å snakke med folk slik at jeg lærte selv, jeg gikk ikke på kurs, forteller Dariusz på imponerende godt norsk.

Christian snakker flytende norsk etter fire år. Han er enig med Dariusz: Det som skal til er å snakke, snakke masse med andre nordmenn. Selv fikk han en god start som au pair i en norsk familie de første ni månedene, siden har han vært renholder i Stavanger Byggdrift.

Aftenbladet forteller om debatten i bystyret. Da slapp Gulale Samiei (Ap) følgende hjertesukk: «De går på norskkurs, men de trenger å praktisere. Hvem skal de snakke med når ikke naboen gidder å si hei en gang?»

Christian ler. De andre trekker også på smilebåndet.

-Jeg kjenner meg igjen. Attpåtil er de fleste nordmenn så gode i engelsk, at når de hører vi kan lite norsk, så går de over til å snakke engelsk. Men det er jo norsk vi trenger å øve på, sier han. De andre nikker.

– Vi lærer mye norsk på jobb, her snakker vi med hverandre hele tiden, forteller Wasana.

– Så det beste rådet dere har til andre utlendinger som vil skaffe seg jobb, er?

– Du må lære norsk. Ta initiativ selv og snakk med folk. Snakk, snakk, snakk, så lærer du litt etterhvert, er svaret fra gjengen som Aftenbladet traff i ferd med å vaske Nylund skole.

– Hvis ikke den ene nordmannen vil, så finn en annen. Der er alltid noen. Jeg har fått mange kjekke norske venner. Jonas inviterte meg og min kjæreste og mine venner med på ferie, Dariusz smiler bredt.

Les også

Dette har du rett på

Les også

Færre flyktninger kommer i arbeid

Tørker støv: Wasana Wongphen (til venstre) har bachelor i idrett og drømmer om å bli yogalærer, men trives godt sammen med Suwanna Ingebretsen og andre gode kollegaer i renholdsavdelingen til Stavanger byggdrift. Foto: Jan Inge Haga

Drømmen

Nå vasker vasker de skoler, barnehager, bofellesskap, kontorer osv. Ingen av dem har bakgrunn som renholdsarbeidere: Dariusz jobbet på et stort trykkeri, Gloria hadde vært barnehagelærer i 17 år, Wasana var yogalærer med bachelor i idrett, Suwanna var sjef på et stort kjøpesenter, Gabriel hadde reparert båter.

Men alle trives i jobben her:

– Perfekt! Jeg liker det. Veldig bra. Kjekke kollegaer og god sjef, sier Christian.

Alle har planer om å ta fagbrev. Etter fire år i jobb kan de studere samtidig som de jobber.

-Hva er din drøm?

– Bli yogalærer i Stavanger, smiler Wasana og lurer på om ikke Suwanna vil bli butikksjef og Gloria barnehagehagelærer.

– Nei, jeg vil være her, svarer begge.

– Jeg liker meg her, har kone og barn på 7 måneder. Jeg håper å få råd til å kjøpe et hus, svarer Gabriel.

– Få meg jobb i Spania. Mitt hjerte er der, svarer Christian.

– Det er bra her, men jeg må tenke på framtiden. Jeg håper å få gå på skole og lære bedre norsk, svarer Dariusz.

Gabriel Giraldo fikk seg jobb som renholder i Stavanger byggdrift etter tre måneder. Nå har han vært her i fem år og vil gjerne fortsette. Foto: Jan Inge Haga

-Gjør en kjempejobb

I Stavanger doblet arbeidsledigheten seg i 2015/16 for så å flate ut i 2017. I innvandrerbefolkningen har imidlertid ledigheten tredoblet seg. De med lav utdanning er overrepresentert blant de ledige.

Les også

De sosiale forskjellene øker i Stavanger

I bystyrets siste møte før sommerferien, snakket flere om at bedrifter vegrer seg for å ansette flyktninger og innvandrere og at kommunen derfor må gå foran som et godt eksempel.

– Vi har veldig god erfaring med å ansette folk fra andre land. De aller, aller fleste gjør en kjempejobb, sier Oddny Endresen som er personalsjef i Stavanger Byggdrift.

Folk fra 40 nasjoner jobber for å holde Stavanger kommune sine bygninger i stand. Her ser du Gloria Marquez fra Filippinene i sving med å vaske ned Nylund skole. Foto: Jan Inge Haga

Det kommunale foretaket som holder orden på kommunens bygninger, har rundt 330 ansatte fra 40 nasjoner:

148 fra Norge.

31 fra Polen, 19 fra Tyrkia, 19 fra Thailand, 17 fra Vietnam, 13 fra Filippinene, 7 fra Kina, 8 fra Litauen, 6 fra henholdvis Bosnia, Etiopia og Tyskland, 5 fra Spania.

Tre fra følgende land: Pakistan, Kroatia, Ghana, Ukraina, Russland.

To fra disse landene: Portugal, Eritrea, Colombia, Sri Lanka, Nigeria, Chile, Makedonia.

En person fra hvert av disse landene: Sumatra, Montenegro, Liberia, Indonesia, Marokko, Frankrike, Bulgaria, Kosovo, Somalia, Afghanistan, Algerie, Kenya, Finland, Sudan.

I år har Stavanger Byggdrift språkopplæring for ni ansatte, neste år utvider de til 16.

Det kommunale foretaket utfører drift, vedlikehold, prosjektkoordinering og renhold for Stavanger eiendom på en bygningsmasse 
(skoler, sykehjem,barnehager, kontorbygg m.m) på over 500 000m2.

Stavanger byggdrift KF driver også et storkjøkken som leverer mat til kommunale sykehjem og driver kantinen til Stavanger kommune.

Les også

 1. Ampert om barnefattigdom i Stavanger bystyre

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Arbeidsliv
 3. Polen
 4. Spania
 5. Thailand

Mest lest akkurat nå

 1. Denne gaven tar helt av: – Dette er all time high. Vi har aldri sett slike tall

 2. Farse har blitt Jærens mest populære lunsjrett

 3. Da Tomas (14) landet i denne hoppe­gropen, ble han lam fra halsen og ned

 4. Go-Ahead kutter avganger på Jær­banen allerede fra fredag

 5. Åtte forelegg for trafikkforbud i Kongsgata

 6. Verdensmesteren bor i en ombygget container. Tett på naturen for 500.000 kroner