Eventyret om trollgutten som ble til fjell

Hvis tungen til trollet kan bli en attraksjon som trekker tusenvis av turister, hvorfor kan ikke pikken bli et nytt turisteventyr?

Trollpikken stikker seg tydelig fram i terrenget. Men den fikk ikke stå i fred.
Publisert: Publisert:

Det var en gang et troll som hadde vært på det store Trolltinget innerst i en fjord østenfor sol og vestenfor måne. Der samlet alle de voksne trollene seg en gang i året for å diskutere lover og regler. Trollgutten hadde akkurat blitt 18 år og var endelig stor nok til å delta.

Trolltinget varte tre dager til ende, og det ble mye diskusjon om hva som var god skikk og bruk blant troll.

De diskuterte både bordskikk, personlig hygiene og vanlig høflighet. Det var ingen taletid, talerstol eller møteleder, og alle trollene snakket stort sett i munnen på hverandre. Det var minst like mange meninger som troll, og en debatt kunne vare i syv lange og syv breie helt til noen av trollene sovnet og begynte å snorke så høyt at alle de andre trollene skjønte at det var på tide å gå i seng.

Det var slett ikke alle trollene som mente at troll trengte regler om skikk og bruk. Mange av trollene hadde aldri vasket seg, og det grodde både trær, busker og andre utvekster på kroppene. De mente at troll fikk være troll. Folkeskikk var først og fremst for mennesker som luktet kristenmannsblod, og de ville trollene helst holde seg unna.

Les også

Parkeringsproblemer løst på en dag

Trollpikken kan være på plass i løpet av august, melder entreprenør. Fredag ble parkeringsproblemene løst.

Den tredje og siste dagen var det et liten trolljente med bustete hår og skjørt som reiste seg og klappet i hendene.

– Jeg tror at jeg snakker for alle trolljenter og trollmødre når jeg sier at ingen troll har vondt av litt vanlig folkeskikk, sa trolljenta, som også var på Trolltinget for første gang.

Det fikk alle trolljentene og trollmødrene til å klappe spontant i hendene, mens trollguttene og trollfedrene kikket litt beskjemmet ned i bakken og brummet noe for seg selv.

Kjetil Bentsen ønsker å skape et nytt turisteventyr i Dalane.

Replikken fra trolljenta var det siste som ble sagt på Trolltinget det året, for nå mente de fleste at det var på tide å dra hjem selv om ingenting var blitt vedtatt. Mange av trollene hadde gått langt og lenger enn langt for å komme til Trolltinget, og veien tilbake var like lang.

Da trollgutten hørte den unge og modige trolljenta som tok ordet, mistet han munn og mæle. Han skulle så gjerne sagt noe til henne, men det var ikke så lett å få fram de rette ordene. Da han var liten gutt, hadde han vært på tur i fjellene med noen eldre trollunger, og de hadde lokket ham til å slikke litt på fjellet om vinteren, og slik gikk det til at tungen frøs fast. Da trollgutten skulle røske seg løs, ble trolltungen hengende igjen i fjellsiden og der henger den fortsatt den dag i dag som en advarsel til alle små trollgutter.

Les også

– Det var ikke jeg som ødela Trollpikken

David Holand fortviler. Ryktene vil ha det til at det var han og en kamerat som kuttet Trollpikken.

Trollgutten bodde et sted i vest i en by som lå mellom syv fjell, og det hadde tatt tre dager og like mange netter å gå over fjellene til Trolltinget østenfor sol og vestenfor måne. Det var mange av trollene som bodde i byen mellom de syv fjell. For der var det stort sett regn og overskyet vær hele året, og ingen troll er spesielt glad i pent vær, for ikke å snakke om skarpt solskinn.

Trollene likte best å gå i mørket, men det gikk fint å gå i dagslys i overskyet vær eller gjennom skogen der busker og trær skygget for solen. På vei hjem til byen mellom de syv fjell, valgte trollgutten å gå gjennom skogene som vokste langs kysten.

Da trollgutten hadde gått langt, og lenger enn langt, stoppet han for å ta seg en liten pust i bakken. Han hadde akkurat passert et sund omkranset av eikeskog, og landskapet hadde åpnet seg litt mer opp.

Du må klatre inn bakfra for å komme ut på den struttende steinformasjonen.

Flere ganger hadde han tenkt på den modige trollkvinnen som hadde tatt ordet foran alle de andre trollene, og jo mer han tenkte på henne, jo vakrere ble hun. Han tenkte også på de kloke ordene hun hadde sagt. Kanskje troll hadde noe å lære av menneskene selv om de luktet kristenmannsblod. Selv hadde han alltid vært blant de som mente at troll fikk være troll og ikke trengte noe folkeskikk.

Underveis hadde trollet gått forbi mange kirker og bedehus. Det hadde vært mye salmesang, kristne kors og klokkeklang som trollet ikke likte. Derfor hadde trollet skrudd opp farten for å komme seg fortere hjem til byen mellom de syv fjell.

Det gjorde at trollet ble tørst og måtte stoppe i mange bekker og elever for å drikke vann, og nå kjente det en sterk trang til å kvitte seg med noe av dette vannet.

Det var slutt på den tette eikeskogen, og det var i ferd med å lysne av dag etter en lang natt. Derfor måtte trollet gjøre sitt nødvendige ærend før solen tittet fram. Det var mye væske som skulle ut, og der trollet tisset dannet det seg et lite vann. Trollet fikk tømt blæra før det satte seg ned for å hvile under en liten fjellknatt i ly for solen som snart ville titte fram.

De vitale målene på Trollpikken er ganske imponerende med en lengde og omkrets på flere meter og en vekt på mer enn 10 tonn.

Best som det var sovnet trollet og begynte å snorke så det ristet og ga gjenlyd i bergveggen på andre siden. Så høyt snorket trollet at det løsnet noen store steiner på andre siden som falt ned i dalen.

Mens trollet sov drømte det om den vakre og kloke trollkvinnen det hadde møtt på Trolltinget, og pikken vokste seg så stor at den glapp ut gjennom buksesmekken og havnet på utsiden av fjellknatten.

I samme øyeblikk som lyset fra solen traff tuppen av trollpikken, ble hele trollet forsteinet, og før trollgutten visste ordet av det var hele kroppen blitt til fjell. Med årene har kroppen blitt en del av landskapet, men pikken stikker fortsatt opp minst like steinhard som den var den dagen trollet sovnet og drømte om trolljenta.

Slik gikk det til at alle troll lærte seg litt skikkelig folkeskikk. Alle små trollgutter lærer nå at de ikke må slikke på fjellet om vinteren og at de må huske å lukke igjen buksesmekken. Det ble enstemmig vedtatt på Trolltinget året etter. Snipp, snapp, snute, så kunne fabeleventyret om trollgutten vært ute.

Trollpikken fikk ikke stå i fred og ble kappet ned.

Helt slutt er eventyret imidlertid ikke. Hadde det ikke vært for Kjetil Bentsen, kunne den spesielle fjellformasjonen vært en godt bevart lokal hemmelighet som selv ikke alle lokale kjente særlig godt til. Men Bentsen ønsket å gjøre trollpikken til et turisteventyr.

Da lokalavisen skrev om trollpikken som kom til kort i kampen om kommunale turistkroner, gikk det fort gjetord om pikken landet rundt. Både turistsjef Elisabeth Saupstad i Region Stavanger og leder Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv fikk full tenning da de fikk se den for første gang, og trollpikken ble fort stor på sosiale medier.

Det var det åpenbart én eller flere som ikke likte. Om det var alle skriveriene om pikken, eller om det var trafikken de ikke likte, er vanskelig å vite. Men pikken fikk ikke stå i fred og ble kappet ned.

Slik gikk det til at det ble enda mer skriverier og trafikk til trollpikken, og det gikk også gjetord i andre land om den avkappa trollpikken og folk som tømte pungen for å få pikken opp igjen. Nå gjenstår det bare å se om den reiser seg og blir stående alle sine dager. Snipp, snapp, snute så var turisteventyret om trollpikken ute.

Trollpikken vokste seg fort stor på sosiale medier.
Publisert: