Espen Hana er årets lyspunkt

Skuespiller og artist Espen Hana fikk fredag kveld prisen «Årets lyspunkt», som deles ut i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse.

Publisert: Publisert:

Espen Hana fikk fredag prisen "Årets lyspunkt" for sin åpenhet om psykiske lidelser. Foto: Lars Idar Waage

  • Siv Helen Kvalvåg
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Søndag er det verdensdagen for psykisk helse, men den vil bli feiret både i forkant og etterkant. Fredag var flere av aktørene som jobber med psykisk helse i Stavanger samlet til stor fest på Edlandsgården, med blant annet prisutdeling.

Espen Hana ble «Årets lyspunkt» for sin åpenhet rundt psykiske vansker. I Gro Skartveits bok «Den usynlege smerta» forteller han at han har misbrukt alkohol i mange år. Etter et kraftig angstanfall som tenåring, begynte han å drikke i helgene for å døyve angsten.

Supermennesker

Lørdag ble dagen markert med stand på Arneageren i Stavanger sentrum. Her var både Fontenehuset, Mental Helse, Invivo, NAV og Stavanger kommune representert.

— Verdensdagen er viktig for å skape åpenhet rundt psykiske lidelser. I dagens samfunn legges opp til at vi alle er supermennesker, men sannheten er at rundt halvparten av oss vil få en psykisk lidelse i løpet av livet, forteller Stig Erlend Midtgård, som er rådgiver i Stavanger kommune.

Tema for årets verdensdag er arbeid og psykisk helse.

— Vi vil vise at det er mange måter å bli frisk på, og en av dem er arbeid og arbeidstreningstiltak, sier Midtgård.

Kunstutstilling

I forbindelse med verdensdagen arrangerer Mental Helse kunstutstilling i galleriet i Breigata 13. Denne åpnet fredag, og vil være åpen torsdager og lørdager de neste to ukene.

Bildene som stilles ut er malt av brukere ved aktivitetssentrene i byen.

— Bidragene er utrolig flotte, de viser litt av det som rører seg inni oss mennesker. Mange av dem ble solgt allerede på åpningsdagen, forteller Carina Lund, leder av Mental Helse ungdom i Stavanger og ansvarlig for utstillingen.

Fredag ble et vinnerbilde kåret. Unni Bjørnstad står bak et nydelig bilde med en katt som beskytter en vever kvinne.

— Det var ikke lett å velge, men dette bildet ga oss i juryen indikasjoner på veien videre; det viser lyset og håpet, sier Lund.

Turmarsj

Søndag blir det turmarsj rundt Mosvannet klokken 10.10, med oppmøte ved Gamlingen. Turgåerne belønnes med varm drikke og boller ved målpassering.

Det blir også arrangementer ved aktivitetssentrene Kulturaktiviteten, Madlatun og Verket i de påfølgende ukene etter verdensdagen. Fredag 22. oktober inviterer Kulturaktiviteten til premiefest med koldtbord og visning av kortfilmen «Vinnerloddet», som er laget av Dynamitt Filmteam. I uke 45 har Verket både åpent hus med brukskunstutstilling og foredrag om aktivitet og psykisk helse. Madlatun har åpen dag onsdag 17. november med servering av varm mat og stand-up show med Stavangers lengste komiker Fredrik Brimsø.

Hele verden

Verdensdagen for psykisk helse arrangeres hvert år 10. oktoberog ble opprettet av FN i 1992. Formålet med verdensdagener å skape åpenhet om psykisk helse, og årets kampanjeer rettet motå skape økt åpenhet om psykisk helse på arbeidsplassen.

Torleif Dønnestad, Stig Erlend Midtgård, Brit Erdogan, Linda Helland og Wenke Stoops (delvis skjult) markerte verdensdagen for psykisk helse med å stå på stand på Arneageren i Stavanger lørdag. Foto: Siv Helen Kvalvåg

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Preikestolen: – Vi taper noen millioner

  2. Søket går over i ny fase – leter nå etter antatt omkommet

  3. Politiet henlegger sak om bilbrann i Hundvåg­tunnelen

  4. Snart avgjøres det hvem som blir ny Venstre-leder: En av disse har hatt fire ukers ferie i juli. Den andre to dager.

  5. Var på vei over Skagerrak da de så uvanlig farkost

  6. Forbudet mot ferjedrift over Høgsfjorden er årsaken til dagens dårlige debattklima

  1. Stavanger