Boliger til unge: Gjesdal vil lære av Sandnes

Gjesdal kommune ønsker å samarbeide med Sandnes tomteselskap om utvikling av boligutviklingen i kommunen, særlig med tanke på unge som skal kjøpe sin første bolig.

Torgeir Ravndal er daglig leder i Sandnes tomteselskap. Foto: Torstein Lillevik

 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sandnes tomteselskap har ingen prinsipielle innvendinger for å delta i prosjekter i nabokommuner etter invitasjon, men har likevel takket nei til invitasjonen fra Gjesdal.

Sandnes takket nei

– Hvorfor har tomteselskapet takket nei til et samarbeid med Gjesdal?

– Styret i Sandnes tomteselskap har begrunnet dette med tomteselskapets omfattende engasjement innen fortetning langs bussveien og prosjekter i sentrum. Dette arbeidet må prioriteres i 2018 og årene fremover, sier daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes tomteselskap til Aftenbladet.

Rådmann Knut Underbakke i Gjesdal, sier til Aftenbladet at kommunen har hatt en dialog med Sandnes tomteselskap i denne saken over lengre tid.

– Vi hadde håpet på et samarbeid med tomteselskapet i Sandnes fordi det har fått til mye i arbeidet med å utvikle boliger til førstegangsetablerere, sier han.

– Hva gjør kommunen nå når Sandnes tomteselskap har takket nei til invitasjonen fra Gjesdal?

Knut Underbakke er rådmann i Gjesdal kommune.

Setter av penger

– Nå vil vi utvikle dette selv, og har satt av én million kroner i prosjektkostnader, sier rådmannen.

Aftenbladet skrev for noen dager siden at kommunen skal investere til sammen 120 millioner kroner i ny tunnel til Solås, flere skoleplasser og tilrettelegging av et nytt boligfelt i Kodlidalen.

Det er i dette området det også kan bli aktuelt å utvikle boliger til førstegangsetablerere.

– Vi er midt i planprosessen nå, og Allerede til våren håper vi å være i gang med utbygging her, der første byggetrinn vil inneholde 50 boliger. En del av disse kan øremerkes unge.

Sandnesmodellen

Gjesdal kommune ønsker å kunne tilby rimelige boliger til unge, og ville ha Sandnes tomteselskap med på laget for å lære.

Gjennom den såkalte Sandnesmodellen jobber tomteselskapet frem byggeklare tomter. Selskapet Selskapet bygger ikke boliger selv, men utlyser prosjektkonkurranse og velger en utbygger etter nærmere fastsatte kriterier. Modellen har bidratt til at unge i etableringsfasen har fått rimeligere boliger gjennom denne modellen enn i det ordinære markedet.

I Sandnes er det ikke krav til botid eller nødvendig med annen tilknytning til kommunen for å få kjøpe bolig på denne måten. Eneste krav er at finansieringen er i orden, at kjøper er over 18 år, ikke har enebolig eller boligtomt fra før og at boligen ikke kan selges før det er gått tre år.

Sandnes tomteselskap har gjennom flere år gjennomført prosjektkonkurranser for utvikling av boliger til unge i etableringsfasen.

Les også

 1. Slik skal flere lokkes til Gjesdal

 2. Vil bygge 550 boliger i skog på Jæren

Publisert:
 1. Boligmarkedet
 2. Sandnes
 3. Gjesdal kommune
 4. Sandnes Tomteselskap
 5. Næringsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Først løp han Norge på langs og knuste verdensrekorden. Så ble han rammet av syndromet som gjør løperen tom og trist

 2. Politiet fant usikret dynamitt, en bombe - og bazooka i kjelleren

 3. Rødt-Mimir om fødekapasiteten på nye SUS: – En skandale

 4. Oransje farevarsel: Svært kraftig styrtregn - vannlekkasjer flere steder

 5. Røyk fra leilighet i Verven - ikke behov for evakuering

 6. Dette skjer i OL onsdag 28. juli