Sandnes sikrer seg strandtomt til 10 millioner

Sandnes kommune har sikret seg retten til å kjøpe en stor strandeiendom i Lauvvik som skal utvikles til turisme og reiseliv. Prisen er 9,8 millioner, men kan øke til 12,5 millioner.

Sandnes tomteselskap har inngått opsjonsavtale om å kjøpe en strandtomt til venstre for Lauvvik kai på bildet.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Preikestolen er allerede utpekt som nytt kommunevåpen, og turismen rundt Lysefjorden er høyt prioritert som satsingsområde for Nye Sandnes kommune. Ambisjonen er å bli en av landets mest attraktive turist- og opplevelsesmål.

Nå tar kommunen grep for å sikre seg en stor, privat strandeiendom med 220 meter strandlinje og et areal på 215 dekar like ved ferjekaien på Lauvvik. For første gang går Sandnes Tomteselskap inn for å kjøpe et område til reiselivsformål.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva området kan brukes til. Men det handler om å skape aktivitet for å ta en del av turistkaka og få turister til å legge igjen mer penger, sier Leiv Rune Mjølsnes (H), som er bystyremedlem i Sandnes og styremedlem i Sandnes Tomteselskap.

Les også

Google har rettet Preikestolen-feil og Forsand har satt opp nytt skilt

Les også

Skal kjøre til Preikestolen, ender i Fossmork på feil side av fjorden

Opsjonsavtale til 2023

Tomteselskapet har inngått en opsjonsavtale med grunneier Hilde Lauvvik. Avtalen gir det kommunale foretaket rett til å kjøpe eiendommen fram til utgangen av 2023. Fram til nyttår er prisen 9,8 millioner, og den stiger i trappetrinn til 12,5 millioner. Kjøp av eiendommen utløser krav om konsesjon, og rådmannen anbefaler å søke konsesjon med sikt på kjøp i 2017.

I dag er eiendommen avsatt LNF-formål, og det vil kreve omdisponering i kommuneplanen og nærmere detaljregulering dersom eiendommen skal utvikles og bygges ut til reiselivsformål.

– Hvis vi skal tenke reiseliv, er dette det mest strategiske punktet å gjøre det ved inngangen til både Høgsfjorden og Lysefjorden, sier daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap.

Sandnes Tomteselskap har sikret seg retten til å kjøpe en tomt på 215 dekar ved fjorden og ferjekaien på Lauvvik.

220 meter strandlinje

Hvis du står med ansiktet mot fjorden, ligger området på høyre side av ferjekaien på Lauvvik. Fra før eier tomteselskapet en mindre eiendom på venstre side av veien. Den nye eiendommen har 220 meter kystlinje sørover fra ferjekaien og består av 16,5 dekar dyrket mark, snaut 25 dekar innmark, nesten 80 dekar skog og 94,5 dekar annet areal, blant annet tre hus, carport, veg, tun, garasje og et lite naust. Resten er strandlinje, uproduktiv skog og annen fastmark.

På naboeiendommen ligger Bakernes Paradis der Kronengruppen driver café og landhandel i sommersesongen med tilhørende selskapslokaler med matservering, kurs- og konferansetilbud. Det er også god kontakt med Bymarka i Sandnes. Fra området ved Høgsfjorden er det mulig å gå til den høyeste toppen i Sandnes, Bynuten 671 meter over havet og til Selvikstakken (597 meter), som regnes å ha den fineste utsikten.

– Her er det mange muligheter innen reiseliv, men det må bli private aktører som ser nærmere på det. Personlig synes jeg det hadde vært kjekt med et hotell, sier Annelin Tangen (Ap).

Før et eventuelt kjøp må det avklares hvilke forpliktelser som følger i forhold til skjøtsel, drift og andre konsesjonsvilkår. Rådmannen ønsker å gjennomføre en mulighetsstudie sammen med Forsand som også kan inkludere områder på andre siden av fjorden. Der ligger blant annet fjordrestauranten Lysefjordsenteret.

Les også

Nye Sandnes leter etter de riktige ferjetallene

Både Sandnes og Forsand kommune har gjort vedtak om sammenslåing fra 1. januar 2020. Fylkesmannen gikk mot den frivillige sammenslåingen, men regjeringen har sagt ja med et flertall på Stortinget i ryggen. Formelt skal det behandles endelig i Stortinget i juni.

Den nye kommunen ønsker å overta ansvaret for ferjekaiene på Oanes og Lauvvik og har også engasjert en egen ferjekonsulent for å se nærmere på grunnlaget for privat ferjedrift og sikre ferjeforbindelsen over Høgsfjorden.

– Det er klart at det er en stor fordel om ferja går, og Sandnes vil jobbe knallhardt for å få på plass en privat ferje. Uten ferje blir det vanskeligere, men ikke umulig å få til en satsing på reiseliv, sier Leiv Rune Mjølsnes.

Publisert:
 1. Sandnes Tomteselskap
 2. Lysefjorden
 3. Forsand
 4. Sandnes
 5. Reiseliv

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

 4. 8 myter om koronavaksinen

 5. Disse korona­reglene gjelder nå

 6. 41 smittet på bedehus-basar