Ungdomspolitikere har også kjent på skolepress
Presset kommer fra alle kanter, mener leder av Rogaland Unge Høyre. Både de og andre partier vil ha livsmestring som fag i skolen.
- Hilde Moi ØstbøJournalist

– Lærerne må kunne litt om det og bygge det inn i undervisningen. Faget kan blant annet dreie seg om selvbilde og mestringsfølelse, hvilke problemer og løsninger som finnes, sier Terje Hetland, leder av Rogaland Unge Høyre.
– Jeg har akkurat gått ut av videregående selv, og det er et press blant unge hver dag. Presset kommer litt fra alle kanter; hjemmefra, skolen, sosiale medier og venner. Jeg tror presset har økt nå når alle er på nett. Har du en dårlig dag og ser på nett at en vennegjeng er ute og koser seg, kan det påvirke selvbildet, mener han.
Stress
Aftenbladet har de siste dagene skrevet om ungdom som opplever mye stress og press på skolen. Onsdag sa forsker Kjersti Balle Tharaldsen at hun ønsker stressmestring inn i skolen. Tharaldsen forsker på stress blant unge.
Her kan du lese de andre sakene om temaet:
- Denne klassen har lært stressmestring
- Elever: - Hjelp oss å stresse ned
- Får fravær for å gå til helsesøster
Unge Høyre mener videre at flere lærere inn i småskolen vil være forebyggende, fordi hver enkelt elev blir bedre sett. Videre vil de blant annet styrke skolehelsetjenesten og ha flere helsesøstre.
– Vi er veldig opptatt av at skolen skal være med å bidra til å ruste elevene til et samfunn hvor mange opplever press, sier Hetland.
Hjertesak
KrFU ønsker også livsmestring som fag, i tillegg til flere helsesøstre, sterkere psykologkompetanse i kommunen og flere lærere.
– Psykisk helse er en av hjertesakene til KrFU, og det er en viktig oppgave for oss at de ikke glemmer det der inne i Oslo, sier Jonas Andersen Sayed, fylkesleder for Rogaland KrFU.
– Mange skal prestere over alt, være aktiv på sosiale medier, skole, venner og det kan hende selv den beste at du når et punkt der det sier stopp. Derfor er det viktig at lærerne har kompetanse om psykisk helse, livsmestring og stressmestring, sier Sayed i KrFU.
– Nå er vi rett før et statsbudsjett, og mitt krav er at dette blir satt høyt på prioriteringslisten. Psykisk helse er mye mer enn helsesøster. Vi må se på totaliteten, sier han.
Imot fraværsgrensen
Også AUF er opptatt av psykisk helse blant unge.
– Det er en veldig viktig sak for oss, for vi ser at én av fem unge sliter med psykiske plager og lidelser. Vi ønsker helsesøster til stede på skolen hver dag. De skal ikke møte en stengt dør. Dessuten er vi imot dagens fraværsgrense. Den hjelper ikke elever, men gjør det vanskeligere å fullføre videregående skole, sier Ida Bøe, leder av Stavanger AUF.
Hun gikk selv ut fra St. Olav videregående skole i vår, og er ikke ukjent med problemstillingen.
– Det er mye stress for å komme seg inn på prestisjestudier, og dermed trenger elever å føle at de mestre på alle måter. Det gjelder ikke bare bare karakterpress, men også utseende og å opprettholde et sosialt liv samtidig. Når en ikke greier å oppnå alt dette på en gang, begynner mange å slite. Da trenger man tiltak, sier Bøe.