Solveig Horne (Frp) har Plan B klar

Frp-statsråden har gitt beskjed til eget parti hva hun vil gjøre hvis hun ryker ut av regjeringen. Sjekk preferansene til resten av rogalandsbenken her.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (t.h.) avbildet på ett av mange oppdrag for regjeringen. Atle Simonsen (Frp) er politisk rådgiver for statsråden. Etter valget skal han vikariere for Horne på Stortinget.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Bent Høie (H) svarer Aftenbladet at han ikke har planer om å komme tilbake til Stortinget med det første.

Plan B for Horne

Regjeringskollega Solveig Horne (Frp) har imidlertid gitt beskjed til eget parti om hvilken komité hun ønsker å bli plassert i hvis hun må ut av regjering.

Det kan skje hvis dette inntreffer i høst eller senere denne stortingsperioden:

  • Høyre- og Frp-regjeringen fortsetter, men Erna Solberg og Siv Jensen rokerer Horne ut av regjering.
  • Høyre og Frp får med seg Venstre i regjering. Det blir trangere om plassen, og kabalen legges opp uten Horne.
  • Et KrF uten samarbeidsavtale med Erna og kompani mister tålmodigheten, springer til Jonas Gahr Støre og bidrar til å kaste regjeringen.

– Jeg har ikke tenkt å komme meg ned til Stortinget. Der skal Atle (Simonsen) være.

Blir ikke svett av Venstre

– Har du blitt svett av sjansen for Venstre i regjering?

– Nei, jeg har et veldig avslappet forhold til det. Jeg har vært med på å skrive historie hver dag i fire år i regjering, og vi har fått gjort utrolig mye. Det viktigste nå er at det er et borgerlig flertall slik det har vært de siste fire årene. Det vil det fortsatt være med meg i regjering eller på Stortinget.

– En rokade er ikke usannsynlig etter hvert. Hvilke signaler har du fått?

– Ingen. Det skjer når det skjer. Vi jobber som om at vi sitter for alltid. Som statsråd skal du være klar til å måtte forlate jobben på dagen, men samtidig jobbe som om du skal være der for evig og alltid.

– Blir det tullete å gå inn på hvilke andre statsrådposter du kunne tenkt deg?

– Jeg synes jeg har verdens beste statsrådpost. Jeg er åpen for det hvis jeg kan bli brukt til noe annet. Det er opp til Erna og Siv (Jensen), spesielt Siv, sier Horne.

Velger næringskomiteen først

Hun har satt opp næringskomiteen på topp og kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på andreplass sammen med justiskomiteen.

– Hvis man må tilbake på Stortinget etter å ha vært statsråd, pleier man ikke å sitte i samme komité som man har jobbet med i regjering, forklarer Horne.

Atle Simonsen (Frp) er politisk rådgiver for Horne i Barne- og likestillingsdepartementet. Han har også vært rådgiver for Høie og er stortingsrepresentant så lenge Horne er statsråd.

– Jeg er den største supporteren av Solveig Horne i Norge. Ingen heier på henne så mye som jeg. Ingenting tyder på at hun skal ut av regjering, men i denne bransjen kan alt skje. Det er en del av pakken, sier han.

Nyvalgt stortingsrepresentant Margret Hagerup (H) og Aleksander Stokkebø (H) ønskes velkommen før første møtet med den nye stortingsgruppa til Høyre.

Næring er pop

Næringskomiteen, som i dag ledes av Geir Pollestad (Sp), er den desidert mest ettertraktede komiteen blant den nye rogalandsbenken.

Også energi (les: olje og gass) og miljø samt utdanning er populære felt for rogalendingene.

Horne og Solfrid Lerbrekk (SV) har næring på topp. Margret Hagerup (H) og Olaug Bollestad (KrF) har næring som andrevalg, mens Terje Halleland (Frp), Aleksander Stokkebø (H) og Atle Simonsen (Frp) har næring på tredje. Også Tina Bru (H), Sveinung Stensland (H) og Margret Hagerup har næring blant sine ønsker.

Næringskomitéleder Pollestad kunne tenkt seg nesten alle komiteer, men vil kun nevne næring blant komiteene som han har spilt inn.

Hege Haukeland Liadal (Ap) har ikke fortalt hva hun ønsker. Øystein Langholm Hansen (Ap) oppgir at han kunne tenkt seg noe med arbeidsliv og næringsliv. Torstein Tvedt Solberg (Ap) nevner næringssaker og utdanning hvis han skal bytte fra finanskomiteen.

Ap-nestleder Hadia Tajik plasseres i arbeids- og sosialkomiteen etter en kontroversiell kabalrunde med også Trond Giske og Marianne Marthinsen i hovedrollene.

Rogalandsbenkens preferanser

Her er hele lista inkludert statsråder og 1. vararepresentanter:

Hadia Tajik (Ap): Ny på rogalandsbenken. Plasseres i arbeids- og sosialkomiteen. Raskere avklaring framskyndet av intern sjau om kabalen.

Torstein Tvedt Solberg (Ap): Sitter i finanskomiteen. Svarer dette: Interessant å få erfaring fra andre fagfelt, selv om finanskomiteen er utrolig interessant å sitte i. Kunne tenkt seg å jobbe mer med næringssaker og utdanning. Men dette er en kabal i Ap som skal gå opp, og det blir spennende å se hva resultatet blir til slutt.

Hege Haukeland Liadal (Ap): Med i valgkomiteen til Ap. Vil ikke oppgi spesifikke ønsker. Regner med avklaring i neste uke. Sitter i familie- og kulturkomiteen.

Øystein Langholm Hansen (Ap): Har vikariert på Stortinget, men får nå fast plass i fire år. Svarer at han ønsker seg noe innen arbeidsliv og næringsliv. Mest nærliggende er det da å tro at han mener komiteene for arbeid og sosial, energi og miljø og næring, alternativ også komiteene for finans og samferdsel og kommunikasjon. LO-bakgrunnen kan tilsi en plass i arbeids- og sosialkomiteen.

Solveig Horne (Frp): Barne- og likestillingsministeren har næring som hovedønske. Har også meldt inn utdanning og justis, men husker ikke i hvilken rekkefølge.

Roy Steffensen (Frp): Finanskomitémedlemmet har utdanning på topp og finans og justis på delt andreplass. Han regner med behandling av valgkomiteens forslag 5. oktober.

Terje Halleland (Frp): Den tidligere statssekretæren i Landbruks- og matdepartementet har i prioritert rekkefølge spilt inn energi og miljø, samferdsel, næring og finans.

Bent Høie (H): Helse- og omsorgsminister og Høyre-nestleder. Blant regjeringens aller sikreste kort. Oppgir at han ikke har noen planer om å komme tilbake til Stortinget med det første.

Tina Bru (H): Andre nestlederen i energi- og miljøkomiteen nevner næringsliv og industri som saksfelt hun ønsker. Bekrefter at næring, energi og miljø og arbeid og sosial da er åpenbare komitékandidater i tillegg til finans. Hun ønsker ikke plass i samferdselskomiteen.

Sveinung Stensland (H): Kunne ha hatt en lettere oppgave enn å måtte kjempe for å komme ut av skyggen til helse- og omsorgsminister Bent Høie som medlem i helse- og omsorgskomiteen. Nå vil Stensland ut av komiteen, men oppgir at det ikke skyldes mistrivsel. Han kunne tenkt seg å jobbe med energi og miljø, næring, finans og transport.

Margret Hagerup (H): Nykommeren har levert denne prioriterte ønskelisten: 1) Kirke, utdannings- og forskningskomiteen. 2) Næringskomiteen. 3) Arbeids- og sosialkomiteen. - Jeg ser på meg selv som en allrounder, som nok kan trives i de fleste komiteene på Stortinget, skriver hun i en e-post.

Olaug Bollestad (KrF): KrF-nestlederen sitter i helse- og omsorgskomiteen og ønsker å fortsette der. Har næring og familie- og kulturkomiteen på de to neste plassene.

Solfrid Lerbrekk (SV): Nykommeren ønsker næring, familie og kultur, arbeid og sosial og samferdsel - i den rekkefølgen.

Geir Pollestad (Sp): Kunne tenkt seg å sitte i de fleste komiteer, men oppgir bare at næringskomiteen er blant komiteene han har spilt inn.

Aleksander Stokkebø (H): Her er nykommerens liste: 1. Kirke-, utdannings og forskningskomiteen. 2. Energi- og miljøkomiteen. 3. Næringskomiteen.

Atle Simonsen (Frp): Energi og miljø som førstevalg foran utdanning og næring. Kan åpne for noe med helse og barnevern som han har jobbet med som rådgiver for Solveig Horne og Bent Høie i regjeringsapparatet.

NB! Ap-trioen Magne Rommetveit, Jette Christensen og Eigil Knutsen er fra Rogaland, men skal representere Hordaland på Stortinget de neste fire årene.

Publisert: