Sykehjem vaskes av robot

Gulvene ved Vågedalen sykehjem i Stavanger vaskes ikke lenger bare av en renholder, men en robot. Flere sykehjem skal prøve det samme.

På Vågedalen sykehjem holdes alle rommene reine ved hjelp av en robot.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Alle som har prøvd dem er overrasket over hvor rent det blir. Når renholderne har vasket, blir det enda renere hvis roboten vasker i tillegg, sier Catrine Feyling Tengesdal, virksomhetsleder ved Vågedalen sykehjem.

Aftenbladet skrev torsdag om Sola sjukeheim, der renholdet er privatisert og beboerrom bare vaskes en dag i uka. Ansatte og pårørende reagerte på dårlig hygiene.

Robot på hvert rom

I 2016 ble Vågedalen sykehjem tildelt innovasjonsmidler for å teste ut vaskeroboter, tilsvarende støvsugerroboter. De ble kjøpt inn mot slutten av fjoråret.

– Hver av beboerne har en robot på rommet som tar seg av renhold av gulv. Men roboten tar ikke støvtørking og vask av bad, sier Tengesdal, som legger til at de fortsatt ikke har mye nok erfaring til å si helt hvordan det vil fungere. Foreløpig tas vasken i kombinasjon mellom renholdere og roboter.

– Men jeg har veldig tro på dette, sier virksomhetslederen.

Vågedalen sykehjem har renholdere ved hver avdeling i tillegg. De vasker alt roboten ikke vasker.

– Alle beboerne har enerom, og rom og bad vaskes tre ganger i uken og ekstra ved behov. Fellestoaletter vaskes alle hverdager. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på at noen er misfornøyde, sier Tengesdal.

Framtiden

Per Haarr, direktør for oppvekst og levekår, forteller at prosjektet ved Vågedalen sykehjem er et pilotprosjekt.

– Dette er framtiden på mange måter, og vi har nettopp også tildelt midler til Sunde og Haugåstun sykehjem til det samme. Her er det penger å spare, og vi faser det inn når vi har naturlig avgang, sier Haarr.

– Kan en robot vaske like godt som et menneske?

– Når vi går inn i det, er det fordi vi mener det ivaretar hygienekravene våre.

Eget vaskepersonell

Per Haarr sier at de fleste sykehjem i Stavanger har eget vaskepersonell. Noen har også private leverandører.

– Når man har eget personell har sykehjemmet ansvar for helheten, og de har mer styring med hvordan jobben gjøres. Dette vil også fungere godt hvis man bestiller det riktig fra private, sier han.

– Hvor ofte vaskes beboerrom?

– Så langt jeg kjenner til er hovedregelen daglig renhold av pasientrom. Det må utøves skjønn fordi det vil være ulike renholdsbehov, men hygienekravene skal være definerende for frekvens, sier Haarr.

Sandnes

Også sykehjemmene i Sandnes har eget vaskepersonell.

– De har ansvar for både renhold og kjøkkentjeneste. Vi har lang tradisjon for å ha eget renholdspersonell, og vi ser det som verdifullt, sier Elin Selvikvåg, kommunaldirektør for levekår.

Helge Dragsund, omsorgssjef i Sandnes kommunes Omsorg vest, sier de har vaskepersonell tilknyttet avdelingene.

– Beboerrom og fellesareal vaskes minimum tre dager i uken, i tillegg til ved behov. Toalett vaskes alle hverdager, både på beboerrom og fellesareal, sier han.

– Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger på at noen er misfornøyd med renholdet, sier han.
LES OGSÅ:

Publisert: