Eigerøy får ny bru uten bompenger

Eigerøy er det viktigste drivhjulet i regionen. Problemet har vært flaskehalsen Eigerøy bru. Nå kan ny bru stå klar allerede i 2023.

Den nye brua kommer trolig akkurat her ved bommen, men blir bomfri. Fra venstre Øyvind Misje (V), Leif Erik Egaas (H), Alf Tore Sæstad (KrF) og May Helen Hetland Ervik.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De lokale representantene for regjeringspartiene og støttepartiene er svært fornøyde i dag. Flertallspartiene har nemlig samlet seg om å fullfinansiere ei ny bru mellom fastlandet og Eigerøy i Nasjonal Transportplan. Og det uten bompenger.

– Ja, jeg måtte ringe Løvebakken for å sjekke at det stemmer og fikk klart svar; fullfinansiering er fullfinansiering, sier varaordfører Leif Erik Egaas.

Han forteller at Høyre har jobbet med ny bru i 20 år.

– Synd at det tok så lang tid, men nå kommer den, sier han.

– Veldig gledelig, sier Øyvind Misje.

De fire er veldig nøye på å dele æren med hverandres partier, men det er umulig å komme utenom samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP).

Formann i lokallaget, May Helen Hetland Ervik (FrP), dro nylig Solvik-Olsen med seg ut på brua. Etter det var det bare et tidsspørsmål før pengene kom på bordet. Det finnes i dag ingen pris for ei ny bru, men det er antydet et sted mellom 500 og 600 millioner kroner.

– Vi viser handlekraft, det er viktig for å bygge samfunnet, sier hun.

Flaskehals

Eigerøy bru har lenge vært en flaskehals. Brua ble bygget i 1951 og var den gang mer enn god nok for noen privatbiler og bussene til Søra og Norda Eigerøy. I dag er situasjonen helt annerledes. Det kjører 7000 biler over brua i døgnet. Den er så smal at to lastebiler sliter med å passere hverandre. Det er derfor ikke uvanlig med trafikkork.

– Jeg har hørt om busser som har viklet seg i hverandre og blitt stående, sier Egaas.

Det hører med til historien at Eigerøy er et av de viktigste næringsområdene i Sør Rogaland. På Søra Eigerøy ligger bedriftene tett. Den mest kjente er Aker Solutions. I tillegg bor en stor del av kommunens innbyggere på Eigerøy. Noen av de mest attraktive, ny boligområdene er nettopp her.

Derfor har den gamle brua vært en verkebyll i mange år.

– Jeg kjenner øybuer som kvier seg for å kjøre over brua når det er mye trafikk, sier utflyttet øyby Alf Tore Sæstad og legger til. - Men dette er en stor dag for kommunen.

Dessverre for Eigerøy, ble brua bygget litt for bra. Selv om det er store, trafikale problemer, er det aldri påvist svakheter med selve konstruksjonen. Derfor har ingen krise tvunget fram ei ny bru - før nå.

– For oss er det viktig å tenke helhetlig. Vi må tenke transport fra Eigerøy til E 39. Ny bru og en skikkelig vei vil bety mye for næringslivet. Derfor er denne fullfinansieringen så viktig for oss, sier Ervik.

Arbeidet med Eigerøy bru ble satt i gang rett etter krigen. Den ble åpnet av kronprins Olav i 1951.

Hvor kommer brua?

Det vil være umulig å bygge ei ny bru akkurat der den gamle står. Samtidig er det klart at den nye må ligge i nærheten, i Nysund. Det er her avstanden mellom fastlandet og Eigerøy er kortest.

– Mange steder i landet blir de gamle bruene stående også etter at ei ny bru er reist. Gamlebrua til Eigerøy kan fungere som en reserveløsning, et ekstra kjørefelt eller kanskje bli forbeholdt gående og syklende, sier plansjef Dag Ketil Tonheim i Eigersund kommune.

Han forteller at det i kommuneplanen er reservert områder på begge sider av gamlebrua for ei ny bru.

– Men det siste jeg hørte er at ei ny bru trolig vil komme på sørsiden. Det blir en omfattende jobb å lage ei ny bru med nye kryss på begge sider. Alt må designes på nytt, sier Tonheim.

TV Aftenbladet - FILM OM TRAFIKKEN PÅ EIGERØY
Publisert:
 1. Eigerøy
 2. Aker Solutions
 3. Sokndal
 4. Egersund
 5. Ketil Solvik-Olsen

Mest lest akkurat nå

 1. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 2. Viking sikret nytt cupgull etter straffedrama - keeperhelten hylles: – Hun elsker det

 3. Julekort er en egen greie. Et år dro familien til Ikea for å ta bilde i julepysjamas i soveromsavdelingen

 4. Trafikkuhell på Solasplitten

 5. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 6. Uansett hvor han drar i verden bestiller kjøtt­hand­leren alltid denne retten