Fra knadde muskler til knallhard marmor

Jos Otten kom fra Nederland til Norge via Island og har slått seg ned på Vassøy.

  • Finn Rømcke
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

– Jeg føler at jeg er kommet til det punktet der jeg enten må begynne å selge noen av skulpturene mine, eller å kutte ut hele hobbyen, sier Jos Otten.

I mange år jobbet han i sitt opprinnelige yrke som fysioterapeut, blant annet på Island, i Egersund og Stavanger.

Akkurat nå er han bas hos Faber Bygg i Stavanger.

Men han har alltid hatt forming av gjenstander i forskjellige materialer som hobby. Han begynte med tremøbler, og gikk over til skulpturer i forskjellige materialer som tre, bronse og granitt. Så begynte han å forme i marmor.

Kurs i Carrara

For to år siden rundet han 50 og fikk et skulpturkurs i marmorbyen Carrara i Italia i gave av kona. Av venner fikk han en marmorblokk og tre store granittblokker i presang.

– Tanken på å selge noe av det jeg laget, har aldri streifet meg før i den siste tiden. Når det har blitt for fullt hjemme, har jeg gitt vekk ting, sier Jos.

Men skal man få til noe i marmor, må man skaffe seg dyre materialer, kostbart spesialverktøy, god plass og masse tid. Så han har ikke gjort det lett for seg selv med å velge marmorskulpturer som hobby.

Kirkerestaurering

For han liker også godt den jobben som han egentlig lever av, tømmermann, og etter hvert bas, hos Faber Bygg. Denne jobben har blant annet gitt ham anledning til å være med på restaureringen av St. Petri kirke. Nå jobber han for Faber Bygg på den gamle utenriksterminalen, som skal bli dansens hus.

Skapertrangen har fulgt ham hele livet, fra han som guttunge i familiens byggefirma i Oosterbeek i Nederland, begynte å pleie omgang med trematerialer og verktøy.

I dag er det marmor som gjelder. Og så vidt han kjenner til, er det ingen andre som jobber med marmorskulptur i Stavangerområdet. Skal han komme videre, må det flere kurs til i Italia, der han har vært et par ganger på noen få ukers kurs. Et lengre opphold neste gang frister.

Entusiasme og tvil

Men noen ganger blandes entusiasmen med tvil. Tittelen på en av hans skulpturer avspeiler dette. Det er en abstrahert båtmodell i carraramarmor, plassert oppå en rest av en bjelke fra Petrikirken, som ellers ville havnet i containeren. Oppi den lyse marmorbåten ligger små, mørke rullesteiner fra Island; som henspiller på ballaststeinene vikingene hadde i skipene sine.

Verkets tittel er «Har jeg ballast nok til denne reisen?»

– Å satse videre på marmorskulptur er som å legge ut på en reise. Derfor stiller jeg meg selv en del spørsmål i tråd med tittelen på båtskulpturen. Er jeg god nok til dette? Er det kunst nok til å kunne leve av det? Har jeg motivasjonen til å utvikle meg?

Noen prøvende skritt har han allerede tatt for å få svar på spørsmålene sine.

Utstilling og brosjyre

Galleri Koll i Hillevågsveien har stilt ut fire av skulpturene hans, en i pimpstein, to i tre og en i marmor.

Dessuten har han fått utarbeidet en stilig brosjyre. Leif Knudsen har stått for fotografi og layout. Brosjyren viser fotografier av 12 av hans skulpturer. Den vil han bruke for å presentere seg selv overfor eventuelle utstillingssteder.

Ett av stedene han har tenkt på, er kulturkjelleren under Petri-kirken.

– Det er et lokale som ville egne seg godt for mine skulpturer. Det er drømmen min å stille ut der. Derfor har jeg sendt en søknad om å få stille ut der, sier Jos.

Publisert: