Forus og Stavanger kjemper om fornybarfondet

Forus eller Stavanger sentrum? Bykampen mot Bergen og Trondheim er vunnet, men nå er det bydelskamp om lokalisering av Fornybarfondet.

Her er en Snøhetta-illustrasjon fra planene om å utvikle Ankerkvartalet i Stavanger sentrum. Eiendomsaktører ser for seg at Fornybar AS kan etablere seg her. Også Seabrokers Eiendom på Forus har kastet seg inn i kampen om å få de statlige arbeidsplassene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Hodejegere og aktører innen eiendom og finans gjør seg lekre i påvente av å få Fornybar AS overlevert fra regjeringen.

Dette framgår av en dokumentbunke som Aftenbladet i løpet av 2017 har fått innsyn i.

23. februar kom den offisielle beslutningen om å legge fornybarfondet til Stavanger-området.

Dagen etter at olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) feiret med kake i Stavanger, fikk Olje- og energidepartementet (OED) tilbud av DNB Næringsmegling AS om lokaler for fondet i Stavanger sentrum.

DNB Næringsmegling viste til at de bistår Øgreid Eiendom i utviklingen av «Ankerkvartalet» i Stavanger. Det markedsføres som en del av det største byutviklingsprosjektet i Stavanger på 50 år.

«En optimal beliggenhet for Fornybar AS», framgår det av henvendelsen.

Les også

Regjeringen må svare for utsatt milliardfond i Stortinget

Les også

Trine Skei Grande (V) frykter fornybarfondet går tapt for Stavanger

Les også

Fornybarfondet: - En solskinnsdag for Stavanger-regionen

Fra bykamp til bydelskamp

Tiden før beslutningen ble preget av et hemmelig spill i korridorene og en intens bykamp mellom Stavanger, Bergen og Trondheim om fondet. Det er tilsynelatende erstattet av en aldri så liten bydelskamp.

Stavanger-regionens «største private eiendomsutvikler» har nemlig laget en egen hjemmeside der selskapet ramser opp grunner til at fondet som på sikt skal forvalte 20 milliarder kroner, bør lokaliseres på Forus, og hvorfor Fornybar AS bør velge Seabrokers Eiendom.

Minst 13,1 prosent av kontorlokalene på Forus står ledige i dag.

LES MER:

Les også

Stor økning i ledige kontorlokaler på Forus

Les også

Statoil kutter mest på Forus

Les også

To tusen Statoil-ansatte må flytte

Seabrokers selger inn Forus som Norges desidert viktigste næringsklynge med verdensledende kompetanse på en rekke områder:

«Stavangerregionen gleder seg over beslutningen om å lokalisere Fornybar AS her. Seabrokers Eiendom AS ønsker en dialog om å tilby lokaler til Fornybar AS».

Henvendelsen fra Seabrokers Eiendom til OED kom 27. april med «hensikt å komme i dialog med det påtroppende styret til Fornybar AS, for å presentere ulike kontoralternativer til selskapet Fornybar AS.»

Fortsatt er verken sjef, ansatte, lokaler, investeringer eller et midlertidig styre kommet på plass.

Les også

Regjeringen trosser Bergen-anbefaling – gir fornybarfondet til Stavanger

Les også

Bill Gates og Mark Zuckerberg ser til Stavanger

Les også

Slik kan fornybarfondet hjelpe oljebransjen til å bli mer klimavennlig

Ettertraktet kunde

Ernst & Young AS har flere ganger vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) og OED med et ønske om å presentere kompetansen hos EY innen energi og finans og få en dialog rundt etablering og drift av fondet.

NFD har overtatt saksansvaret fra OED.

– Vi er stolte og glade for at den strukturen blir basert i vår region, og vi mener det ytterligere styrker finans- og investormiljøet som er her, sier partner Espen Norheim i EY på Forus.

Hodejeger Kurt Harald Aase, seniorrådgiver i Sekse & Hogstad AS, har flere ganger vært i kontakt med NFD.

26. juni fikk han beskjed om at selskapet er under etablering, «herunder valg av medlemmer til styret, og arbeidet vil pågå en periode fremover. Departementet får bistand fra rådgivere i denne prosessen», opplyste departementet.

– Sekse & Hogstad har jobbet mye for stavangerbaserte investormiljøer. Vi henvendte oss med tanke på å synliggjøre oss og be dem tenke på oss hvis de satte ut et oppdrag, sier Aase.

– I det øyeblikket det er satt ned et styre, vil vi følge opp henvendelsen. Vi har sagt at vi kan være behjelpelig med å finne styremedlemmer, sier han.

Hodejegeren mener det ikke er så forferdelig mange i Stavanger eller resten av landet som kan fylle topprollene i Fornybar AS.

– Det må være dyktige fagfolk. Alt det dette fondet foretar seg av investeringer, vil hele tiden være gjenstand for politisk debatt. Det betyr at de som påtar seg ansvaret for investeringene, må ha en del tilleggskvaliteter til det en «spisskompetent» investeringsrådgiver har.

– Hvor mange i Norge kan være aktuelle for toppjobben?

– Du spør veldig vanskelig. En «shortliste» er aldri mer enn tre personer. På en litt større kandidatliste vil det kanskje være ti navn.

– Er Fornybar AS som en større fisk å regne hvis dere får napp?

– Helt klart, sier Aase.

Stavanger-politiker John Peter Hernes (H) håper lokale navn blir rekruttert inn i Fornybar AS.

Håper på Stavanger-navn

John Peter Hernes (H) er blant de mange som har bidratt til å få fondet til Stavanger, ikke minst siden Iselin Nybø (V) for alvor samlet troppene på Sola i januar 2016.

Dagen før regjeringens budsjettkonferanse om statsbudsjettet for 2018 deltok Hernes på et møte om fornybarfondet med Nærings- og fiskeridepartementet.

Hernes (H) sier at det viktigste for ham er at det blir satt ned et interimstyre (midlertidig styre).

– Det er en liste som er under utarbeidelse som skal gjennom profesjonelle fagfolk for å plukke ut de rette kandidatene. Jeg håper selvsagt at det er noen lokale stavangernavn på den listen.

– Hva kan du si om framdriften?

– Jeg hadde selvfølgelig ønsket at vi hadde kommet lengre. Samtidig er dette noe helt nytt for AS Norge. Det er snakk om et fond som på sitt felt vil være unikt på verdensbasis. Da er det utrolig viktig at man treffer riktig, sier Hernes.

Peter Fusdahl i SB Advisory, som har spilt en nøkkelrolle i å få Fornybar AS til Stavanger-regionen, anslår overfor Aftenbladet at selskapet minimum må ha en stab på ti ansatte.

På sikt tror Fusdahl behovet blir 50–70 ansatte hvis forvaltningskapitalen kommer opp i 20 milliarder kroner.

Han har vært en deal av Team Stavanger i bykampen om fornybarfondet.

Tidligere har Aftenbladet skrevet at Team Stavanger har vist til intensjonsavtaler om Fornybar AS med 13 organisasjoner, selskap og institusjoner fra næringsliv, finans, akademia, energi, forskning og jus.

Stavanger-miljøet engasjerte også rekrutteringsbyrået Korn Ferry, som har spesialkompetanse på oppstart av private investeringsselskap og -systemer. Byrået studerte blant annet sammensetting av team og identifiserte nøkkelpersoner.

Publisert: