Frp kan ha brutt loven

Selv om partiet har fulgt egne regler, kan de ha brutt loven.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det skriver Dagbladet.no .

— Hver gang en person kommer til oss med påstander om en kriminell handling oppfordrer vi til å gå til anmeldelse hos politiet. Frp går aldri til politianmeldelse. Det står heller ikke i vårt reglement. Vi anmoder dem som anser seg fornærmet om å gjøre det, sa Siv Jensen under gårsdagens pressekonferanse i Stortinget.

LES OGSÅ:

Les også

Her er Frps etiske retningslinjer

Skjerpet loven

Men selv om Fremskrittspartiets interne regelverk ikke krever at man går til politiet, kan det være andre regler som krever det.

— I fjor vedtok Stortinget en innskjerpelse i plikten til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet, sier jusprofessor Carl August Fleischer til Dagbladet.

Straffelovens paragraf 139 sier at alle har en plikt til å varsle politiet om de har kunnskap om alvorlige forbrytelser.

Bestemmelsen gjaldt tidligere for seksuell handling med barn under 14 år, men etter lovendringen gjelder den også personer under 16 år.

Alle Fremskrittspartiets representanter stemte for å endre loven på dette punktet.

Tvilstilfelle

— Hvis man får tips om at en ungdomsarbeider begår seksuelle handlinger med mindreårige, vil jeg tro at denne bestemmelsen vil komme til anvendelse. Det er avverging som er poenget, sier Fleischer, som legger til at det må være sannsynlig at handlingen vil finne sted på nytt.

— Men hva hvis man bare har hørt at ungdomsarbeideren har gjort dette én gang tidligere?

— Da høres det ut som et tvilstilfelle og det må vurderes hvor konkret og hvor sannsynlig det er at dette vil gjenta seg, sier professoren.

Uenig

Strafferettsekspert og jusprofessor Jo Stigen ved universitetet i Oslo, mener imidlertid at Frp ikke har brutt loven.

— Det er ingen rettslig forpliktelse vi har å gå til politiet når vi vet at en forbrytelse er begått, sier han til NRK.

Han sier at så lenge Fremskrittspartiet har kontaktet politiet, har de verken juridisk eller moralsk plikt til å anmelde overgrepsanklager.

Fremskrittspartiet sier de har formidlet all informasjon de sitter på i saken til politiet. Dermed mener Stigen at partiet har gjort det de moralsk sett har vært forpliktet til.

En nå 17 år gammel gutt mener Birkedal forgrep seg på ham på en sommerleir for to år siden. De angivelig overgrepene skal ha skjedd når fornærmede var under 16 år.

Frp-ledelsen skal ha blitt gjort kjent med saken i 2009. Frp-leder Siv Jensen mener den unge gutten selv skulle politianmeldt forholdet.

Publisert: