Ikke hyttebok, men hytteblogg

Det handler ikke om å skrive i hytteboka, men å oppdatere hyttebloggen.

Publisert: Publisert:

Anita Nielsen skriver om hyttebygging og å være på hytta i bloggen sin.

  • Hilde Moi
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Det begynte med at vi bygget hytte på ei øy. Familien var spent på hvordan det gikk, men klarte ikke å følge med på hytteprosjektet. Da fikk jeg ideen til å lage en blogg der jeg kunne legge ut bilder underveis i prosessen, forteller Anita Nielsen fra Stavanger, med hytte på Foldøy i Ryfylke.

Bloggen kaller hun "Kikkut", og den ble jevnlig oppdatert gjennom hele byggeprosessen. Men da hytta var ferdig, fortsatte bloggingen. Siste innlegg er bilder fra sommeren.

— Det er kjempegøy, og derfor har jeg fortsatt. Det er veldig greit og kjekt å laste opp bilder. Da har du bildene liggende der som en dokumentasjon, sier hun.

Oppkoblet

Historiker Finn Arne Jørgensen har forsket på hytteliv og jobber med boka "Hyttedrømmen: Historien om den norske hytta 1850-2010". Han har studert hytter og hyttevaner. Blant dem hyttebøker, og siden hytteblogger. Han blogger selv om prosessen med å skrive bok. På bloggen sin har han lagt ut en oversikt over hytteblogger, og skriver følgende: "Likevel ser jeg noen tendenser til at folk begynner å bruke blogger som digitale hyttebøker, med oppdateringer om hyttebesøk og turer i området."

— I 2008 begynte de første hyttebloggene å komme. De fleste gjør dette som en del av byggeprosessen til hytta, de dokumenterer valgene og spør om råd. Mange begynner å personalisere hytta gjennom bloggen før de starter byggingen, sier Jørgensen til Aftenbladet.

— For noen fungerer bloggen også som en tradisjonell hyttebok. Det er veldig lettvint fordi du har bilder og multimedia digitalt.

— Hva sier dette om oss?

— Man er oppkoblet uansett, enten på bredbånd eller på telefonen. Fotografi i hytteboka har vært utbredt, men nå er det enklere å legge bildene ut på nett enn å trykke dem opp og lime dem inn i hytteboka. Men det er mange som fremdeles vil ha det på gamlemåten, for det er det mest korrekte, sier han.

— Det har blitt gjort sånn av historiske grunner, men de grunnene har nå forandret seg. Det er interessant. Jeg tror vi vil se flere tilfeller av hytteblogger fremover, sier Jørgensen.

Interiør

Anita Nielsen på Foldøy har blogget mest om byggingen av hytta. Siden har det gått over til å handle litt om interiør, i tillegg til de vanlige hyttebok-temaene som vær og ferie.

"Nå kjenner jeg virkelig at sommeren nærmer seg, og det kribler i plantefoten. Her gjelder det å holde igjen. Jeg har jo lovet meg selv at dette skal bli enkelt å vedlikeholde. Jeg må bare ha noen potter, blomsterkasser, plate i noen sprekker..... ja du vet..... det er mye kjekt å få kjøpt på hagesenterne, " skriver hun i et innlegg i mai.

Hun har også en hyttebok av den gamle sorten på hytta.

— Men den fungerer mer som at folk skriver når de er på besøk. Jeg logger ikke alt vi har gjort.

— Har du printet ut bilder og limt inn?

— Jeg hadde tenkt å gjøre det, men jeg har de jo på bloggen!

Heller ikke Elin Hamre, som har hytte på Sjernerøy, har hyttebok.

— Nei. Vi hadde på den gamle hytta vi hadde i Sirdal, men det var bare stress. Du har litt å gjøre før du skal hjem, så da blir det bare stress å skrive i hytteboka.

Hun har i stedet bestilt en bok over nett, med bilder fra byggingen av hytta. "Hyttedrømmen på Sjernarøy" ble gave til femtiårsdagen til mannen Harald.

- Vil bestå

Reidun Irene Bjordal skriver masteroppgave om norske hyttebøker. Hun sa til Aftenbladet i fjor høst at hun ikke tror hytteboka kommer til å forsvinne.

— Selv om sosiale medier kommer mer og mer, tror jeg folk liker å legge igjen håndskrevne spor etter seg. Det som skrives i boka, deles med andre som har gått samme veien, akkurat som man gjorde i 1911.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  4. Leteaksjon etter mann (63)

  5. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

  6. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt