Mange lokale bønder tror de ikke driver gården om 15 år

797 bønder i Rogaland regner med at driften på gården deres er avviklet innen 15 år, viser en ny undersøkelse.

Ny undersøkelse viser at mange bønder er negative til drift om 15 år.
Publisert: Publisert:

Tallene kommer fram i en undersøkelse publisert av Bondevennen.

Totalt har 1596 bønder svart på undersøkelsen, som er i regi av Landbrukspartnerskapet i Rogaland. Bak dette partnerskapet står Rogaland fylkeskommune, Innovasjon Norge Rogaland, begge fylkesfaglagene, Skognæringsforum og Statsforvaltaren i Rogaland.

Det er verdt å merke seg at Sola (25,1 prosent) og Sandnes (31,1 prosent) har svært høy andel av gårder der en ikke regner med drift om 15 år. I Bokn er prosenten 35,3, mens Sauda ligger i andre enden med 13 prosent.

Landbruksdirektør Geir Skadberg sier til Bondevennen at blant det som bekymrer aller mest, er nedgangen som ser ut til å komme på melkebruk.

– Det kan til og med hende at det tallet kan bli tøffere enn spørreundersøkelsen viser. Løsdriftskravet ligger der framme, men også de mindre endringene i kravene til de med båsfjøs fra neste år, kan bli så dyre at bonden må ta en avgjørelse om veien videre allerede nå.

I 2006 var det 2189 foretak med melkeproduksjon i Rogaland. 15 år seinare, i 2021, var tallet halvert til 1071 foretak. Ut fra spørreundersøkelsen vil ikke nedgangen stoppe opp de kommene 15 årene. I 2037 kan ytterligere 347 bruk ha sluttet med melk. Da vil det være 724 bruk igjen.

Publisert: