Vestre: Strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa

Strømprisene i Norge skal ned og være lavere enn i Europa, slår næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fast.

Jan Christian Vestre på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Vestre har ledet arbeidet med kraftpolitikken på Aps landsmøte og innstillingen fra redaksjonskomiteen ble klar fredag formiddag.

– Vi slår fast at strømprisene skal ned. Vi slår fast at strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa, sier Vestre på landsmøtet.

– Det som har vært et konkurransefortrinn for Norge, med ren og rimelig fornybar energi, skal igjen bli det, forklarer Vestre til NTB etter talen til landsmøtet.

I innstillingen fra komiteen er det lagt fram en trepunktsplan for hvordan denne planen skal virkeliggjøres.

Handlingsrom i EØS-avtalen

– Dette vil ta litt tid, men før vi kommer dit vil vi nå utforske handlingsrommet i EØS-avtalen for å se om vi kan gjøre ytterligere tiltak for å dempe prissmitte, sier Vestre.

Det er ikke avklart hvordan dette skal skje. Vestre viser til arbeidet som et regjeringsoppnevnt utvalg er i gang med. På direkte spørsmål svarer Vestre at det kan være aktuelt å vurdere egne prisområder for strøm eller en form for toprissystem.

– Det skal være sterk politisk demokratisk kontroll over våre felles energiressurser, over kraftpolitikken. Vi vil også bruke handlingsrommet i EØS-avtalen, sier Vestre.

Vil forsere havvind i nord

Med den nye politikken for å sikre forsyning og lavere priser betyr ikke at Ap sier nei til elektrifisering av sokkelen. Vestre sier at dette er et tema de brukte mye tid på i redaksjonskomiteen.

– Vi sier at elektrifisering av sokkelen ikke skal gå ut over fastlandsindustriens muligheter for omstilling og vekst. Der det er nødvendig, for eksempel i Nord-Norge hvor det kan være for lite kraft, må det foreligge en plan for utbygging av ny fornybar energi og oppgradering av linjenettet, sier Vestre.

– Nå skal landsmøtet vedta dette, men det blir en helt klar forventning om at vi forserer utviklingen og at vi forventer at havvindeventyret også kommer i gang i Nord-Norge, sier Vestre videre.

Vil se på kjernekraft

Vestre nevnte også satsinger på andre former for fornybar utbygging og på energi.

– Vi er åpne for å se på ny kunnskap om alternative energikilder. Det kan være kjernekraft. Elektrifisering skal fortrinnsvis skje ved en storstilt utbygging av havvind, framholdt han.

Publisert: