Siddisprisen til Aslak Sira Myhre

Eit samlet mediemiljø i Sør-Rogaland hedret lørdag Aslak Sira Myhre med Siddisprisen.

Publisert: Publisert:

sira.jpg

  • Inga Sverdrup
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Eg går på stadion fordi ein stor del av identiteten min er investert i Viking, ikkje for å kjøpa ei "fotballvare", seier Aslak Sira Myhre. Foto: Kristian Jacobsen

Siddisprisen er en årlig pris som deles ut av Stavanger Journalistlag. Siddisprisen skal ifølge vedtektene tildeles «en person, gruppe eller organisasjon i Stavanger eller Sør-Rogaland som på en særskilt måte har bidratt til å skape en åpenhet og/eller debatt».Tidligere år har Ståle Kyllingstad, Per Fugelli, Kvinnegruppen Ottar og Siri Kalvig fått prisen. I år har juryen, som består av Hilde Garlid, Ulf Rosenberg og Tom Hetland, gitt prisen til Aslak Sira Myhre.

Pris for årets beste pressefoto ble også delt ut:

Les også

Fotopris til Kristian Jacobsen

Her er juryens begrunnelse:

«Aslak Sira Myhre (42) er fra Stavanger, og har helt fra unge år markert seg som en aktiv, modig, frittalende og tydelig samfunnsdebattant, både lokalt og nasjonalt. Han har kombinert aksjonisme og sivil ulydighet med en rekke formelle verv, blant annet partileder i Rød Valgallianse, medlem av Stavanger bystyre og leder i skoleutvalget ved Stavanger katedralskole.

Som leder for Foreningen !les (2003-2006) og Litteraturhuset i Oslo (2006-2014) og fra 2014 som direktør for Nasjonalbiblioteket har han vært opptatt av å legge til rette for samfunnsdebatt på nye og utradisjonelle arenaer. Sira Myhre har mye av æren for at Litteraturhuset i dag er et av landets aller fremste debattforum. I sin nye jobb har han som ett av sine mål å utvikle bibliotekene i landet til levende lokale diskusjonsarenaer.

Lederjobbene har ikke hindret ham i å fortsette som engasjert samfunnsdebattant. Aslak Sira Myhre har meninger over et bredt spekter, fra politikk, økonomi og klasseforskjeller til kultur og fotball. Kommentarartiklene hans etter 22. juli-terroren ble oversatt til en rekke språk og publisert blant annet i The Guardian og Washington Post.

Aslak Sira Myhre har aldri vært redd for å provosere, heller ikke sine egne. I boka «Herskap og tjenere» (2010) skapte han begrepet «oljeunge», og leverte et kraftfullt oppgjør med opinionsdannere i hovedstaden og deres salongradikale, kunnskapsløse distanse til kjeledress, vernesko, risiko, gass under trykk, Nordsjøens bølger, smelting av metaller, fossefall i rør, undervannsinstallasjoner, snurrevad og juksa, støyping av gliden og alt annet som utgjør viktige og vakre erfaringer for arbeidsfolk på kysten. Alt som handler om å konvertere norske naturressurser til velferd – også i framtiden.

Slik ble han en sentral og selvstendig motstemme i debatten om verdiskaping, miljø og næringspolitikk, og brakte et rogalandsk perspektiv inn på den nasjonale arenaen. Dette, sammen med hans mange andre bidrag til åpenhet og debatt, gjør etter juryens mening Aslak Sira Myhre til en særdeles verdig mottaker av Siddisprisen for 2016.»

Tidligere vinnere:

Publisert:

Les også

  1. Ståle Kyllingstad fikk Siddisprisen Kvinnegruppe vant SiddisprisenPer Fugelli fikk årets SiddisprisSiddisprisen til Eirik BøHun er årets siddis Arnfinn Nordbø fikk Siddisprisen

Mest lest akkurat nå

  1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  3. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  4. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  5. Regestrand-drapet: Drapstiltalt skal ha banket to personer i fengsel

  6. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?