Oftedals skrivebord er på plass igjen

Bak dette skrivebordet satt Aftenbladets grunnlegger Lars Oftedal.

Skrivebordet til Lars Oftedal er nå tilbake i Aftenbladet og restaurert til sitt gamle utseende.
Publisert: Publisert:
Lars Oftedal overvåker fortsatt Aftenbladets inngang. Bronsebyste lagd av Ottar Espeland (1913- 1996).

Det er for så vidt feil å bruke uttrykket «bak skrivebordet», siden det ikke har noen bakside. Det er likt på begge sider, med skap og skuffer og plass til å sitte.

Redaktør Lars Oftedal var selv den eneste redaksjonelle medarbeider fra starten, og broren Ommund var den første forretningsfører. Satt de på hver sin side av skrivebordet?

Eller ble det plassen til sønnen Lars som bar samme navn som faren og som ble hans nærmeste medarbeider i 1899?

Noe er tatt vare på

Bedrifter er ikke alltid like kjent for å ta vare på sin egen historie, og Aftenbladet er ikke noe unntak. Oftedals gamle stol er imidlertid bevart og kan nå gjenforenes med skrivebordet.

Den gamle inngangsdøra til avisens første redaksjon er også tatt vare på, og for seks år siden ble det opprinnelige pengeskapet trillet inn igjen.

Det hadde i årevis stått i kjelleren til gullsmedbutikken til Karl Svendsen i Pedersgata 6, men nye huseiere tilbød det gratis på Finn. Aftenbladet fikk et tips, og dermed ble det 600 kilo tunge jernskapet trillet hjem.

Tippoldebarnet tar kontakt

For ett år siden kom det så en epost til avisen, fra Ane Broch Graver på Jar i Bærum. Hun hadde et stort skrivebord hjemme og skriver:

«Jeg har brukt skrivebordet hele livet. Fra jeg gjorde lekser på grunnskolen, gjennom videregående, og jeg har nå hatt det ti år som voksen. Men det er dessverre ikke helt godt å sitte ved med pc-arbeid, og det står ikke veldig godt plassert i huset vårt i dag. Jeg lurer derfor på om Aftenbladet kunne ha interesse av å ta over skrivebordet? Vi vil gjerne gi det bort, det er jo hos dere det hører hjemme».

Ane er en etterkommer av Aftenbladets grunnlegger Lars Oftedal, og i henhold til familiehistorien var det dette bordet han brukte da han startet avisen.

Aftenbladet ville mer enn gjerne ha bordet tilbake. Det var hvitmalt, men Ane mener å ha hørt at det opprinnelig var svart med gulldetaljer.

– Jeg var den siste som pusset det opp. Da var jeg 13 år og malte det hvitt, men det var det også fra før, forteller hun.

Aftenbladet fikk bordet brakt til Stavanger, og oppdraget med å restaurere det gikk til Holgersen Møbeloppussing.

– Det stemmer at bordet har vært svart, sier Johannes Holgersen.

Aftenbladet ble startet i 1893, og han mener at bordet er fra samme periode. Det ble trolig lagd på bestilling lokalt. Bordet er nå svart igjen, med beslag i skinnende messing.

Bord på flyttefot

Hvordan havnet det på Østlandet?

– Mathilde Oftedal, barnebarn av Lars Oftedal, fikk det med seg da hun flyttet til Tønsberg, forteller Ane Broch Graver.

Mathilde giftet seg med Theodor Broch, og sønnen Lars Oftedal Broch ble gift med Kjersti Graver. Lars var høyesterettsdommer og første sjef for økokrim, og Kjersti var forbrukerombud og lagdommer. De er foreldrene til Ane og tok med seg bordet til sitt nye hjem på Jar.

Skrivebordet har med andre ord fulgt Oftedal-slekten gjennom fem generasjoner, før det er nå er tilbake i avisen som Lars Oftedal startet.

Publisert: