Gjesdal skriker etter flere innbyggere

BUDSJETT: Det er tøffe tider i Gjesdal kommune, og kommunen har sjelden investert så lite som nå. Men de håper at utbyggingen i Kodlidalen skal gi kommunen like mange innbyggere som sauer.

Publisert: Publisert:

Økonomisjef Bjarte Madland (t.v) og rådmann Knut Underbakke i Gjesdal varsler tøffe kutt i økonomiplanen, men håper at Kodlidalen kan gi kommunen et innbygger-løft. Foto: Håkon Jonassen Norheim

 • Håkon Jonassen Norheim
  Journalist

– Vi er utrolig stolte av dette området, og det viser også igjen i økonomiplanen, konkluderer Gjesdal-rådmann Knut Underbakke.

Han står i det store utbyggingsområdet i Kodlidalen like utenfor Ålgård sentrum. Lyden fra anleggsmaskiner høres fra alle retninger.

Underbakke og økonomisjef Bjarte Madland må se hvor de setter føttene blant stein og sprengningstråd, i området det i fremtiden skal bygges mellom 130 og 200 nye boliger. Første del skal bestå av rundt 50 boliger, og byggingen starter våren 2020.

Kutter i investeringsbudsjettet

Dette området, samt utbyggingen av Gjesdal idrettspark, er også de viktigste investeringene til Gjesdal kommune den kommende økonomiplan-perioden.

– Vi skal ferdigstille Gjesdal idrettspark i 2020. Denne bygger kommunen i egen regi, forklarer rådmannen.

Den største investeringen gjøres imidlertid i Kodlidalen, hvor kommunen bygger ut all infrastruktur.

Totalt skal kommunen investere rundt 150 millioner kroner på de to prosjektene i økonomiplan-perioden.

– Det er likevel sjelden vi har investert så lite i en planperiode som nå. Vi investerer for snaut 100 millioner i 2020, sier rådmannen.

– Totalsummen i planperioden er på 414 millioner kroner. Ofte ligger vi over 500 millioner kroner, fortsetter økonomisjef Madland.

Mål: Like mange innbyggere som sauer

For både rådmannen og økonomisjefen er veldig klar på at de står foran en krevende situasjon de neste fire årene. Innbyggertallet vokser for lite.

– For noen år siden sto vi frem og sa at vi hadde vokst for mye. Nå vokser vi litt for lite, forklarer Underbakke.

I 2016 laget SSB en befolkningsprognose som viste rett i underkant av 17.000 innbyggere i 2040. I 2018 var denne nedjustert til rett i overkant av 14.000 innbyggere.

Fra juli 2018 til juli 2019 økte innbyggertallet i Gjesdal fra 11901 til 11960. I løpet av høsten 2020 er målet at de skal ha like mange innbyggere som sauer i kommunen.

– Ettersom det er 12.000 sauer i Gjesdal, trenger kommunen 40 nye innbyggere det neste året, forklarer rådmannen med et glimt i øyet.

Trenger flere omsorgsboliger

Som følge av lav innbyggervekst, blir også skatteinntektene i Gjesdal flate. Det betyr at de frie inntektene blir reduserte.

For selv om Gjesdal kommune får en økning i frie inntekter på 2,8 prosent, har de en lønnsvekst på 3,6 prosent. Siden toppen i 2014, har Gjesdal kommune mistet 16 millioner kroner i frie inntekter.

– Vi skal ikke gjøre oss selv til noe offer, men vi må minne politikere og innbyggere om at det er tøffe tider fremover, sier Underbakke.

For utgiftene øker. Spesielt innen helse og omsorg. De merker eldrebølgen, men de merker også at de har en rekke innbyggere i aldersgruppen 67 år og yngre som har mange behov.

I 2020 vil det etter prognosene være 290 innbyggere i Gjesdal over 80 år. Om 20 år viser prognosene at det tallet er tredoblet.

Det fører til at de må bygge langt flere omsorgsboliger og sykehjemsplasser. I 2020 vil de ha et behov for 64 boliger. I 2040 vil de trenge 208.

Øke eiendomsskatten?

For å finansiere de tapte frie inntektene og økte utgiftene, har rådmannen vurdert å øke eiendomskatten. Siden Gjesdal kommune innførte en eiendomsskatt på to promille i 2011, har eiendomsskatten vært uendret.

– Hadde vi økt eiendomsskatten med én promille, ville vi hatt 5 millioner kroner ekstra i året. Det har vi valgt å ikke gjøre per nå, men jeg går langt i å antyde at det kan bli aktuelt senere i planperioden, forklarer Underbakke.

Totalt mangler de 90 millioner kroner denne planperioden. Det må de hente inn ved å spare. De legger opp til et netto driftsresultat på 0,5 prosent. Måltallet til kommunen er på to prosent.

– Dette gjør at vi ikke kan bruke like mye av løpende inntekter på å finansiere investeringer som vi hadde ønsket, sier Underbakke.

Gjesdal kommune må kutte i nærmest alle budsjettposter den neste økonomiplan-perioden.

– Dette er en krevende øvelse, påpeker økonomisjef Madland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 5. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Bjarte Madland
 2. Gjesdal
 3. Gjesdal kommune
 4. Eiendomsskatt
 5. Ålgård