Mandag er det neppe lurest å ta bussen

Kolumbus og fylkeskommunen ber busspassasjerer og særlig skoleelever om å spre trafikken mest mulig på mandag. Flere busser blir det ikke, selv om skolene starter opp igjen.

Busspassasjerene må klare seg med 30 prosent av ordinært busstilbud mandag, selv om mange skoler åpner igjen. Det er beskjeden fra fylkesrådmann Inge Smith Dokken, kommunikasjonssjef Grethe Skundberg i Kolumbus og fylkesordfører Marianne Chesak.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 998 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Kolumbus kjører allerede med full ruteproduksjon. Smittevernreglene, med påbud om en meters avstand, gjør imidlertid at bussene må kjøre med bare 30 prosent kapasitet. Det er ikke lov å stå i bussen, og halvparten av setene vil være merket med klistremerker der det står at setet ikke skal benyttes.

Det betyr kort og godt at dugnaden fortsetter. Dersom like mange passasjerer som før koronakrisen skal konkurrere om 30 prosent av plassene, har man en sikker oppskrift på kaos.

– Spre dere!

– Vi må be så mange som mulig om å gå eller sykle til skolen. Eller få skyss med foreldrene. Det sier seg selv at vi ikke har noen mulighet til å tredoble antall busser. Det har vi verken bussjåfører eller materiell til å gjøre, sier fylkesordfører Marianne Chesak (Ap).

– De som må ta buss, må også være forberedt på at de kanskje ikke får plass på første bussen de prøver. Legg derfor inn litt ekstra reisetid, er rådet fra fylkesrådmann Inge Smith Dokken, som ble overrasket over torsdagens beskjed fra regjeringen om full åpning både i grunnskolen og videregående.

– Det sier seg selv at det er krevende å få en slik beskjed en torsdag klokken 18.00, sier både han og fylkesordføreren.

Og det er ikke slik at bussjåførene har mulighet til å nekte folk å komme på bussen. Det er ikke deres oppgave.

– Det må i tilfelle være de foresattes oppgave å sørge for at smittevernreglene ikke blir brutt og at de blir med til bussholdeplassen og forsikrer seg om dette. Skolene har også et ansvar. De bør ikke slippe alle elevene ut samtidig etter skoletid, sier kommunikasjonssjef Grethe Skundberg i Kolumbus.

Les også

Slik blir oppstarten på videregående – sjekk din skole

Søsken

Normalt skal det bare sitte en elev per dobbeltsete, men elever fra samme husstand får lov til å sitte sammen.
Det gjennomføres ekstra vask av alle bussene, minimum en gang pr. døgn. Etter hver tur, vil sjåførene gå over kontaktflater med desinfiserende midler.

Mandag, tirsdag og onsdag vil Kolumbus kjøre skoleskyssrutene som normalt. Så vil det bli tatt en vurdering for veien videre, da først og fremst for de 17–18. 000 elevene i fylket som har krav på skoleskyss.

– Da vil vi vurdere å øke kapasiteten noe. Det er mulig å dublere enkelte ruter. Det går også an noen steder at den samme bussen kjører fram og tilbake flere ganger, sier Grethe Skundberg.

Fleksibel skole

Når det gjelder de eldre elevene, i videregående, spiller fylkeskommunen og Kolumbus på lag med de videregående skolene, for å skape en skolehverdag der ikke alle fylkets 18.000 videregående-elever klumper seg sammen fram og tilbake til skolen.

– Rektorene på alle videregående skoler vil gå ut med informasjon på skolenes hjemmesider nå før helgen om når og hvor elevene skal møte. Det kan ikke være slik at alle møter 08.15. Noen må komme senere. Noe av undervisningen kan skje på nett. Slike kombinasjonsløsninger trengs også for å holde stor nok avstand på skolen, sier Smith Dokken.

Ber Hareide om penger

Fylkesordfører Marianne Chesak forventer nye pakker fra regjeringen for å kompensere for økte utgifter og bortfall av inntekter under koronakrisen.

– Vi har stilt opp, til tross for at vi taper 35 millioner kroner i måneden på kollektivtrafikken. Da må vi få dette kompensert i den andre enden. De 50 millionene vi fikk i tilskudd i første sving, er alt brukt opp. Jeg forventer at regjeringen vil kompensere våre tap fullt ut, sier Chesak.

– Vi har store forventninger til både revidert nasjonalbudsjett og kommuneøkonomiproposisjonen i neste uke, sier Inge Smith Dokken.

Publisert: