KrF erkjenner nederlag om eggdonasjon

Frp varsler nå et forslag om å tillate eggdonasjon. KrF vedgår at flertallet er tapt i et av deres største gjennomslag i Granavolden-plattformen.

Stortingsrepresentant Geir Bekkevold mener at eggdonasjon er en viktig skranke mot surrogati. Nå erkjenner han nederlag i saken etter at Frp gikk ut av regjering.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen sier hun gleder seg til å fremme forslag om å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Frps exit fra regjeringen mandag får allerede politiske konsekvenser. Nei til eggdonasjon har vært viktig for KrF, men Geir Jørgen Bekkevold erkjenner at de har mistet flertallet etter at Frp gikk ut av regjering.

– Nå er situasjonen at det er et flertall i Stortinget for å innføre eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Vi fikk med oss en flertallsregjering på å hindre dette, men situasjonen har endret seg, og dessverre holdt ikke det flertallet helt inn, sier Bekkevold. Han er leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

KrFs standpunkt har vært at barn skal ha to foreldre når de blir født og at nei til eggdonasjon har vært en viktig skranke mot surrogati.

Frp fremmer forslag

Frp varsler nå et forslag om å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

– Jeg kommer til å fremme forslag om å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Og det gleder jeg meg til, sier helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Fremskrittspartiet i en epost til NTB.

Saken ble først omtalt av Dagbladet og Vårt Land.

Nå som Frp forlater regjeringen, er de ikke lenger bundet av Granavolden-plattformen, hvor KrF fikk gjennomslag for sitt nei til liberaliseringer i bioteknologiloven.

Fremskrittspartiets medlemmer er fristilt i slike samvittighetsspørsmål, men ettersom stortingsgruppen enstemmig gikk inn for å tillate eggdonasjon og assistert befruktning da Stortinget behandlet bioteknologimeldingen i 2018, er det ventet at gruppen fortsatt står på det.

Ap på laget

Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet mener Frps nye standpunkt er godt nytt for alle som drømmer om å stifte familie, men som er blitt nektet av norsk lov.

– Det er bra at Ap og Frp er enige om at et lite parti på 4,2 prosent ikke skal få sperre viktige lover. Noen ganger bør det parlamentariske flertallet få råde. Det er lover som påvirker enkeltliv og enkeltmennesker. Vi har vårt program som vi vil gjennomføre og ønsker samarbeid med alle som kan hjelpe oss med det, sier Kjerkol til Dagbladet.

Mulige endringer i bioteknologiloven skal behandles i Stortinget 26. mars.

Les også

 1. Frp i strupen på KrF. Kan sikre flertall for eggdonasjon

 2. En av Norges mest kontroversielle lover blir snart vedtatt

Publisert:
 1. Eggdonasjon
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Geir Bekkevold

Mest lest akkurat nå

 1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 2. Jerv-spilleren klikket full­stendig: – Jeg mistet hodet

 3. Her er 17. mai-pro­grammene for 16 lokale kommuner

 4. Kreftsyk måtte vente på hjelp i to timer da alarm­systemet ikke fungerte

 5. Ein russegut som sel seg for å rulla, er ingenting for ei russe­jente. Ein mannleg bussjef, derimot, det er noko anna

 6. Ny topp­etasje for topp-politikere og deres gjester – det liker ikke en nabo