Gult farevarsel for Rogaland i dag: – Storm og kraftige byger

Tirsdag kveld blåser det opp til storm i Rogaland.

Det var full storm på kysten i Rogaland mandag. Også tirsdag er det meldt storm langs kysten sør i fylket, kraftige byger og mye snøvær i fjellet.
 • Tommas Torgersen Skretting
  Leder Lokal, Aftenbladet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det er ikke ekstrem-vær, men nok til at man bør ta forholdsregler, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristin Seter.

– Det er viktig å sikre løse gjenstander. De kan ikke bare bli ødelagt, men kan også forårsake skade. Man må også være obs på at tre kan velte.

– Folk må være forberedt på forsinkelser i trafikken. Fjelloverganger kan stenges, og ferjene blir nok forsinket. Det samme gjelder flytrafikken, fortsetter meteorologen.

Forsinkelser blir det trolig over Boknafjorden. Ifølge Seter kan det blåse opp til full storm i nordfylket.

Snø og regn

Med vinden kommer det også store mengder nedbør. Sør i fylket er det ventet hele 80 millimeter regn i løpet av døgnet.

– Nå er det kjølig i luften, så den første nedbøren vil komme i form av snø i høyden. Vinden kommer fra sør, så etter hvert til snøgrensen flytte seg høyere og høyere, sier Seter.

– Typisk vestlandsvær

Stormsenteret som er på vei til Rogaland nå vil bli liggende utenfor kysten å surre et par dager fremover, melder meteorologen.

– Det vil svekkes etter i dag, men vil fortsatt bringe med seg vind og kraftige byger. Slik det ser ut nå vil det komme nye lavtrykk etter dette, men det kan komme en fralandsvind som gjør at vi kan få oppholdsvær til helgen.

November måned var unormal tørr og kald, men været som kommer nå er vanlig for årstiden.

– Det er en typisk vinterstorm. Vi kan ikke si etter enkeltepisoder om det er klimaendringer, da kaller vi det bare vær. Dersom det er lengre periode med samme værtype, kan det muligens si noe om vær vi kan få mer av i fremtiden, sier Seter.

Ingen forsinkelser i flytrafikken

Verken Stavanger lufthavn Sola eller heli-porten har så langt i dag hatt forsinkelser eller innstillinger.

– Vi har en prosedyre vi går gjennom når det er meldt slikt vær som i kveld. Vi sikrer området og fester løse gjenstander. Men vi er heldige her på Sola som har to rullebaner, og må derfor sjelden la flyene stå på bakken. Når det er kraftig vind kan det være mer utfordrende å få passasjerene ut av flyet enn det er å lande, informerer lufthavndirektør Anette Sigmundstad.

Stille før stormen

Vinden minket til liten kuling mot kvelden mandag.

– Tirsdag blir det enda verre enn det var mandag, med sørlig vind opp i full storm. Det vil også komme nedbør. I fjellet i Rogaland vil dette komme i form av snø, meldte Magni Svanevik, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen til Aftenbladet mandag.

Ifølge yr.no er det spesielt kysten av Sør-Rogaland som vil få den kraftigste vinden tirsdag ettermiddag og kveld.

Det er også meldt ganske heftige nedbørsmengder utover ettermiddagen og kvelden. Både yr.no og storm.no melder at det kan komme over 30 millimeter nedbør i løpet av noen timer tirsdag kveld.

– Det stemmer at det kan komme ganske store nedbørsmengder i Rogaland tirsdag. Veier med lave punkter der det pleier samle seg en del vann kan være utsatt. Det samme gjelder bekker der det allerede er mye vann. Det kan komme kraftige byger, advarer vakthavende meteorolog Oddlaug Nese ved Meteorologisk institutt til Aftenbladet.

Flere ferjer ble innstilt mandag

Mandag morgen blåste det opp mot full storm flere steder i Rogaland.

– Både på Utsira og på Obrestad ble det målt vind med over 25 meter/sekunder i morgentimene. 27.3 på Utsira og 25–26 ved Obrestad, sier Svanevik til Aftenbladet.

Den kraftige vinden resulterte i at ferjesambandet Arsvågen-Mortavik mandag formiddag var innstilt på grunn av høye bølger.

– Vi har fire kapteiner som nå ligger og følger utviklingen, men vindretningen kombinert med de kraftige vindkastene gjør at vi ikke tror på noen avganger før klokken 12. Men vi følger altså situasjonen fortløpende, sa operativ leder Kjell Ove Høydal i Fjord 1 til Aftenbladet mandag morgen.

Det var heller ikke mulig å gå til Hanasand, som ellers kan benyttes som alternativ rute, opplyser rederiet.

Også en Tau-ferje (rute 3) var innstilt mellom Stavanger og Tau. Mandag ettermiddag gikk ferjetrafikken som normalt igjen.

Publisert:
 1. Åna-Sira
 2. Utsira
 3. Tau-ferja
 4. Fjord 1
 5. Mortavika

Mest lest akkurat nå

 1. Rush etter fastpris hos Lyse. Er det lurt?

 2. Ødegaard scoret - så laget han straffe

 3. Plutselig forsvant han fra toppfotballen – nå gjør han overraskende comeback

 4. Flere helsearbeidere har vaksinert seg etter kommunens grep

 5. Tettpakket med folk da Bent Høie åpnet Julebyen Egersund

 6. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn