Motstanderne mot Nye Sandnes får støtte fra Fylkesmannen

Mindretallet i Forsand kommunestyre har fått medhold hos Fylkesmannen i at kommunesammenslåingen Nye Sandnes burde vært behandlet på nytt.

Det var KrF-representanten Ole Tom Guse som sendte inn kravet om ny vurdering av lovlighetskontrollen til Fylkesmannen.
 • Ellen Kongsnes
 • Janne Hagen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Fylkesmannen har kommet frem til at det var feil av kommunestyrets mindretall i Forsand og avvise politisk behandling av kommunesammenslåingen mellom Forsand og Sandnes. Saken gjelder et krav fra flere kommunestyrerepresentanter i Forsand om lovlighetskontroll av kommunestyret sin avvisingsavgjørelse i ekstraordinært kommunestyremøte.» Det skriver Strandbuen og NRK.

Betent sak

Aftenbladets skrev i august at Forsand-representantene fra KrF, Sp, Ap, samt den uavhengige representanten Paul Løland, stod for et flertall som kunne utsette Nye Sandnes. Ni av 17 kommunestyrerepresentanter ville behandle kommunesammenslåingen på nytt - to dager før Stortinget skulle behandle saken. De ble imidlertid stoppet av sitt eget mindretall.

Det ekstraordinære kommunestyremøtet 6. juni endte med at saken ikke ble behandlet. Nye Sandnes-fraksjonen forhindret det nye flertallet å gjøre vedtak ved å hevde at saken ikke sto på saklisten. Ordføreren var enig. Dermed kunne et mindretall i kommunestyret avvise saken, slik at den ikke ble realitetsbehandlet.

Dette skapte stor oppstandelse. Statsviter Tuastad kalte det maktmisbruk av Forsand-ordføreren.

Ny runde

Nå kan det bli ny runde om Nye Sandnes og hele kommunesammenslåingsprosessen er i spill.

Det var KrF-representanten Ole Tom Guse som sendte inn kravet om ny vurdering av lovlighetskontrollen til Fylkesmannen, på vegne av de ni representantene som ønsket ny politisk behandling. Han sier til Strandbuen at han ikke vil forskuttere noe, men utelukker ikke nytt krav overfor Stortinget om å reversere hele kommunesammenslåingen.

Fylkesmannen skriver riktignok i sitt svarbrev at: Da saken i ettertid er behandlet på nytt, vil den ugyldige avvisingsavgjørelsen ikke ha virkning for det endelige vedtaket i saken.

Guse mener imidlertid at det ligger utenfor Fylkesmannens mandat å mene noe om Stortinger bør revurdere godkjenningen av sammenslåingen av Forsand og Sandnes.

Wirak vil videre

– Nå er det slik at Høyre, FrP og Ap stemte for sammenslåing av Sandnes og Forsand i Stortinget. Og alle visste når de vedtok dette at en av kommunestyrerepresentantane i Forsand hadde skiftet mening. Så denne saken er ferdig behandlet og nå må vi komme videre, skriver Sandnes-ordfører Stanely Wirak i en epost til Aftenbladet.

– Arbeidarpartiet kommer ikke til å stemme for at Forsand og Sandnes skal skillest igjen, sier nestleder Hadia Tajik til NRK.

Beklager: Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H).

Ordføreren beklager

Til Strandbuen sier Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) at han tar selvkritikk og gjerne skulle hatt saken ugjort.

Han mener at det er selvsagt at svaret fra fylkesmannen må orienteres om i kommunestyret, og at en interpellasjon fra flertallet like selvfølgelig vil førte til at at saka blir tatt opp.

– Jeg synes det er trist at de ikke vil godta Stortingets avgjørelse, en avgjørelse som ble basert på en to og et halvt års lang prosess som ble avsluttet høsten 2016. Til og med Ap opposisjonen med Ap ønsker ikke å gjøre om på vedtaket som Stortinget har gjort. Sammenslåingen av Forsand og Sandnes er ikke en tvangssammenslåing, sier Forsand-ordføreren.

Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) og Sandnes-ordføreren Stanley Wirak (Ap).

Les også

 1. Skal diskutere Forsand-ordførens Sandnes-finte

 2. Forsand-ordføreren fintet ut flertallet, reddet Nye Sandnes

 3. Forsand vil ha omkamp om Nye Sandnes til høsten

 4. Tuastad: – Maktmisbruk av Forsand-ordføreren

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes
 3. Kommunesammenslåing
 4. Strandbuen
 5. Bjarte Sveinsvoll Dagestad

Mest lest akkurat nå

 1. 89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten

 2. Solabuen vant dataspill-VM og rundt fem millioner kroner

 3. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid

 4. Leggingen måtte utsettes da påfuglen dukket opp i hagen til småbarnsfamilien på Eiganes

 5. Har du sett disse fra E39?

 6. Skuffet Viking-trener: – Skal være gode nok til å holde unna